Daně a RP

Napsat příspěvek
Velikost písma:
239
6.1.23 11:34

@Hanula1212 no právě to vrácení ty daně by bylo zas jen za listopad a prosinec jak jsem se právě vrátila do práce před tím když jsem pobírala jen RP a měla tu brigádu na dohodu tak mi těch 15 % neztrhavali a nejde to třeba jen v práci od účetní si nechat udělat daně a tu dohodu neřešit nebo ji musím hlásit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
6.1.23 11:47

@Lili2323 já se ztrácím. Do toho listopadu jsi teda měla u dohody podepsané prohlášení a byla uplatněna sleva na poplatníka? A od listopadu jsi ten podpis zrušila a podepsala v HPP? A u DPP ti v listopadu a prosinci sráželi srážkovou daň?
Zaměstnavatel může zúčtovat pouze příjmy, které jsou zdaněny zálohovou daní. To by byl v tomto případě příjem z DPP leden - říjen, kdy bylo podepsané prohlášení a příjem z HPP listopad a prosinec.
V HPP máš za listopad nulu. Za prosinec píšeš, žes měla jen 6 směn. Takže pokud tam nebude aspoň cca 16tis. bude zase nula. Z dohody byla po slevě na poplatníka taky daň nula, takže není co vracet.
Jediné, co by šlo vrátit, tak je srážková daň u dohody za listopad a prosinec, ale to nesmé udělat zaměstnavatel. To jde pouze daňovým přiznáním. Ale pokud to nechceš, nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
6.1.23 12:31

Já celý rok 2022 měla přivýdělek na dohodu kdy jsem tu slevu na té dohodě uplatňovala a v listopadu jsem nastoupila zpět do práce a automaticky jsem na té dohodě tu slevu zrušila a začla ji uplatňovat v práci kde jsem na HPP za listopad jsem tam měla nějakých 6 směn protože jsem nastoupila v půlce měsíce a za prosinec už mám klasický splněny ten fond 160hodin takže výplata bude určitě více jako těch 16tisic + do února budu ještě pobírat rodicak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
6.1.23 12:36

@Lili2323 tak v tom případě máš 3 možnosti. Buď požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a doložit potvrzení o zdanitelných příjmech z dohody za 1-10 a zpět dostaneš daň, která byla sražena za prosinec. Nebo si můžeš podat přiznání, kde dáš příjmy z HPP i z dohody za celý rok. Vráceno bude to, co bylo sraženo v prosinci u HPP + daň, která byla sražena z dohody listopad a prosinec. A nebo nedělat nic. Ale to taky nic nedostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
6.1.23 18:10

Jako nejlepší varianta se mi asi jeví tedy to nechat si daně udělat přímo od firmy a doložit ty příjmy z dohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák