Daně, ŽL, RD, daňový bonus

Anonymní
30.3.16 01:27

Daně, ŽL, RD, daňový bonus

Hezký den,
prosím o anonym (osobní) a dále prosím o radu.

Jsem na RD, mám 2 děti a jsem s nimi sama. Loňský rok jsem pobírala rodičovský příspěvek kolem 7 tis. plus jsem pracovala na ŽL.
Budu tedy podávat daňové přiznání.

Můj hrubý příjem je necelých 80 tis., výdaje ještě musím spočítat (cca 20 tis). A můj dotaz zní: Loňský rok jsem neodváděla žádné daně, tudíž si nemohu uplatnit odpočet na školku, odpočet hypotéky. A zeptám se úplně hloupě, počítala jsem tak nějak, že se mě tedy netýká ani daňový bonus, ale zahlédla jsem informaci o hranici cca 55 tisíc, kdy snad mohu odečítat do mínusu? Ano, mohu dohledat, ale mě trošku dohání čas:) a každodenní noční práce a třeba má někdo toto v malíčku. Děkuji za info. Plus ještě dotaz na zálohy na sociálním na další rok, zatím čistě teoreticky, tam se týká hranice 63 865 zisku, ale pokud bych nedosáhla, chtěla platit „preventivně“:), protože předpokládám, že tento rok budu také finančně „tlačena“ k tomuto či vyššímu příjmu, je asi hloupost.. Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.3.16 02:19

Tady je to celkem dobře napsáno. http://www.aktualne.cz/…i:wiki:1170/
ano, pokud je příjem vyšší jak 55200, lze uplatnit daňový bonus.
U podnikatele akorát bacha, že nesmí výdaje uplatňovat paušálem, ale musí uplatňovat skutečné výdaje.
A co se týče záloh, tak si myslím lze platit víc, - při podání přehledu se stačí doptat.
Jinak na vyplňování formálářů je bezva použít nějaké ty interaktivní na netu, víceméě pokud se zadají správné údaje, tak se to vyplní samo, bez chyby.ZP, SP mají na svých stránkách, daňové přiznání se taky dá pohledat… třeba tady http://finance.idnes.cz/…/p_dane.aspx?…

• Citovat
  • Upravit
8518
30.3.16 06:08

Co se týká těch záloh na sociálním, záleží na tom, zda budeš pořád vedena jako vedlejší nebo budeš mít už podnikání jako hlavní činnost. Pokud budeš ve 2016 pobírat rodičák, pak bude podnikání jako vedlejší a k placení záloh se můžeš dobrovolně přihlásit - v přehledu za 2015 je na to kolonka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.16 16:41
Jo, jo, děkuji, skutečné, chtěla jsem vyplnit interaktivně, ale ale aktuálně jsem musela vytahnout můj stařičký počítač, takže jsem tiskla a počítala ručně. Mám tolik restů a nedotažeností, kam invetovat čas, peníze a energii.. ta technika je nasnadě 8)@Anonymní píše:
Tady je to celkem dobře napsáno. http://www.aktualne.cz/…i:wiki:1170/
ano, pokud je příjem vyšší jak 55200, lze uplatnit daňový bonus.
U podnikatele akorát bacha, že nesmí výdaje uplatňovat paušálem, ale musí uplatňovat skutečné výdaje.
A co se týče záloh, tak si myslím lze platit víc, - při podání přehledu se stačí doptat.
Jinak na vyplňování formálářů je bezva použít nějaké ty interaktivní na netu, víceméě pokud se zadají správné údaje, tak se to vyplní samo, bez chyby.ZP, SP mají na svých stránkách, daňové přiznání se taky dá pohledat… třeba tady http://finance.idnes.cz/…/p_dane.aspx?…
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.4.16 16:48

Děkuji moc. Já jsem o tom hodně přemýšlela, ale budu muset k ŽL vzít nějakou práci, cokoliv od do (kvůli dětem) a hlavně zdroj pravidelného příjmu. Chtěla bych, aby příští rok byl s ŽL lepší než loňský, ale vloni jsem šla opravdu některé dny na dřeň, ale já musela. Je pravda, že se ten čas tomu věnovaný vrací a je to lepší a docela citelně, ťukám, ale děti jsou neřízené střely :lol: RD mi končí příští rok. Sice nejsem odříznutá od světa, ale těším se i na jiné starosti 8)

@Hanula1212 píše:
Co se týká těch záloh na sociálním, záleží na tom, zda budeš pořád vedena jako vedlejší nebo budeš mít už podnikání jako hlavní činnost. Pokud budeš ve 2016 pobírat rodičák, pak bude podnikání jako vedlejší a k placení záloh se můžeš dobrovolně přihlásit - v přehledu za 2015 je na to kolonka.

@Hanula1212

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák