Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prodej věcí po dítěti neřešit. Pokud to není „po dítěti“ a neprovozuje se to jako soustavná činnost.
Daň z příjmu z prodeje nemovitosti neplatíte ve chvíli, kdy prodáváte nemovitost, u které je doba od nabytí a prodeje delší než 5 let. Jinou variantou této podmínky je situace, kdy máte v prodávané nemovitosti vedené bydliště nejméně 2 roky bezprostředně před prodejem.
@Ivan PPZ takze nic danit nemusim a souvislost to spolu nema kolik prodam veci na vinted a ze k tomu prodam byt? Dekuji
@Anonymní píše:
takze nic danit nemusim …
Ale musíš. Podáš daňové přiznání k příjmu z prodeje bytu a uplatníš osvobození od daně.
že bychom to dali do kupní smlouvy, že on např. jen 100tis a já zbylých 400tis.
Ale to je nesmysl. Pro dělení příjmu z prodeje jsou rozhodující vaše spoluvlastnické podíly zapsané v katastru. Je bezvýznamné že si ty peníze mezi sebe rozdělíte nějak jinak.
@Tala20 dobry vecer, dekuji za vyjadreni. Variant jsem slysela hodne, ale to co mi zde pisete vy jeste ne…(vy jste ucetni?)
@Anonymní píše:
@Tala20 dobry vecer, dekuji za vyjadreni. Variant jsem slysela hodne, ale to co mi zde pisete vy jeste ne…(vy jste ucetni?)
To není účetní, ale chronický rejpal do všeho. Ale zeptat se profi účetní není špatný nápad.
@nozu ja prave vubec nikoho profi neznam. A kazdy mi rika neco jinyho a ja uz fakt nevim. Nevim co driv resit a jeste se bojim, ze to bude blbe ![]()
@Anonymní píše:
@nozu ja prave vubec nikoho profi neznam. A kazdy mi rika neco jinyho a ja uz fakt nevim. Nevim co driv resit a jeste se bojim, ze to bude blbe
Tak si vygoogli účetní ve svém okolí. A nebo se dojdi poradit na finanční úřad.
@Tala20 píše:
Ale to je nesmysl. Pro dělení příjmu z prodeje jsou rozhodující vaše spoluvlastnické podíly zapsané v katastru. Je bezvýznamné že si ty peníze mezi sebe rozdělíte nějak jinak.
- On bude povinen přiznat příjem 250000 Kč z prodeje.
- Ty budeš povinna přiznat příjem 250000 Kč z prodeje.
- Těch 150000 Kč, které od něj dostaneš, budeš povinna zdanit jako přijatý dar.
Osvobozené příjmy se do přiznání neuvádí.
Pro zakladatelku: Pokud jste v bytě bydleli déle než 2 roky je příjem z prodeje osvobozený a do přiznání se neuvádí. Pokud prodáš věci po synovi, pak jde zase o osvobozeny příjem a do přiznání se také neuvádí.
@Hanula1212 Dobry vecer, takze neni potreba podavat ani priznani ani zuctovani dane, kdyz mam jen rodicak a budu mit prijem z prodeje bytu a v byte jsem bydlela trvale cca 3 roky? + teda jak sem psala vyse obcas neco malo prodam za par kc po synovj na vinted..
Jak to je s tim nerovnomernym rozlozenim „vydelku“ - daru asi nevite, ze jak to mame udelat nebo na koho se obratit?:(
Prodej věcí po dítěti je osvobozený příjem, zrovna tak prodej nemovitosti, pokud jsi tam prokazatelně bydlela alespoň ty 2 roky. Osvobozené příjmy se do přiznání neuvádějí a osvobozený prodej nemovitosti (i kdyby prodejní cena přesáhla 5 mil. Kč) je vyňat z povonnosti hlášení osvobozených příjmů.
Ad nerovnoměrné rozdělení „přebytku“ - technicky vzato se to počítá trochu jinak a daně nezajímá, kolik vám zbyde po umoření hypotéky (ale rozdíl prodejní-kupní cena - to je tobě ale stejně jedno, neb to bude tak jako tak podle toho co píšeš osvobozené). To je ale v konečném důsledku v tvém případě asi jednl. Tala má ale pravdu s tím zdaněním těch 150 tisíc. Z pohledu daně z příjmů půjde o dar, a ten od „cizího“ člověka osvobodit nelze (expartner je bohužel z tohoto pohledu tak brán - ledaže by to byl manžel a dar proběhl ještě před rozvodem a nebo by byl dán za trvání společné domácnosti - to ale asi není reálné, když jste rozejití a byt ještě nebyl prodán). Takže ten bys měla uvést do daňového přiznání (a tedy i z toho titulu to přiznání podat) a ty peníze zdanit. Jiná by to byla v tom případě, kdyby ty peníze daroval ne tobě, ale přímo svému dítěti, to by pak šlo osvobodit coby dar příbuznému v řadě přímé, popř. kdyby to dal jako mimořádné výživné, tak to půjde mimo předmět daně (tam bych si ale pojistila, aby se pak necukal s placením řádného výživného a až vychladne, tak netvrdil např., že šlo o předplacené výživné).
Každopádně určitě se o tom poraď ideálně s daňovým poradcem, a to dopředu, než ti ty peníze dá a případně si mezi sebou něco podepíšete a ne až když už bude vymalováno.
@Yxc28 moc dekuji. Stlae spolu zijeme. Ale proste uz netvorime par. A po proddji se budeme stehovat.
@Yxc28 on mi to v podstate chce dat pro sve dite, abychom meli z ceho zit atd..ale jak to ma dat diteti a mohli jsme z toho hradit treba najem :/
@Anonymní píše:
@Yxc28 moc dekuji. Stlae spolu zijeme. Ale proste uz netvorime par. A po proddji se budeme stehovat.
Podstatné je, zda máte společnou domácnost (společně hospodaříte, ne jestli sdílíte ložnici) nebo už si jedete každý na svém písečku.
@Anonymní píše:
@Yxc28 on mi to v podstate chce dat pro sve dite, abychom meli z ceho zit atd..ale jak to ma dat diteti a mohli jsme z toho hradit treba najem :/
Chápu… V tomhle by sis měla fakt nechat poradit u daňaře, prakticky jak ty peníze darovat pak nejspíš u právníka (tam ale bacha, aby ten domyslel i daňové důsledky, právníci někdy bohužel udělají smlouvu jen z pohledu sebe a už nedomyslí daňové důsledky…). Chápu, že se ti třeba za to nechce platit, ale asi lepší zaplatit si konzultaci třeba za pár tisíc, než platit daň ze 150 tisíc…
Dobrý večer,
prosím anonym jinak smazat.
Okolo 6/2020 jsme koupili byt, já jsem na RD. Partner se semnou rozešel, byt máme na hypotéku. Musíme ho prodat. Splatíme hypotéku, zaplatíme makléře a domnívám se, že nám něco zbyde. To „něco“ je potřeba danit nebo si s tím můžeme nakládat po svém když jsme ty 2 roky určitě odbydleli nějak se to měnilo a já teď nevím?
A ještě by mě zajímalo, když by nám zbylo plácnu 500tis a ex si vzal jen 100tis a mě 400tis nechal..musím danit nějaký rozdíl? Byt máme půl na půl, ale ex tvrdí, že mi nechá víc, protože mám jen rodičák..že bychom to dali do kupní smlouvy, že on např. jen 100tis a já zbylých 400tis., že to bude rozloženo nerovnoměrně.
A poslední dotaz. Chci po synovi prodat pár věcí na vinted. V hodnotě max.2tis. Když k tomu budu mít ten příjem z prodeje z bytu nemusím danit ty peníze z bytu nebo ty např. 2tis, co získám na vinted z prodeje použitého oblečení po synovi? Velmi děkuji pokud to někdo dočetl až sem. Já nevim, co dřív řešit…hezký večer. Prosím anonym.