Daňová úleva 2013

111verunka111
27.2.13 21:43

danova uleva 2013

Holky mam dotaz, syn se narodil 27.dubna 2012, a muj si v prosinci 2012 zazadal o danovou ulevu na dite, kterou chce mesicne dostavat. Sefka mu to chce dat v dubnu zaroven s danovym priznanim. A rekla mu ze mu to da zpetne od toho prosince, nejde si zazadat zpetne od dubna? Dekuji za radu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101928
27.2.13 21:58

Samozřejmě, že to jde udělat od dubna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
27.2.13 22:10

Tak nevim proc jeho sefka mu rekla ze to nejde a chce mu to dat jen od prosince..

• Citovat
  • Upravit
JaSe
27.2.13 22:18
@111verunka111 píše:
Tak nevim proc jeho sefka mu rekla ze to nejde a chce mu to dat jen od prosince..

Přijde mi to, že se šéfce nechce doplácet mu slevu zpětně, protože to bude pěkná částka. Možná by bylo lepší nechat si vystavit potvrzení a udělat si sami daňové přiznání.

• Citovat
  • Upravit
111verunka111
27.2.13 22:24

@JaSe a to mu platí zaměstnavatel ze svého nebo stát? že mu to právě nechce dát zpětně od toho dubna

• Citovat
  • Upravit
101928
27.2.13 22:27

@111verunka111 No, jak se to vezme, zaměstnavatel si to proúčtuje se státem, ale v první chvíli to platí ze svého… na druhou stranu, na jedno dítě od dubna do listopadu je to cca 8000,– což fakt žádnou firmu nezrujnuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
27.2.13 22:29

@j.a.n.i1 děkuji za info :) uz jsem volala priteli a hned to s sefkou prodiskutuje. Tak snad se na to nevykasle :(

• Citovat
  • Upravit
8937
27.2.13 22:58

A jeho sefka je ucetni? Tyto veci prece resi ve firme ucetni. Aspon u nas jo a muj sef o tom podle me nema moc paru a proc taky, od toho je tam ta ucetni, ktera tomu rozumi.
Muj manzel zanesl RL ucetni hned kdyz se maly narodil, ale urcite to jde v rocnim zuctovani dane udelat zpetne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
27.2.13 23:10

@elchirk jejich ucetni je z daleka pry a kontakt na ni nema. A vsechno resi prez sefku prave

• Citovat
  • Upravit
861
27.2.13 23:22

Ahoj, no tak firmě by to mělo být jedno. Daně přeci vrací stát a uplatnit slevu na dani si může od narození dítěte. Takže ať si to prostě dá do ročního vyúčtování… Sepište nějakej papír a šéfka ať se s tím popere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
27.2.13 23:34

@111verunka111 aha, no hlavne se nenechejte odbyt, mate na slevu narok :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
28.2.13 07:27
@luciaasek píše:
Ahoj, no tak firmě by to mělo být jedno. Daně přeci vrací stát a uplatnit slevu na dani si může od narození dítěte. Takže ať si to prostě dá do ročního vyúčtování… Sepište nějakej papír a šéfka ať se s tím popere.

Firmě to právě jedno není, protože ta to musí při výplatě zaplatit a až pak si může nárokovat vrácení od FÚ.

V případě zakladatelky této diskuze bych měla obavu, že šéfka zaměstnanci udělá jen ten jeden měsíc. Ale dá se to napravit přes dodatečné daňové přiznání.
Zaměstananec má právo uplatňovat slevu na dítě měsíčně, ale pokud si chce dítě uplatnit až v ročním zúčtování (což řada lidí dělá), tak může. A že se to zaměstnavateli nelíbí, to není problém zaměstnance.

• Citovat
  • Upravit
19793
28.2.13 07:53

Já jsem to zpětně po firmě neuplatňoval. Prostě jsem si vyžádal potvrzení o zdanitelných příjmech a podal jsem daňové přiznání (ale tam bylo víc důvodů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
28.2.13 13:05

No hlavně bude problém v tom, že už je docela pozdě toto řešit se mzdovkou. V první řadě měl dítě, pokud chce doplatit zpětně od dubna, zapsat do prohlášení k dani, které podepisoval do 15.2. Teď už mu nezbyde nic jiného než počkat, co mzdovka spočítá a pokud bude mít v ročním zúčtování dítě pouze měsíc, pak požádat o potvrzení a podat si daň. přiznání na FÚ. A toto přiznání bude řádné, nikoli dodatečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák