Daňové přiznání aneb dotaz pro j.a.n.i.

Anonymní
16.1.12 14:50

daňové přiznání aneb dotaz pro j.a.n.i.

Ahoj holky. Jelikož vím, že j.a.n.i. je na tuto oblast machr, tak dotaz směřuji na ní, pokud ale bude vědět i někdo další, budu ráda za odpověď. A teď dotaz.

V červenci si manžel nechal podepsat prohlášení k dani z příjmu (takový ten růžový formulář) s tím, že si bude uplatňovat odečet na syna a na mě jako vyživovanou manželku. Oboje jsem mu podepsala. Na začátku srpna od nás odešel a přestal mi dávat jakékoliv peníze. Já začala pracovat, do té doby jsem byla na rodičovské. A teď dotazy:

1. on si mě uplatňuje, popř. uplatní jako vyživovanou manželku, ale já jsem vydělala víc jako 68 tis. Můžu mít z toho nějaké potíže, když jsem mu to podepsala? Popř., co udělat?
  1. s tím souvisí i druhý dotaz, a to, zda když si udělám daň. přiznání, tak mohu uplatňovat paušál sama na sebe, když si to uplatnil můj manžel?
  1. určitě si i nyní uplatňuje odpočet na naše dítě. Jenže já, když si budu dělat daň. přiznání chci tento odpočet uplatnit taky. Vím, že může jen jeden z nás, a to ten, který má dítě v péči. Jenže jak to udělat, mám napast na FÚ nebo jeho zaměstnavateli? Volala jsem na finančák a paní mi řekla, že když si ho uplatňuje manžel, já už nemohu a že pak nebude nikoho zajímat, že jsme se s manželem nedohodli a sankce půjde za mnou. Jenže on si ho uplatňuje neoprávněně a já za to budu trestaná?

Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101910
16.1.12 15:01
  1. Okamžitě napiš k němu do práce doporučený dopis (ideálně přímo účetní, pokud víš kdo to je), že sis vydělala víc jak 68 tis. a tudíž, že si tě nemůže manžel uplatnit.
  2. Ano, paušál na sebe normálně uplatníš, to není nic proti ničemu.
  3. S odpočtem na dítě je to složitější, píšeš, že od vás odešel a nic ti nedává… máte podanou žádost o svěření dítěte do péče, či máš nějaký jiný doklad, že s tebou nebydlí? Jak přesně znělo to co si mu podepsala?

Určitě bych napsala účetní, že si to odepisuje neoprávněně, že již nežije s dítětem ve společné domácnosti, ale je problém s tím, co si už odepsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
16.1.12 15:11

K bodu 1. - ty jsi mu to podepsala v červenci? že nemáš příjem větší než 68.000,–? to se totiš uplatňuje jen 1× za rok, ne měsíčně jako na dítě. Takže pokud si bude chtít dát odpočet na manželku, tak bys mu měla (tedy v tvém případě) neměla dávat prohlášení, že za rok 2011 jsi neměla příjmy vyšší než těch 68.000,–.
Stejně tak by měla jeho mzdová účetní chtít od něj od tebe podepsané prohlášení, že neuplatňuješ na syna, to jsi mu podepsala?

Nesedí mi ty podpisy v červenci, většinou to manželky dávají začátkem roku, když se rok minulý začíná řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.12 15:13

Já jsem mu podepisovala takový ten růžový papír, co mu dal zaměstnavatel. Bylo tam cosi i o dítěti, přesně nevím.

Jinak my se právě soudíme o alimenty. Rozvod ještě nikdo nepodal, pořád tím vyhrožuje a zatím nic. Každopádně někdy na začátku prosince jsme měli jednání na souciálce a tam jsme uzavřeli dohodu, že dítě bude v mé péči. Nicméně ve všech dokumentech, výjádření k návrhu na alimenty, prohlášení na sociálce, přiznává, že byl vyhozen v srpnu (vyhozen nebyl, odešel sám), takže sám přiznává, že s dítětem ve společné domácnosti není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.12 15:15

Byla jsem na RD a neplánovala pracovat, takže asi tak. Teď mi to taky nesedí, ale tehdá jsem netušila, že za měsíc zdrhne a nechá mě s naším dítěte bez peněz.

Nezlob se, ale řeším, co udělat a ne, že je to divné.

VeKo píše:
K bodu 1. - ty jsi mu to podepsala v červenci? že nemáš příjem větší než 68.000,–? to se totiš uplatňuje jen 1× za rok, ne měsíčně jako na dítě. Takže pokud si bude chtít dát odpočet na manželku, tak bys mu měla (tedy v tvém případě) neměla dávat prohlášení, že za rok 2011 jsi neměla příjmy vyšší než těch 68.000,–.
Stejně tak by měla jeho mzdová účetní chtít od něj od tebe podepsané prohlášení, že neuplatňuješ na syna, to jsi mu podepsala?Nesedí mi ty podpisy v červenci, většinou to manželky dávají začátkem roku, když se rok minulý začíná řešit.
  • Citovat
  • Upravit
21353
16.1.12 15:20

JO to chápu, jen fakt si upřesňuji, jak to myslíš, s tím odpočtem na manželku. Tam bych řekla, že je to vyřešené, to se tím růžovým prohlášením neřeší. To bys mu musela teď dát prohlášení, že za rok 2011 jsi ty příjmy neměla, takže to si uplatnit nebude moc.

A k tomu dítěti…to růžové prohlášení je jeho, to podepisuje on, ne ty jako manželka. Nebylo to spíš jen normální prohlášení, že ty jako matka neuplatňuješ slevu na dítě? asi jo…no tak pak jak píše Jani, okamžitě to jeho mzdové účtárně nahlásit, že si uplatňuješ ty a od kdy.

Základní je prostě to, že na tebe jako na manželku je to 1× za rok a na to mu nedáš prohlášení o těch příjmech, takže si tě neuplatní.
Na dítě je to měsíčně a tam bych to nahlásila s tím, že od tehdy a tehdy si to uplatňuješ ty, ty staré měsíce už prostě má ve výplatě, to jedině, že by mu to mzdová zase z výplaty odečetla a to asi neudělá.

Příspěvek upraven 16.01.12 v 15:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.12 15:23

Promiň, já jsem nějaká podrážděná. Pořádně nevím, co jsem mu podepsala. V těhle daňových věcech se nevyznám, takže něco jsem mu podepsala a moc jsem to nestudovala. Kdybych věděla, co je to za hajzla, tak bych si to pročetla. Ach jo,… jak člověk může být pitomý :zed:

• Citovat
  • Upravit
21353
16.1.12 15:25

Neomlouvej se, chápu…

Za rok 2011 mu odpočet zůstane, ale pro rok 2012 už si ho nech ty, tím, že to té jeho mzdové nahlásíš…jinak to asi nepůjde.

S tím na manželku se netrap, to si bez tvého prohlášení nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.12 14:17

Také, prosím, o radu. V minulém roce jsem byla na MD + RD s tím, že mi byla proplacená dovolená 23tis. Byla z toho zaplacená daň zhruba 3,5tis. Mohu si udělat daň. přiznání s tím, že uplatím paušál na sebe a těch 3,5tis. mi vrátí? Snažila jsem se to vyplnit a nějak mi nevycházejí kolonky. Díky za rychlou odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Wecernice2
29.3.12 14:25

Pokud si v práci požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2011 vyúčtování daní si samozřejmě udělat můžete. Ale neuplatňujete žádný paušál nýbrž slevu na poplatníka.

• Citovat
  • Upravit
101910
29.3.12 14:33

Ano, pokud podáš DP, tak ti ty zaplacené 3500,– vrátí, potřebuješ od zaměstnavatele již zmíněné potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2011 a nevím se kterou kolonkou máš problém, nicméně zkus tohle: https://adisepo.mfcr.cz/…/vstup.faces je to perfektně udělaný oficiální formulář a na konci to stačí pouze vytisknout a pedepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
29.3.12 15:37
@j.a.n.i1 píše:
Ano, pokud podáš DP, tak ti ty zaplacené 3500,– vrátí, potřebuješ od zaměstnavatele již zmíněné potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2011 a nevím se kterou kolonkou máš problém, nicméně zkus tohle: https://adisepo.mfcr.cz/…/vstup.faces je to perfektně udělaný oficiální formulář a na konci to stačí pouze vytisknout a pedepsat.

jojo přesně tak,adis epo je fakt skvělý :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.12 18:32

@j.a.n.i1 Díky moc za odkaz, moc mi to pomohlo :D .

Jinak jsem samozřejmě měla na myslislevu na poplatníka a potvrzení mám k dispozici.

@j.a.n.i1 píše:
  • Citovat
  • Upravit
1469
8.10.16 19:00

Prosím o radu, jsem na OČR už celý týden a od pátku od večera jsem s dcerou v nemocnici. Když mě vystřídá v pondělí přítel a já OČR ukončím a půjdu na jeden den do práce, můžu nastoupit od úterý opět na nové OČR? Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
8.10.16 19:57

@MartinaVALL Pokud je dcera hospitalizovaná, tak na ni nemůžeš čerpat OČR… pokud jsi ty hospitalizovaná taky, tak ti vystaví neschopenku, pokud nejsi, tak máš smůlu a musíš to pořešit dovolenou. A po propuštění správně nejde na stejnou diagnozu dostat další placené OČR, ale většinou to moc nikdo neřeší a další placené projde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák