Daň z odstupného

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.3.22 16:35

Daň z odstupného

Ahoj, čeká mě výpověď v práci s odstupným. Je to po 4 létem rodicaku a se zaměstnavatelem se dohodneme. Jak je to v tomto případě se zdaněním odstupného? Jaké všechny srážky budu platit? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2353
17.3.22 16:50

Úplně stejné jako ze mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
17.3.22 16:52

Jestli se jedná o zákonné odstupné, tak se odvádí pouze daň z příjmů, neodvádí se zdrav a soc. Hlavně pozor na to co podepisuješ, obzvlášť pokud se jedná o dohodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 16:53
@Modra1 píše: Úplně stejné jako ze mzdy.

Jedná se o zákonné odstupné… Tam by se snad odvody platit neměly a nárok na podporu up je 5 měsíců… Ale nejsem si jistá…

• Citovat
  • Upravit
788
17.3.22 16:53

Daň je stejná, ale odvody (soc, zdrav) se neodvádějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 16:55
@zelfka píše:
Jestli se jedná o zákonné odstupné, tak se odvádí pouze daň z příjmů, neodvádí se zdrav a soc. Hlavně pozor na to co podepisuješ, obzvlášť pokud se jedná o dohodu.

Ano jedná se o zákonné odstupné. Po 4 letech RD. Nemají místo. Tzn navrhují dohodu. Sice práci mám, ale chtěla bych si zachovat tu možnost podpory up. Co je tedy nutné v dohodě mít?

• Citovat
  • Upravit
10831
17.3.22 17:00
@Anonymní píše:
Ano jedná se o zákonné odstupné. Po 4 letech RD. Nemají místo. Tzn navrhují dohodu. Sice práci mám, ale chtěla bych si zachovat tu možnost podpory up. Co je tedy nutné v dohodě mít?

Pokud navrhuji dohodu, tak bych cekala, ze pridaji odstupne nad ramec zakona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 17:01
@Tarena píše:
Pokud navrhuji dohodu, tak bych cekala, ze pridaji odstupne nad ramec zakona.

To nevím, personální říkala 5 platů… Takže nic

• Citovat
  • Upravit
16092
17.3.22 17:01
@Anonymní píše:
Ano jedná se o zákonné odstupné. Po 4 letech RD. Nemají místo. Tzn navrhují dohodu. Sice práci mám, ale chtěla bych si zachovat tu možnost podpory up. Co je tedy nutné v dohodě mít?

Jakmile je dohoda z návrhu zaměstnavatele z organizačních důvodů, tak se ti podpora nekrátí. Ale platí, že se podpora vyplácí až po tom odstupném. Tzn. např. v dubnu půjdeš na ÚP, ale nárok na podporu ti vznikne až od července, protože duben-červen je pokrytý odstupným ve výši trojnásobku platu.
Nebo může být dohoda uzavřena tak, že je tam vyčíslena konkrétní jednorázová odměna, která se neposuzuje jako odstupné. Ale z té bys odváděla i to pojistné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10831
17.3.22 17:03
@Anonymní píše:
To nevím, personální říkala 5 platů… Takže nic

Ze zakona je max 3 mesice, takze ti davaji 2 navic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
17.3.22 17:06
@Anonymní píše:

Měl by tam být uveden paragraf 52 a, b nebo c. U tebe tedy nejspíš c (nadbytečnost).
O té podpory pozor na to, že ti poběží až od 4. měsíce (pokud dostaneš 3 mzdy). Až od 5.měsíce (pokud dostaneš 4 mzdy), atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 17:11
@Tarena píše:
Ze zakona je max 3 mesice, takze ti davaji 2 navic.

2 jsou jakoby za výpovědní lhůtu… Nebo ne? Jsem ještě na MD.

• Citovat
  • Upravit
10831
17.3.22 17:13
@Anonymní píše:
2 jsou jakoby za výpovědní lhůtu… Nebo ne? Jsem ještě na MD.

Jo tak to potom jo. To ti tedy nedávají nic navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
17.3.22 17:14
@Anonymní píše:
2 jsou jakoby za výpovědní lhůtu… Nebo ne? Jsem ještě na MD.

No však ano, to co ti navrhují je naprosto fér. Taky mohli chtít, aby sis tam ty dva měsíce výpovědní lhůty odpracovala. A je taky logické, že se o ty vyplacené měsíce krátí podpora na ÚP (máš je „zaplacené“), takže proč by to stát platil ještě jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.22 17:20
@zelfka píše:
Měl by tam být uveden paragraf 52 a, b nebo c. U tebe tedy nejspíš c (nadbytečnost).
O té podpory pozor na to, že ti poběží až od 4. měsíce (pokud dostaneš 3 mzdy). Až od 5.měsíce (pokud dostaneš 4 mzdy), atd…

To je zvlastni. Ja mela 5 mesicni odstupne a podpora mi i tak bezela od 4. mesice. Pani na uradu rikala, ze vse nad 3 mesice je nezajima.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák