Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky,
Chci se zeptat, jsem v tomto nová. Jsem těhotná a jsem od skoro 5.m na neschopence. Šla jsem na neschopenku od 27.12. budou se mi nějaké daně vracet za tu dobu, co jsem na neschopence hlavně za tento rok do Května? A kdyby jo tak kdy se to vrací..další rok a nebo až půjdu pracovat po rodicaku? Minulý rok jsem normálně pracovala. Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji za odpovědi.
@Simik12 píše:
Ahoj holky,Chci se zeptat, jsem v tomto nová. Jsem těhotná a jsem od skoro 5.m na neschopence. Šla jsem na neschopenku od 27.12. budou se mi nějaké daně vracet za tu dobu, co jsem na neschopence hlavně za tento rok do Května? A kdyby jo tak kdy se to vrací..další rok a nebo až půjdu pracovat po rodicaku? Minulý rok jsem normálně pracovala. Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji za odpovědi.
Napsala jsi to dost zmateně. Teď se zúčtovávají daně za rok 2023. Záleží na tom, jaké byly příjmy, zda byla sražena záloha na daň, zda bylo podepsáno prohlášení. Od kdy do kdy jsi byla na neschopence? Co bylo po zbytek roku? Pokud jsi byla zaměstnaná, můžeš požádat posledního zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování do 15.2.
Pokud budeš letos doma na neschopence a pak na mateřské, tak žádné daně odvádět nebudeš a tedy ti nemají, co vrat. Maximálně daňový bonus na dítě od porodu, ale ten si bude muset na sebe napsat otec dítěte, protože bez příjmů na něj nebudeš mít nárok.
@Jolynka @Simik12 jo taaak. To má být až pro rok 2024? Já to teda blbě pochopila. Tak pro 24 plati co napsala @Jolynka
Za rok 2023 požádej do 15.2. zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, pokud nemáš povinnost podat daňové přiznání.
Za rok 2024 pokud nebudeš mít zdanitelný příjem tj. práci, čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičákem tak nebude z čeho vracet (o to si pak nezapomeň požádat pokud máš smlouvu na neurčito) když z toho něco budeš mít tak opět do 15.2.2025 požádej zaměstnavatele o roční zúčtování.
@JancaS84 za minulý rok mám podanny. Takže za tě to rok mě vracet v roce 2025 vracet nebudou, jestli to tak chápu že? Z neschopenky půjdu rovnou na mateřskou.
Jináč děkuji moc za odpovědi
@Simik12 píše:
@JancaS84 za minulý rok mám podanny. Takže za tě to rok mě vracet v roce 2025 vracet nebudou, jestli to tak chápu že? Z neschopenky půjdu rovnou na mateřskou.
Jináč děkuji moc za odpovědi
Mohli by ti vracet pokud budeš čerpat řádnou dovolenou mezi mateřskou a rodičovskou. To je náhrada mzdy a bude tam nejspíš nějaká daň.