Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanula1212 no právě to vrácení ty daně by bylo zas jen za listopad a prosinec jak jsem se právě vrátila do práce před tím když jsem pobírala jen RP a měla tu brigádu na dohodu tak mi těch 15 % neztrhavali a nejde to třeba jen v práci od účetní si nechat udělat daně a tu dohodu neřešit nebo ji musím hlásit?
@Lili2323 já se ztrácím. Do toho listopadu jsi teda měla u dohody podepsané prohlášení a byla uplatněna sleva na poplatníka? A od listopadu jsi ten podpis zrušila a podepsala v HPP? A u DPP ti v listopadu a prosinci sráželi srážkovou daň?
Zaměstnavatel může zúčtovat pouze příjmy, které jsou zdaněny zálohovou daní. To by byl v tomto případě příjem z DPP leden - říjen, kdy bylo podepsané prohlášení a příjem z HPP listopad a prosinec.
V HPP máš za listopad nulu. Za prosinec píšeš, žes měla jen 6 směn. Takže pokud tam nebude aspoň cca 16tis. bude zase nula. Z dohody byla po slevě na poplatníka taky daň nula, takže není co vracet.
Jediné, co by šlo vrátit, tak je srážková daň u dohody za listopad a prosinec, ale to nesmé udělat zaměstnavatel. To jde pouze daňovým přiznáním. Ale pokud to nechceš, nemusíš.
Já celý rok 2022 měla přivýdělek na dohodu kdy jsem tu slevu na té dohodě uplatňovala a v listopadu jsem nastoupila zpět do práce a automaticky jsem na té dohodě tu slevu zrušila a začla ji uplatňovat v práci kde jsem na HPP za listopad jsem tam měla nějakých 6 směn protože jsem nastoupila v půlce měsíce a za prosinec už mám klasický splněny ten fond 160hodin takže výplata bude určitě více jako těch 16tisic + do února budu ještě pobírat rodicak.
@Lili2323 tak v tom případě máš 3 možnosti. Buď požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a doložit potvrzení o zdanitelných příjmech z dohody za 1-10 a zpět dostaneš daň, která byla sražena za prosinec. Nebo si můžeš podat přiznání, kde dáš příjmy z HPP i z dohody za celý rok. Vráceno bude to, co bylo sraženo v prosinci u HPP + daň, která byla sražena z dohody listopad a prosinec. A nebo nedělat nic. Ale to taky nic nedostaneš.
Jako nejlepší varianta se mi asi jeví tedy to nechat si daně udělat přímo od firmy a doložit ty příjmy z dohody.