Daně - návrat po RD

Anonymní
10.1.25 13:25

Daně - návrat po RD

Dobrý den,

1)V pondělí se vracím po RD. Mám syna v péči -výlučné, byť si ho otec bere často. Prosím jak je to s daněmi co mě čeká podepsat při nástupu? Sleva na poplatníka? A co dál? Slevan a dítě? (Jaký je rozdíl mezi slevou a bonusem na dite?) Když jsem 2024 nepracovala mohu dite uplatnovat? Vunec tomu nerozumím. Krome ditete nic dalsiho nemam (hypo apod..)

1. když sem v roce 2024 pobírala - Rodicak, alimenty, dávky (bydleni+pridavek) a v breznu mi ucetni dane nebude zuctovavat ani ja nebudu podavat priznani protoze dane jsem nedovadela chapu to spravne? Nebo?

Dekuji moc! :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35763
10.1.25 13:32

Podepíšeš slevu na poplatníka a slevu na dítě. Bonus znamená, že to může jít i do mínusu pokud by si neodvedla dost na daních.
Rok 2024 nic, neměla jsi žádný zdanitelný příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.25 13:55

@JancaS84 ja nekde cetla ze kdyz v minulem roce nemel clovek napr 80 tisic prijem (tu castku vubec nevim) tak na tu slevu na dite nema narok. A tu slevu na dite mesicne? A pak se to v roce 2026 bude taky zuctovavat? A neni to teda nebezpecne kdyz to muze jit i do minusu?

• Citovat
  • Upravit
35763
10.1.25 14:00
@Anonymní píše: Více

No když nemáš příjem nad limit (roční nebo za měsíc) tak na slevu nemáš nárok, ale to se týká vždy každého roku/měsíce zvlášť. Neznamená to, že když v jednom roce nemáš příjem tak slevu nedostaneš ani v tom dalším.
Ano, slevu měsíčně. V roce 2026 požádas zaměstnavatele o roční zúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.25 14:03

@JancaS84 budu mit zkraceny uvazek a v hrubem prekrocim minimalku o chlup. Takze se mi pak muze stat ze budu jeste na tech danich dluzit kdybych mela treba ocr 16 dnu?

• Citovat
  • Upravit
101642
10.1.25 15:02

Nebudes dluzit, když nesplnis dany mesic podminku pulky minimalni mzdy, tak proste tu slevu na deti nedostanes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
10.1.25 15:21

Nebudeš dlužit. Když budeš mít OCR a nedosahnes ten měsíc příjmu tak slevu nedostaneš.
Pokud by jsi pak splnila příjem za rok tak to dostaneš v ročním zúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
10.1.25 17:08

Při návratu do práce podepíšeš růžové prohlášení (tzv. Prohlášení poplatníka), kde uplatníš slevu na poplatníka a slevu na dítě. Sleva na dítě snižuje daň a bonus na dítě znamená, že pokud nemáš daň k zaplacení, stát ti peníze doplatí. Pokud jsi v roce 2024 nepracovala a daně neodváděla, tak zúčtování opravdu nemáš, protože nebylo co danit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák