Daně a brigáda - DPČ bez růžového prohlášení

Anonymní
22.6.18 10:24

Daně a brigáda

Dobrý den,
předem říkám, že jsem nezkušená puberťačka, které se to motá všechno dohromady a neví nic.
Tak teď k tématu.
Mám brigádu(DPČ). Nepodepisovala jsem růžové prohlášení. Zaměstnavateli jsem psala, že chci tuto smlouvu ukončit, ale zatím nic. Neodepsal a jsem z toho trochu už na nervy. Chtěla bych totiž už příští týden nastoupit na jinou brigádu, kde jsem podepsala prohlášení o příjmu z dani. Nějakou slevu na daních, co jsem tak pochopila.
Dnes mám jít ještě na jednu jednorázovou brigádu, na které mám podepsat růžové prohlášení, pokud nepodepíšu, tak budu mít asi tak o patnáct korun nižší mzdu na hodinu.Ale to asi nejspíše nepodepíšu, nechci mít problémy. Prý to nesmím mít podepsané dvakrát, ale na té druhé brigádě smlouvu ještě podepsanou nemám. Jen to prohlášení.
Chci se zeptat, jestli mohu příští týden nastoupit na brigádu k druhému zaměstnavateli, i přestože nemám ukončenou smlouvu o DPČ předtím.
A jestli mohu podepsat růžové prohlášení u jednorázovky.
Předem děkuji moc za odpovědi.
Jak vidíte mám v tom šílený zmatek.????????????

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.6.18 10:30

Pokud vím, nesmí se podepisovat více prohlášení k dani jak 1

• Citovat
  • Upravit
5178
22.6.18 10:40

V jednom měsíci nesmíš podepsat „růžové“ prohlášení u více než jednoho zaměstnavatele. Takže pokud k novému zaměstnavateli budeš nastupovat již příští týden, tedy ještě v červnu a hned i za červen podepíšeš u něj, nesmíš podepsat dnes na té jednorázové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
22.6.18 10:40

nesmíš mít podepsané prohlášení u dvou zaměstnavatelů v jednom měsíci. Takže třeba můžeš mít 1 - 6 u jednoho zaměstnavatele a 7 - 12 u druhého. Smlouvu řešit nemusíš, důležitý je, abys nedostala výplatu se slevou na dani, což se nestane, když tam ten měsíc nebdueš pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
22.6.18 11:49

Růžový papír u v jeden měsíc jen jednoho zaměstnavatele jak píšou nahoře.
DPČ jednou pokud vím omezené nejsou, kolik jich máš.
Na začátku příštího roku si podáš daňové přiznání a dost možná ti vrátí i něco z těch strhnutých daní z těch smluv, kde nebyl růžový papír podepsán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
22.6.18 12:29

Ale to není pravda! Prohlášení k dani nesmí být podepsáno u dvou zaměstnavatelů současně! To znamená, klidně může být u jednoho podepsáno od 1. do 10. v měsíci a u druhého od 11. do 30. Jen slevu na dani lze uplatnit jen u jednoho z nich! Tazatelka klidně může podepsat prohlášení u dnešní brigády a od příštího týdne u další brigády! Za podmínky, že ta dnešní skončí před začátkem té druhé. Viz Pokyn D6 GFŘ k §38k odst.6.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
22.6.18 12:37

@Hanula1212 Tak to už je fakt ale slovíčkaření. Zejména když zakladatelka se jednoduše ptá na podpis růžového prohlášení v souvislosti se slevou na dani a tím, že když nepodepíše, bude mít nižší mzdu o srážku daně. Když má už podepsáno u nového zaměstnavatele a tady jde jen na jednorázovku. Ostatně, proč by jinak prohlášení podepisovala, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
22.6.18 12:44

@histep myslíš? Pokud u této jednorázovky nepodepíše a půjde o DPČ s příjmem nad 2500,–? Pak bude povinná podat daňové přiznání, protože bude mít příjem zdaněný zálohovou daní bez podepsaného prohlášení. Třeba zapomene nebo si řekne, že kvůli pár kačkám nemá smysl podávat a FÚ na to přijde = pokuta!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
22.6.18 12:57

@Hanula1212 To už stejně pravděpodobně bude muset udělat, když dosavadní brigádu má jako DPČ bez podepsaného prohlášení.
(Domýšlím si východiska, tj. výši výdělku, u dosavadní brigády, stejně jako ty si domýšlíš fakta o jednorázové brigádě)
Takže na místě by bylo položit doplňující detailní otázky na výši měsíčního výdělku na dosavadní brigádě, formu a výši výdělku na jednorázové brigádě a teprve pak jí případně zamotat hlavu ještě více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
22.6.18 14:07

@histep tohle je o přesných info a částkách. Pokud nejsou přesné info, pak nelze říct správně co a jak. Já jen chtěla upozornit, že lze klidně v jednom měsíci podepsat u dvou zaměstnavatelů, pokud se dny zaměstnání nekryjí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák