Daň z příjmu při MD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj holky mám dotaz před nástupem na nemocenskou jsem pracovala na dobu neurčitou na nemocenskou jsem nastoupila někdy v 10 měsíci 2013 a 15.4.13 jsem nastoupila na MD mám nárok na vrácení daní? Vím že MD se nedaní, nemocenska nevím Děkuji za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverkaterka no nejsem odborník, ale já nastupovala na MD v říjnu a do té doby jsem pracovala a daně mi vrátí, nevím, ale to ti určitě dělá podniková účetní pokud máš podepsaný růžový papír a určitě jsi ho měla po novém roce opět podepisovat, aby ti mohlo být zhotovené přiznání, jinak by sis ho musela dělat sama, no a máš na to případně už jen dnešek ![]()
- Citovat
- Upravit
@Veverkaterka Pokud máš přeplaceno na zálohách, tak bys měla samozřejmě nárok na vrácení daní. Termín odevzdání daňového přiznání je dnes. Ale na penále za pozdní podání to asi není, pokud nemáš povinnost daňové přiznání podat (i když každý FÚ si to vykládá jinak).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon zítra
A ne, pokud nemá povinnost podat přiznání, pokuta vyměřena nebude - FÚ si tohle vykládají shodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veverkaterka trošku zmatečný dotaz ohledně datumů - předpokládám, že jste byla v práci v roce 2012, v říjnu 2012 jste nastoupila na nemocenskou a v dubnu 2013 na MD. Pokud jste neměla jiné příjmy než nemocenské a MD, posléze rodičovský příspěvek, tak Vám nemají co vracet, ani z jednoho příjmu nemohla být sražena daň, nejsou to zdanitelné příjmy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nirrti píše:
@eumedon zítraA ne, pokud nemá povinnost podat přiznání, pokuta vyměřena nebude - FÚ si tohle vykládají shodně.
Podle zákona by neměla být vyměřena. S tím souhlasím. Na poplatníky, kteří neměli povinnost podat daňové přiznání, ustanovení § 250 odst. 1 daňového řádu nedopadá.
Ale v tomto vlákně se o tom účetní @IvetaKamenice pře a naznačuje, že blíže neurčený finanční úřad mimo Prahu pokuty vyměřuje i v takovém případě. Co je na tom pravdy, to nevím. Pracovnice finančního úřadu @Hanula1212 to odmítá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
můžete mi prosím poradit? Dnes, když mi dával zaměstnavatel výplatnici, jsem se trochu udivila, že v ní nemám zahrnutý žádný přeplatek na daních za rok 2013..vlastně tam není zahrnuto nic. Tento rok mi ani nedal podepsat formulář daňového přiznání, což jsem si vůbec neuvědomila, ptže roky předtím to dělal automaticky. Je možné, že je tak zničeho nic za mě nepodal daň. přiznání? Co bych měla teď dělat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jannie.23 píše:
Ahoj,můžete mi prosím poradit? Dnes, když mi dával zaměstnavatel výplatnici, jsem se trochu udivila, že v ní nemám zahrnutý žádný přeplatek na daních za rok 2013..vlastně tam není zahrnuto nic. Tento rok mi ani nedal podepsat formulář daňového přiznání, což jsem si vůbec neuvědomila, ptže roky předtím to dělal automaticky. Je možné, že je tak zničeho nic za mě nepodal daň. přiznání? Co bych měla teď dělat?
Dovzdělat se v této oblasti. To že nemáte žádný přeplatek na daních za rok 2013 znamená např. že se Vám žádné daně ze mzdy nikdy nestrhly neboť Vaše sleva na poplatníka tuto daň pokryla a nebyla Vám tudíž sražena. To že jste nepodepsala formulář prohlášení poplatníka je „Váš“problém. Máte to udělat do 15.2. Ale i pokud by jste jej podepsala a Vaše mzda je tak nízká, že sleva pokryje daň stejně by Vám nic nevrátili.
Jo a edit: Zaměstnavatel za své zaměstnance nikdy!! nepodává daňové přiznání. Max. jim vyúčtuje daně a o to žádáte do 15.2. Pokud si zaměstnanec chce podat DP musí si v zaměstnání požádat o potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2013 a zpracovat si DP které odevzdá na FÚ sám.
- Citovat
- Upravit
Pokud jsi chtěla po zaměstnavateli udělat roční vyúčtování daně, měla jsi požádat do 15.2. podpisem na růžovém Prohlášení k dani o jeho provedení. Pokud jsi tak neučinila, zaměstnavatel to neprovede. Dalším důvodem může být to, že prostě žádný přeplatek nevyšel, případně by vyšel, ale měla jsi např. během roku nízké příjmy a z nich nevyšla k odvodu záloha na daň - pokud zálohy nebyly odváděny, tak ti nemají z čeho vrátit (kromě daňového zvýhodnění, to lze i nad rámec záloh, ale zase: pokud ti na bonusech vyplatili na dítě vše během roku, nic dalšího čekat nemůžeš). Jinak je nejlépe zavolat na mzdovou účtárnu a požádat o vysvětlení, budeš hned vědět na čem jsi. Daňové přiznání lze podat i dodatečně. Pokud ti roční zúčtování zaměstnavatel vůbec neprováděl a neměla jsi jiné příjmy (např. pronájem, živnost atd. nad stanovený limit), tak není povinností daňové přiznání podávat, tvoje daňová povinnost z příjmů ze závislé činnosti se považuje za vyrovnanou (jen si zjisti, zda bys případně na nějakou vratku nárok měla, abys to ještě kdyžtak douplatnila sama přes FÚ) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naše vztahy se zaměstnavatelem jsou totiž bohužel již delší dobu na bodu mrazu a účetní je jeho sestra, se kterou samozřejmě táhnou za jeden provaz. Několik let po sobě mi přiznání dával automaticky, bohužel jsem teď měla hodně jiných starostí a na toto úplně zapomněla. Byla jsem loni cca 3 týdny na nemocenské a taky mám úvěr, takže přeplatek by byl. Te´d než odešel mi pouze řekl, že neví, jak to je a že on sám má od finančního úřadu odklad a bude podávat přiznání až v červnu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jannie.23 píše:
Naše vztahy se zaměstnavatelem jsou totiž bohužel již delší dobu na bodu mrazu a účetní je jeho sestra, se kterou samozřejmě táhnou za jeden provaz. Několik let po sobě mi přiznání dával automaticky,…
Jaké přiznání ti dával?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přiznání k dani z příjmu fyzických osob…já to podepsala, on podal a pak jsem měla už mám pocit v březnové výplatě přeplatek/doplatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jannie.23 píše:
Přiznání k dani z příjmu fyzických osob…já to podepsala, on podal a pak jsem měla už mám pocit v březnové výplatě přeplatek/doplatek.
@Wecernice2 píše:
@jannie.23Zaměstnavatel za své zaměstnance nikdy!! nepodává daňové přiznání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co jsem teda celý ty roky podepisovala??Snad to vyhotoví účetní a dá mi to k podpisu!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jannie.23 píše:
A co jsem teda celý ty roky podepisovala??Snad to vyhotoví účetní a dá mi to k podpisu!
@Wecernice2 píše:
@jannie.23To že jste nepodepsala formulář prohlášení poplatníka je „Váš“problém. Máte to udělat do 15.2.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit