Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, založil jsem si živnost a nyní potřebuji zjistit svoje dič. Jak postupovat když mi ho Finanční úřad nepřidelil a nemám ho?
@fenykl396 a potřebuješ to k čemu? DIC u fyzické osoby bývá rodné číslo s CZ na začátku. Ale určitě ti to došlo v prvním dopisu od financaku-posilaji to tam.
@fenykl396 píše: Více
A k jakému účelu potřebujete vaše DIČ? Pokud nejste registrován k DPH, tak se na faktury DIČ neuvádí a pokud ano, pak jej uvedete, pak je nutné mít dodatek, že nejste plátce DPH.
Pokud jste registrován k DPH, pak je povinnost DIČ na dokladech uvádět.
Vaše údaje lze také jednoduše zjistit na Aresu .
Jinak DIČ u OSVČ je opravdu CZ a rodné číslo bez lomítka a mezer.
Pokud jsi OSVČ a nemáš přidělené DIČ, obvykle je to tvoje rodné číslo s předponou CZ. Pokud jsi plátce DPH, měl bys ho dostat automaticky od finančního úřadu. Pokud si nejsi jistý, zavolej na svůj finanční úřad.
@Vodnář-u-Topolu píše: Více
Tipuju, že do daňového přiznání, elektronická verze ho ma jako povinnou položku.
Když si zalozíš živnost na živnostenském úřadě, tak ten informuje zdravotní pojišťovnu, OSSZ a finanční úřad. Je ale i tak lepší, si tam zavolat a ujistit se, že opravdu informováni byli. Finanční úřad ti pak pošle poštou/do DS rozhodnutí o registraci k dani z příjmů fyzických osob a tam je uvedeno DIČ, což je CZ+rodné číslo. Pokud se tak nestalo, tak volej.
Pokud jsi rovnou přihlášený k paušální dani, může to být trochu jinak.
Ještě takový tip: když se přihlásíš do DIS+, tak tam uvidíš svoje tiskopisy a daňové povinnosti.
@j.a.n.i1 píše: Více
Ano, je to kritická chyba 69, ale pokud živnost zakládal letos, pak daň z příjmu za loňský rok se ho netýká a na měsíčního plátce DPH už je zase pozdě.
@Vodnář-u-Topolu píše: Více
No, klidne muze DP podavat kvuli prijmum z práce.
Plus je otázkou, zda si tu zivnost opravdu zalozil az letos, kdy to bylo nepíše, takze to mohlo byt i loni a teprve teď to řeší, protože DP.
@j.a.n.i1 píše: Více
Všechno je možné, ostatně proto jsem se ptal k jakému účelu to DIČ potřebuje.