Daňová sleva na dítě a prarodiče

Anonymní
29.1.25 03:08

Daňová sleva - bonus na dítě a prarodiče

Dobry den. Kdo prosim uplatnujete danovou slevu na dite skrz prarodice?
Delam na DPC a zaroven jsem doma s ditetem a nemam dostacujici prijmy na dosazeni uplatneni teto slevy.
Byvaly partner ma pry nejake fin. problemy a nemuze slevu uplatit. Vzdy to dělal ročně. Teda muze, ale kdyz mu to prijde pry na ucet tak smula. Kazdy rok uplatnoval on a penize mi daval a letos by jsem o to prisla.
Ja bydlim se synem v najmu, snazim se s kombinaci dite/skolka/prace jak jen muzu a otec ditete mi v tomto stale pomaha. I tak by se urcite kazda koruna hodila. Nedosahnu kvuli par tisicum. Za to bych mela pro kluka na cely rok obleceni, vzdy jsem to tak delala.

S rodici nebydlime, ale prohlaseni ze neuplatnujeme ani jeden by nebyl problem.
Bud moje mamka nebo mamka partnera. Akorat trvale bydliste mame se synem teda na byte a cetla jsem ze to je podminka, jen netusim jak to dokazovat? Otec ditete ma bydliste stejne jako prarodice.
Nejsme a nebyli jsme manzele.
Poradite? Netusite?

Dekuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8506
29.1.25 06:03

Musíte sdílet společnou domácnost. Pokud s vama partner nebydlí a nemáte stanovenou střídavé nebo společnou péči, on si dítě uplatnit nesmí. Stejně je to s prarodiči. Pokud s nimi trvale nežijete, tak ani oni nemají na zvýhodnění nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2831
29.1.25 07:16

A kolik si mesicne vydelas? Sleva na dite jde do bonusu, takze kdyz si dostatecne neodvedla, vrati se ti preplatek. Jen musis mit alespon polovinu minimalni mzdy.
Zkus onlinepriznani.cz. Spocita ti to, kolik by ti meli vratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
29.1.25 07:44

Nemá nárok ani ex ani prarodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
29.1.25 10:04

A kdo to teda kdy zjištuje? Taky nejsme s chlapem manžele, každý máme jiné trvalé bydliště a i tak muž uplatňuje každý rok. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24652
29.1.25 10:15
@Dandie22 píše: Více

No ale vy spolu žijete, ne? U těch prarodičů to už bude nápadné, že tak najednou žádají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
29.1.25 10:20

@lucad77 Ano, ale i tak jim to nikdo přece nedokáže. Pro ně bude důležité že slevu neuplatňuje nikdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24652
29.1.25 11:28

Když myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.1.25 11:29

Tak v první řadě je to podvod. A pak jim nikdo nic prokazovat nebude. Oni musí prokázat, že na zvýhodnění na dítě mají nárok. Já jako mzdovka bych v tomto případě poslala babičku nebo dědu, ať si podají přiznání. A FÚ je propojen s pracákem, předpokládám, že si tazatelka žádá o nějaké sociální dávky, takže tam má uvedeno, s kým sdílí společnou domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
29.1.25 11:48

Důležité je taky společná domácnost. A jelikož jsou úřady už celkem propojeny takže se to zjistit dá. A zvlášť u těch prarodičů to určitě budou zkoumat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák