Daň z nemovitosti - podávám nebo ne?

Anonymní
26.1.25 21:29

Daň z nemovitosti - podávám nebo ne?

Ahoj, budu tady za blba, ale je tu plno ochotných a chytrých lidí, co se orientují v daních :-) na přelomu roku jsme prodali byt, v katastru došlo k přepisu někdy v druhém týdnu v lednu. Vztahuje se na mě daň z nemovitosti a mám tedy podávat daňové přiznání nebo ne?

Moc, moc děkuju

anonym, ať jsem za blba anonymně

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101919
26.1.25 21:31

Co znamená formulace, ze doslo k prepisu? Znamená to, ze to fyzicky na katastru provedli, nebo ze od toho lednoveho data nejsi majitel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 21:32

@j.a.n.i1 od půlky ledna už je majitel někdo jiný

• Citovat
  • Upravit
854
26.1.25 21:35

A vy jste tu nemovitost v 2024 koupili/zdědili/dostali darem?

Daňové přiznání je povinen podat každý, kdo v předcházejícím roce nabyl do svého vlastnictví nemovitost. Daňové přiznání se podává dopředu na zdaňovací období roku 2025, a to podle stavu k 1. lednu 2025

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 21:36

@carsa494 ne, byt jsme měli několik let. Tzn., že pokud jsme 1. ledna byli ještě vlastníci, pořád daňové přiznání podáváme?

• Citovat
  • Upravit
854
26.1.25 21:39
@Anonymní píše: Více

Ne, daňové přiznání (k dani z nemovitosti) jste podávali v roce, kdy jste tu nemovitost získali. A pak vám automaticky chodila složenka (v květnu), kterou jsem ji platili. To snad víte, že jste tu daň každý rok platili, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101919
26.1.25 21:39

Pockej to nejak nevychází, kdyby mel byt od pulky ledna novy majitel, tak jelikož mame 26. tak to jeste visí na katastru v te 20 denni lhůtě.
Kdy přesně jste to podavali na katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
26.1.25 21:40

Přiznání k dani z nemovitosti se podává pouze v roce po nabytí nemovitosti. Pak už chodí složenky z FÚ automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
26.1.25 21:41

Na nemovitost se daňové přiznání podává jen v případě změny. Takže letos by Vám měla dojít někdy v květnu složenka nebo mail, abyste daň zaplatili. Příští rok si vyřídí daň na sebe nový majitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101919
26.1.25 21:50
@Aspera píše: Více

No, teoreticky ano, prakticky je dost dobře možné, ze uz to bylo prevedeno loni a pak zakladatelka letos podava bud čestné prohlaseni, ze uz nic nevlastni, nebo zmenove danove přiznání, kde odecte tu kednu prodanou nemovitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.25 22:15

@j.a.n.i1 na katastr to bylo fyzicky podáno před Vánoci, od té půlky ledna je už na katastru online vidět nový majitel.

zjevně jsem podávala daňové přiznání minulý rok zbytečně… no blb no.. :zed: daň jsem platila každý rok, ale nevybavuju si, že by chodila složenka. Při podání přiznání online tam byly tuším platební údaje a rovnou jsem to zaplatila…

• Citovat
  • Upravit
101919
26.1.25 22:31

No, tak v tom případě už to od těch predvanoc vlastní ten novy majitel, takze ty ted podavas bud čestné prohlášení, ze uz nic nevlastnis nebo pokud jeste neco ve stejnem kraji vlastnis, tak daňové přiznání s tim, co ti zustalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
26.1.25 22:42

Radši zbytečně než vůbec…mě se zase stalo při koupi bytu že jsem. myslela že nic podávat nemusím protože nám dopis o přepisu přišel až ke konci ledna…jenže jsem se blbě podívala a k přepisu došlo 30.prosince…nastesti byla paní úřednice šikovná a když tam byl bratr něco vyřizovat tak se ho zeptala jestli náhodou nejsem jeho příbuzná (v té době ještě stejně příjmení i trvalé bydliště) a že ať mi řekne ať urychleně to daňové přiznání podám jinak mi hrozí pokuta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
27.1.25 06:38

Pokud je návrh na vklad podán v prosinci a zapsáno v lednu 2025, je to jak píše @j.a.n.i1. Buď prohlášení, že už nic nevlastním, nebo dílčí přiznání, kde vyškrtnu to podanou nemovitost nebo přiznání řádné se všemi nemovitostmi, které mi zůstaly. Rozdíl je pouze v tím, že povinnost podat přiznání je do 3 měsíců od zapsání do KN. Takže letos, ale ne do konce ledna, ale do konce dubna. Viz zákon o dají z nemovitých věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák