Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, chci se zeptat, jestli se něco vrací, když jsem byla evidovaná na úp od června do října? A pak se chci zeptat, od ledna do května jsem byla zaměstnaná, ale neměla jsem uplatňované děti(mam 2děti).Moje otázka zní, kolik by mi cca mohli vracet.
@Tereza Z píše: Více
Na první dítě: 15 204 Kč ročně
Na druhé dítě: 22 320 Kč ročně
Pak ještě jestli jsi neuplatňovala slevu na dani, tak ta je pak 30 840 Kč.
Pravděpodobně ano. Ale není to „oni něco vracet“, ale musíš si ty sama vyplnit daňový přiznání pro rok 24. Od všech zaměstnavatelů budeš potřebovat „potvrzení o zdanitelných příjmech“. Během nezaměstnanosti neplyne příjem, který by umožňoval uplatnit měsíční slevu na poplatníka. Od ÚP budeš taky potebovat „potvrzení o vedení na úp a vyplacených dávkách“ (nevím jak přesně se to jmenuje, ale podpora v nezaměstnanosti se nedaní, a do přiznání se neuvádí) Pokud jsi byla část roku 2024 v evidenci na ÚP a během roku zaplatila alespoň část zálohové daně z příjmu, budeš mít nárok na daňový přeplatek. V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání za rok 2024 se totiž uplatní roční sleva na poplatníka ve výši 30 840 korun bez ohledu na počet měsíců zaměstnání.
Ty děti si tam taky doplníš.
Kdyžtak mě někdo doplňte.
@Anonymní píše: Více
Všechny papíry jsem už v zaměstnání dodala, teď mě jen právě zajímá, kolik zhruba budou vracet za děti a jestli něco vůbec z pracáku.
Co by ti měli vracet z pracáku?
Záleží kolik jsi vydělala a kolik jsi odvedla na zálohové dani z příjmu.
A dává jsi zaměstnavateli i rd dětí a papír, že otec neuplatňuje?
Kolik by ti měli vracet je bez přesných čísel věštění z křišťálové koule. Zeptej se toho kdo ti zpracovával roční zúčtování. Záleží jestli jsi měla dostatečný příjem na slevu na děti.
Z pracáku ti nemají co vracet.
Přesně jak píše @JancaS84 . Bez konkrétních čísel je to jen věštění z křišťálové koule. Pokud jsi požádala zaměstnavatele o roční zúčtování, vše doložila a vyšla nějaká vratka, budeš mít přeplatek ve mzdě za březen. A uvedeno ve výplatnici.
Jediný člověk, který je schopný ti odpovědět. Tak je ta účetní, která ti to rovni zúčtování udělala.
My to tady umíme až po dodání kompletních čísel.
Mě šlo jen o to, jestli se něco počítá z pracáku a jestli za děti budu brát jen za těch 5měsíců, co jsem byla v práci, nebo i po dobu pracáku.
@Tereza Z daň se počítá ze zdanitelného příjmu. Zdan. příjem nejsou sociální dávky ani podpora. Slevu z daně na poplatníka jsi vyčerpala jen v práci. V rámci ročního zúčtování bude uplatněna celá roční. Takže pokud jsi nějakou daň odvedla, mohla by být díky tomu vrácena. Pokud jsi nic neodvedla nebude vráceno nic. Co se týká dětí - k vyplacení bonusu musíš mít aspoň šetinásobek minimální mzdy, dále musí jít o dítě vyživované a nesmí ho uplatňovat nikdo jiný. Byl už měsíčně nějaký bonus na dítě vyplacen? Toto taky netušíme. Takže klidně může být vratka 0,– Kč, 200,– nebo třeba 20000,–. Bez podrobnějších informací se nedá nic podrobného sdělit. Těch pár dní do výplaty už to vydrž. Nebo požádej mzdovku o výpočet a je to.
Pokud máš nárok na slevu na děti tak je za celý rok.
Tím z pracáku asi myslíš nevyužitou slevu na poplatníka, na což ti nedokážeme opět odpovědět když nevíme kolik si odvedla na daních za zbytek roku.