Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud v roce 2024 nebyl žádný zdanitelný příjem (a to nebyl), není důvod žádat o roční zúčtování. Co se týká roku 2025 stačí rozsudek od soudu + rodný list dítěte. U střídavé péče je na domluvě, kdo bude dítě uplatňovat, pokud ho budeš celou dobu uplatňovat ty, budeš po rozsudku potřebovat potvrzení zaměstnavatele ex, že on si ho neuplatňuje.
@Hanula1212 Dobrý den, a když nyní podepisu zkusebni dohodu, tak to furt plati ze ho mam v plne peci ja? A pak az bude rozsudek tak bud se to dite u me odejme nebo ponecha a budu muset dolozit prohlaseni od EX? To uplatnovani ditete lze mesicne menit? Jeho zakestnavatel muze dat potvrzeni ze otec ditete mesicne 2025 nebude cerpat? Dekuji
@Anonymní píše: Více
I když se dohodnete, pro mzdovku je důležitý rozsudek. Pokud budete mít střídavou péči, klidně si můžete dítě uplatňovat každý měsíc jeden, ale teda nedokážu si představit, jak to budete neustále dopisovat do prohlášení a dokládat. Si pak dejte každý 6 měsíců. Teď ti stačí pro uplatnění dítěte ten rozsudek, protože on si dítě uplatnit nesmí. Až bude střídavka, pak zaměstnavatel otce musí vystavit potvrzení, že on neuplatňuje. A tvůj zaměstnavatel zase vystaví potvrzení tobě. Bez toho mzdovka uplatnit díte nemůže.
@Hanula1212 on mi rekl ze si ho mam uplatnovat jen ja cely rok. Ale nedal mi papir
Nemusíte. Může mít slevu klidně jen jeden. Když máš dítě v péči tak ani žádný papír nepotřebuješ. Ale až budete mít střídavku tak potřebuješ potvrzení od jeho zaměstnavatele.
Pokud jste schopni se dohodnout, nejlepší je rozdělení daňového zvýhodnění podle poměru péče a uplatňovat může jeden. Nebo lze daňové zvýhodnění používat na konkrétní dohodnutý účel, třeba na obědy. Nebo to posílat na nějaký účet, z něhož se hradí nějaké potřeby dítěte.
V zákoně jsou dvě podmínky - že musí dítě živit a bydlet s ním ve společné domácnosti. Problém je, že je dost nevyjasněno, zda dítě při styku s rodičem bydlí v jeho domácnosti. Fakticky ano, ale sdílení domácnosti z hlediska daňového má v současné době výklad, že stýkající se rodič to uplatnit nemůže, ačkoliv to leckde procházelo. Proto je lepší se řešení této otázky raději vyhnout, než riskovat nějaké vracení zvýhodnění a penále.
Pro uplatnění jedním rodičem by teoreticky nikdo neměl nic vyžadovat, protože rodiče jsou povinni jednat ve shodě. Ale většina účtáren se kryje buď požadováním rozsudku nebo prohlášení druhého rodiče. Ale opora v zákoně pro takové požadavky je dost slabá.
@JancaS84 a kdyz to ted ucetni ppdepisu tak to za mesic mam rusit kdyztak prosim? Nebo co mam delat? Me tam v praci syna zadali do systemu.
@Hanula1212 A kdyz mi ho ted dali do systemu, tak to pri novem rozsudku jde odstranit ten syn? Ja preci poplatnika i slevu na dite podepisuji na cely rok ne?
Ale můžeš to kdykoli změnit. Takže když to změníte, tak uvedeš do prohlášení, že např. od 1.3. už nebudeš uplatňovat dítě a požádáš mzdovku, aby vystavila manželovi potvrzení, že od 1.3. neuplatňuješ. Pokud budeš chtít zase začít uplatňovat třeba od dubna, tak zase do prohlášení uvedeš, že od 1.4. uplatňuješ dítě a mzdovce doneseš papír od zaměstnavatele expartnera, že od neuplatňuje od 1.4. A takto to můžete přehzovat klidně každý měsíc, ale ani jedna mzdovka vás milovat nebude.
@Hanula1212 když mi mame soud 27.2 a ja nevim zda to pripadne nedaji ten novy rozsudek od toho data
tak ja nevim zda uplatnovat leden, i unor nebo jen leden a nebo neuplatnovat nic a pristi rok to uplatnit v zuctovani dani zpetne tento rok? Nebylo by to lepsi?
Klidně můžeš nechat až do ročního zúčtování, to je na tobě. Ale pak budeš půl roku marodit a o zvýhodnění přijdeš. První 2 měsíce on uplatňovat nemůže, tak si dítě klidně zapiš. A když se dokážete domluvit na střídavce, tak se snad zvládnete domluvit i na uplatňování dítěte, ne? Tak se domluvte, že ty prvních 6 měsíců a on další půlrok.
@Hanula1212 Takze vyhodnejsi je to uplatnovat mesicne? Marodit neplanuju ale clovek nikdy nevi. on mi rika ze mi to necha cely ale znepokojil me komentar zde od KovaJana.
Přesně, člověk nikdy neví. Je jen na vás, jestli budete uplatňovat měsíčně nebo jednou za rok. K vyplacení bonusu je potřeba mít šestinásobek minimální mzdy za rok. Necháte to uplatnění na roční zúčtování a pak přijde nějaký úraz a delší léčení a přijdete i o částku za měsíce, na kterou byste měla při měsíčním uplatnění, nárok. Jestli ty peníze nepotřebujete hned, tak je posílejte třeba na spořící účet a vyberte je příští rok. Vyjde to nastejno + pár kaček úroků. A když si je ex nechce uplatňovat, tím líp. Nemusíte teda řešit žádné přepisování u mzdovky nebo dokládání potvrzení při střídání uplatnění dítěte.
Dobrý den,
prosím o radu dne 13.1. jsem se vrátila po RD zpátky do zaměstnání.
Když jsem v roce 2024 měla – rodičovský příspěvek, vratku od SVJ za vodu v panelaku, alimenty, příspěvek na bydlení a přídavek na dítě vyplňuji – ŽÁDOST O ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH nebo hlásím něco na FÚ?(máme daně elektronicky a já s účetní vůbec nepřijdu do kontaktu)
A dále bych se chtěla poradit. Mám dítě v plné péči, otec s ním má rozšířený styk. Od 27.1.2025 zkusíme střídavou péči. Rozsudek máme zatím starý. Péči chceme zkusit na zkoušku zda to dítě zvládne a pak si to necháme potvrdit od soudu. Nevím zda nebudeme bmezi sebou pdepisovat nejakou dohodu o zkusebnim rezimu. Mám po něm chtít prohlášení, že dítě neuplatňuje? Nebo až poté co bude soudně ta péče střídavá? A mám chtít od něj čestné prohlášení nebo to musí být od jeho zaměstnavatele, že v roce 2025 nebude měsíčně uplatňovat dítě? děkuji moc!