DPP a zdravotní/sociální
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DPP a zdravotní/sociální
Prosím o radu, hledala jsem tu v diskuzích, ale nepodařilo se mi najít odpověď, proto pokud by někdo věděl, budu moc ráda. Předem děkuji ![]()
Jde o to, že mi v dubnu končí RP, malé v té době bude 2,5 roku, tedy do školky se dostane nejdříve od září, když se zadaří. Mám možnost pracovat na několik DPP u různých zaměstnavatelů, vždy by se jednalo o částku 2-5000Kč, ale někde jsem četla, že u DPP je do 10 000 neodvádí zdravotní a sociální, ale nerada bych něco prošvihla a zavařila si(když už nebudu na RD), proto se ptám, jestli někdo nevíte, jak to v takové situaci řešit. Někdo mi dokonce radil, nahlásit se na sociálce jako osoba pečující o dítě do 3let věku(které nenavštěvuje zařízení), aby za mě platili ty odvody a k tomu mít ty DPP, ale to je mi nějaký divný
Nevím, jsem z toho volaká zmetěná
Pak připadá ještě jedna varianta a to, že bych ty práce měla na DPČ-co je lepší? Pokud se v tom někdo vyzná, budu vděčná za radu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@kokos na DPP se opravdu neodvádí po 10 tisíc, DPČ je na toto lepší, odvádí se, jen ted netuším kolik hodin ročně lze na tuto smlouvu odpracovat (pokud to omezení stále je)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liren Děkuji, mě je u toho právě divné, že by bylo možné mít několik DPP do 10000 a nic nikde neodvádět-to je přeci blbost ne? Ale jak se to teda pak dělá? Zkusím prohledat Tvůj odkaz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U DPP se neodvádí sociální ani zdravotní, pouze daň. musela by ses jít nahlásit na zdravotku jako samoplátce. Nad 10 tis se již odvádí, ale to ti většinou nikde nenapíšou. Na DPČ se odvádí myslím od 2.500,– kč sociální i zdravotní a je to omezené polovinou klasické pracovní doby, tzn. 80 měsíčně. Peněžní limit tam není. pokud je ten výdělek ale jak píšeš 2500 - 5000 odvedla bys z příjmu navíc socku a zdrávku a o to by ti příjem snížilo. dej si to do kalkulaček, o kolik a nebo jestli se ti vyplatí DPP a sama odvádět 1080 na zdrávku… snad se v roce 2014 nic nezměnilo ![]()
Příspěvek upraven 09.01.14 v 14:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NA DPP se odvádí 15% srážková daň
ZP a SP neplatíš, pokud máš dítě tak můžeš požádat o odpuštění placení ZP- pečování o dítě do 7 let
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veverkas22 píše:
A ještě navíc, až ti skončí RD nebudeš na pracáku?
Můžu být na pracáku, když pracuju na několik dohod s výdělkem celkově 7-12000? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kokos píše:
Můžu být na pracáku, když pracuju na několik dohod s výdělkem celkově 7-12000?
nee, max. jsou 4000 hrubého
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liren píše:
@kokos no odvádíš jenom daně, nic víc
A to ZP/SP teda platí kdo? Přeci pak nejsem černá duše bez pojištění
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky moc děkuju za odpovědi a sorry, že se ptám furt jak dement, ale nějak se v tom úplně neorientuju a ani v tom odkazu jsem to nenašla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veverkas22 u DPP bych teda musela sama a u DPČ by stačilo, co se odvede % vzhledem k výdělku, jestli tomu rozumím dobře?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka-tka píše:
NA DPP se odvádí 15% srážková daň
ZP a SP neplatíš, pokud máš dítě tak můžeš požádat o odpuštění placení ZP- pečování o dítě do 7 let
a nebo být samoplátce
jestli je nějaká další možnost nevím
zas tak se v tomto nevyznám
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kokos U DPP odvedeš sama - pouze zdravotní a to 1148 Kč (koukám na netu) a to jednou měsíčně. I pokud budeš mít dohody třeba dvě, tři.. potom z výdělku z té dohody ti strhnou akorád 15 % daň, budu-li vycházet z výdělku 5000,– Kč, pak 750 Kč z každé. to můžeš obejít prohlášením poplatníka k dani, tzv. růžový papír, pouze ale u jednoho zaměstnavatele. Tam ti pak nebudou na dani ztrhávat nic. Pokud budeš mít DPČ, bude se za tebe platit SP i ZP. Dle kalkulačky mi to vyšlo na 3977 Kč, když budeš mít to prohlášení k dani podepsané a když ne - u ostatních tak 3227,– Kč. V případě tedy dvou souběžných smluv s výdělkem 5000 na každé se ti pak podle mne vyplatí DPP a sama odvádět 1148 + 750 daň, neboť z DPČ je odvod celkem 2796 Kč, což je o litr více..
zase DPP není na dlouho -pouze 300 hodin ročně a není z ní sociálka - tzn. do budoucna důchod. Pošli mi klidně SZ s upřesňujícími věcmi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit