Dálkové studium a novorozeně

Anonymní
2.3.11 11:26

Dálkové studium a novorozeně

Ahoj, neplánovaně jsem otěhotněla, mimčo se má narodit začátkem srpna a trošku mi tím „pokazilo“ plány. Chtěla jsem si letos podat přihlášku na dálkové studium VOŠ, do školy bych tím pádem nastupovala na začátku září - mimču by byl měsíc. Do školy se chodí cca 1× za 14 dní na 1 den v týdnu vždy od 8 do 17, měla bych to s hodinu a půl dlouhým dojížděním, takže na celý den. Hlídat by mohla budoucí babička, má možnost si v práci naplánovat směny tak, aby vždy na ten 1 den měla volno.
Jenže pochybuju o tom, že takhle malé miminko by mohlo být celý den bez mamky… Možná je to blbý dotaz, jenže jsem prvorodička a o miminkách toho (zatím) moc nevím. Nerada bych studium odkládala o rok když už jsem se jednou rozhoupala :-)
Takže se chci zeptat, jestli s tím některá máte zkušenosti? S dálkovým studiem s takhle malinkým prckem, nebo celkově s „odkládáním“ miminek na celý den? Jestli to u takhle malého dítěte vůbec jde? Nebo mám radši ještě počkat a do školy nastoupit až bude prtěti rok?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
2.3.11 11:47

Ahoj,
ja jsem delala posledni rocnik s miminem (narodilo se taky o prazdninach), statnice kdyz mu byl necely rok a jezdila jsem do skoly jeste dal. Vzdycky jsem se domluvila s babickama, ktere pred skolou vozily, a ja jsem jen odbihala z prednasek na kojeni. Mimino to zvladalo v pohode, jezdili jsme takhle od jeho 3 mesicu.
Pokud ho chces nechavat cely den u babicky uz od malicka, urcite si zvykne. Kdyby ne, muzes je vozit s sebou :-) A kdyby bylo nejhur, vzdycky muzes skolu prerusit.
Hodne stesti.

• Citovat
  • Upravit
1150
2.3.11 11:48

Ahojky, já už dálkově studuju, vím, co studium obnáší, že to není jen o přednáškách, spolkne moře času kolem. Prcka čekám na začátku září a rozhodně budu studium na rok odkládat. Myslím, že mimís tvou péči bude potřebovat, i když ty dva dny v měsíci by to bez tebe asi zvládlo. Pokud to s tou školou myslíš vážně (i když, není to středobod všeho), tak si buď semestr, nebo oba, odpust a užívej si miminka. To je můj názor :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
2.3.11 11:50

S odkládáním až takto malého miminka zkušenost nemám, ale já jsem začala na pár dní (nejdříve hodin) týdně chodit do práce, když byly malému 4m. Spíš je to náročné pro maminku, než pro dítko. To, pokud je s babičkou, kterou zná a má rádo, tak je úplně v pohodě. (Navíc hlídací babičky jsou k nezaplacení! :palec: :kytka: )

Já jsem kojila, takže jsem odstříkávala a dávala mamce zásobu. Ne vždy se mi podařilo odstříkat dost a ne vždy to malému stačilo. Takže byl v záloze i Nutrilon. Výsledek byl ten, že se dítko v 7m samo úplně odstavilo od kojení a chtělo jen flašku s Nutrilonem… :-?

Jinak co se týče učení, tak raději do toho jdi v 1. roce života dítěte, kdy ještě hodně spí. Mezi 1-2 rokem už je to se spánkem horší (nespí tolik přes den) a dítko je také akčnější, takže já jsem bývala úplně mrtvá a až po večerech se učit jsem moc nezvládala (chtělo se mi spát).

Takže, určitě to jde, dítě to zvládne v pohodě, náročné to bude spíš pro tebe (odloučení během toho jednoho dne a únava), ale taky ti to může rozhodit kojení, takže s tím počítej, ať nejsi nepříjemně zaskočená.

Jinak, já bych do toho šla… :wink: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2229
2.3.11 11:57

já přispěji svojí zkušeností: Poslední ročník VŠ jsem studovala s mimčem. Malý se narodil v říjnu. Studovala jsem dálkově, přednášky jsme měli Pá, So každých 14 dnů. Do školy jsem malého brávala s sebou. Manžel s ním jezdil kolem školy, nebo si četl na chodbě, když malý spal a já odbíhala z přednášek na kojení. Státnice jsem dělala, když malému bylo 7 měsíců a bylo to tipťop. Od té doby mi dává víc zabrat a je náročnější se o něj starat, než o „ležící miminko“. Ale zase moje dítko je neposedné, neustále se musí něco dít a je vcelku živé.Máme potíže se spaním, takže únava je u mě dost velká. Studium bych teď nezvládala. Nevím jak bych to kloubila. Zase je ale pravda, že nemám hlídání a jsem s dítětem pořád. Ten kdo má po ruce babičku, případně dvě babičky, které by rády a bez problému pohlídali a případně ještě ochotného manžela, tak si myslím, že by studium neměl být problém.Aspoň se dotyčná nebude cítit trošku izolovaná a bude řešit i něco jiného než jen dítě. Přeji hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
2.3.11 12:10

Ahoj. No, tak já protože jsem nekojila, tak jsem mimčo klidně své mamce nebo manželovi doma nechala a do školy zajela a musím říct, že to byl asi ten nejmenší problém. Horší bylo se dokopat doma k nějakým výkonům.člověk se nevyspí, v domácnosti toho taky není málo a navíc je myšlenkama někde jinde, takže to už je ale asi o každém z nás jak se dokážem dokopat a alespoň část dne sednout k nějakým papírům :-)
No, určitě bych to prubla a uvidíš, třeba na tom budeš líp než já :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
2.3.11 12:20

taky vidím největší problém v kojení a pak v sebedisciplíně s učením, psaním prací apod. Když jsem ještě plně kojila, nedovedu si moc představit jak bych vydržela celý den bez toho, aby malý pil, asi by mi praskly prsa:-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veronikavi
2.3.11 12:42

Tak já mám doma 3týdení miminko a taky dálkově studuji.a je to ok…ale nekojím,což je výhoda,takže hlídá babička a já si ve škole i odpočinu :-) jen je horší se doma přinutit učit :-(

• Citovat
  • Upravit
lucineeccka
2.3.11 12:43

ahojky,
mě se mimčo narodilo v červnu a v září jsem šla do školy.
Chodím jednou za 14 dní PÁ +SO. Ze začátku se mi stejskalo. Ale teď jsem ráda, že si od mimča na chvilku odpočinu, jsem mezi lidma.Stejně tak je to dobrý i pro něj, protože je zvyklej být občas bez maminky.
Jinak je stále na MM, když ho nestačím odstříkat dostatek, dostane UM a je to v pohodě.
Když mi ve škole začnou " praskat" prsa tak jdu na záchod a odstříkám si.
Učím se odpoledne když spí, nebo večer. A je to ok.
Ještě jsem si do toho udělala ŘP a taky jsem to vzládla.
Já si to nemůžu vynáchválit :palec:

Anonymní píše:
Ahoj, neplánovaně jsem otěhotněla, mimčo se má narodit začátkem srpna a trošku mi tím „pokazilo“ plány. Chtěla jsem si letos podat přihlášku na dálkové studium VOŠ, do školy bych tím pádem nastupovala na začátku září - mimču by byl měsíc. Do školy se chodí cca 1× za 14 dní na 1 den v týdnu vždy od 8 do 17, měla bych to s hodinu a půl dlouhým dojížděním, takže na celý den. Hlídat by mohla budoucí babička, má možnost si v práci naplánovat směny tak, aby vždy na ten 1 den měla volno.
Jenže pochybuju o tom, že takhle malé miminko by mohlo být celý den bez mamky… Možná je to blbý dotaz, jenže jsem prvorodička a o miminkách toho (zatím) moc nevím. Nerada bych studium odkládala o rok když už jsem se jednou rozhoupala :-)
Takže se chci zeptat, jestli s tím některá máte zkušenosti? S dálkovým studiem s takhle malinkým prckem, nebo celkově s „odkládáním“ miminek na celý den? Jestli to u takhle malého dítěte vůbec jde? Nebo mám radši ještě počkat a do školy nastoupit až bude prtěti rok?
  • Citovat
  • Upravit
lucineeccka
2.3.11 12:44
evík píše:
já přispěji svojí zkušeností: Poslední ročník VŠ jsem studovala s mimčem. Malý se narodil v říjnu. Studovala jsem dálkově, přednášky jsme měli Pá, So každých 14 dnů. Do školy jsem malého brávala s sebou. Manžel s ním jezdil kolem školy, nebo si četl na chodbě, když malý spal a já odbíhala z přednášek na kojení. Státnice jsem dělala, když malému bylo 7 měsíců a bylo to tipťop. Od té doby mi dává víc zabrat a je náročnější se o něj starat, než o „ležící miminko“. Ale zase moje dítko je neposedné, neustále se musí něco dít a je vcelku živé.Máme potíže se spaním, takže únava je u mě dost velká. Studium bych teď nezvládala. Nevím jak bych to kloubila. Zase je ale pravda, že nemám hlídání a jsem s dítětem pořád. Ten kdo má po ruce babičku, případně dvě babičky, které by rády a bez problému pohlídali a případně ještě ochotného manžela, tak si myslím, že by studium neměl být problém.Aspoň se dotyčná nebude cítit trošku izolovaná a bude řešit i něco jiného než jen dítě. Přeji hodně štěstí

to je další výhoda :)

• Citovat
  • Upravit
186
2.3.11 13:00

Syn se narodil na začátku srpna a já od října začala chodit do školy. Musím říct, že nebýt hlídací babičky a toho, že školu mám cca 15 minut od domova nevím, nevím jak bych to zvládala. Školu jsem měla vždy od dvou odpoledne do devíti a buď se dalo malýmu odstříkané mléko nebo jsem jezdila domů nakojit. Byla to celkem honička, ale všechno jde, když se chce a je vůle. Horší je to teď…malýmu je 7 měsíců, už toho moc nenaspí ani v noci a tak nevím, kdy se učit. Aby mi šlo učení, musím být trošku vyspalá, ale například dnešníc pět hodin spánku (se dvěma přestávkama na kojení) s budíčkem v půl šesté moc nedávám. Ale tím nikoho neodrazuju, prostě to jde. A malé mimino pořád jen spí, takže ze začátkem bych si hlavu nedělala, horší je to teď a počítám, že to vlastně teprve ještě začíná :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.3.11 13:04

Dálkově jsem začala studovat, a to ještě děti nebyly ani v plánu dne. Bohužel se studium začalo natahovat (kvůli dětem neeeeee), až jsem opravdu otěhotněla. Semestr jsem dokončila a pak si dala na rok žádost o přerušení. S prckem, kterýmu bylo 9 měsíců, už to šlo. A protože jsem s oběma otěhotněla na jaře, tak jsem mohla stejný model použít i při druhém dítěti. ALE: obě děti jsem kojila a obě děti se mi definitvně naučily na flašku přesně v den, kdy jsem byla na celý den ve škole !!! Rozhodně do půl roku po narození jsem sama byla totálně vyš´tavená a rozhodně bych neměla dost sil ten semestr udělat. To jsem si dala klídek i od jazykovky a cvičení a dalších činností …

Teoreticky se to ale už chýlí ke konci a já píšu bakalářku. Což je šílený, protože s dvěma dětma mám čas akorát tak od osmi večer dál. S tím, že holt do tý doby musím stihnout všechny věci, které jsem dělávala po večerech - třeba žehlení. Teď jsem měla náročný zkouškový, to samý - učení se po večerech. Teoreticky bych měla mít čas nyní, v době polední pauzy, prakticky jde o to, že uklízím po obědě a naháním obě děti, aby aspoň v tý posteli odpočívaly a nelezly po stropě!!!

Každopádně tím nechci říct, že studium nedoporučuju. Naopak. Ale musíš počítat s tím, že to není jen ta docházka do školy. Že mnohem větší díl dělá práce a studium doma - a nevím, co konkrétně chceš dělat, ale leckde je třeba taky ještě navštěvovat studovny, knihovny … takže toho hlídání bude nakonec povícero …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.11 13:14

Holky díky za rady, bála jsem se, že je to ode mě moc velká troufalost vždycky na jeden den opustit takhle malé mimčo, taky největší problém vidím právě v kojení, ale s odstříkáváním by se to jednou za 14 dní na jeden den snad zvládnout dalo. Dál samozřejmě nevím, jak se budu po porodu cítit a jak to budu zvládat, ale přihlášku si asi přeci jen podám a v září se uvidí…když to nepůjde, tak vždycky můžu přerušit. Kdybych to vůbec nezkusila, tak by mě to asi po čase štvalo :-)

• Citovat
  • Upravit
15404
2.3.11 13:20

No, já si myslím, že se to zvládnout dá :palec: Za podpory rodiny a tvého přesvědčení, že to opravdu chceš (tudíž se donutíš doma učit :wink: ). Znám maminky, co s mimčem studují medicínu, opravdu záleží hlavně na tom, že když se chce, jde všechno :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.3.11 13:33
rhiannon píše:
No, já si myslím, že se to zvládnout dá :palec: Za podpory rodiny a tvého přesvědčení, že to opravdu chceš (tudíž se donutíš doma učit :wink: ). Znám maminky, co s mimčem studují medicínu, opravdu záleží hlavně na tom, že když se chce, jde všechno :wink:

Jo, znám jednu paní doktorku … teda z doslechu, příbuzná jedné kolegyně … termín porodu měla skoro se státnicema. Do tý doby jí chyběly ještě nějaký povinný praxe. Tak si to coby těhotná nabušila , jak to jen šlo, s předtermínama, aby to do porodu stihla. Nakonec to teda úplně nevyšlo (nevím, která část státnic), takže odložila a dělala až poté. Jenže ono to není vše v medicíně, k tomu jsou třeba zejména služby (stáže) a následné zkoušky … a to už měla druhý … ale je fakt, že hlídali kdo měl ruce nohy …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí