Daňové úlevy na děti

Anonymní
2.9.19 22:22

Daňové úlevy na děti

Dobrý večer všem,
je zde nějaká daňová poradkyně, nebo někdo kdo se v v tomto oboru orientuje? Jak mám postupovat, co všechno a kam předložit pokud chci uplatnit daňovou slevu na děti. Mám 2 pracovní smlouvy na dobu určitou na jednom pracovišti pod jedním zaměstnavatelem. Obě smlouvy jsou na úvazek 0,5.Jedná se o státní sektor. Mám dvě děti ve vlastní péči. Děti jsou na ZŠ. Předem děkjuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
446
2.9.19 22:30

V tomto případě by měli stačit pouze RL do 15 let, stačí doložit do jednoho zaměstnání jedná se o daňový bonus, takže není nutné rozdělovat mezi oba zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
2.9.19 23:03

Dale je potreba dodat cestne prohlasrni druheho partnera, ze danovou ulevu nepobira on. Uplatnovat narok totiz muze jen jeden z rodicu. Vypln ruzove danove prohlaseni, ktere ti da zamestnavatel, k tomu RL deti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
3.9.19 01:28

Ahoj, jsou dvě možnosti, buď chceš slevu na daních za děti uplatňovat v měsíční mzdě, to pak nahlásíš na mzdovou účtárnu a podepíšeš jim tam daňové prohlášení za rok 2019 - buď do původního již podepsaného prohlášení - změnová část - kde dopíšeš děti a od kterého měsíce to chceš - potřebuješ k tomu rodná čísla a rodné listy účtárně a jestli už máš slevu na daních na poplatníka za rok 2019, musí to být na tu smlouvu, na kterou je už podepsané daňové prohlášení. (vyplácí se daňovým bonusem)
Nebo druhá možnost - uplatníš si slevu až za celý rok (tedy pokud máš děti v péči celý rok, nebo poměrnou část roku od svěření do péče pokud si uplatňoval slevu na dani otec). Potom se dokládá při zúčtování daní buď soudní rozhodnutí o svěření do péče, nebo potvrzení od otce dětí, že neuplatňuje slevu na daních on. A potom slevu na děti vyplníš při ročním zúčtování s rodným číslem a informacemi na daňovém prohlášení. Pokud se jedná o jednoho zaměstnavatele a bude pracovní poměr trvat v době zúčtování daní (uzávěrka zaměstnavatele je 15.2. následujícího roku), může Ti roční zúčtování daní udělat on, nebo si ho musíš podat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.9.19 05:59
@Reynna píše:
Dale je potreba dodat cestne prohlasrni druheho partnera, ze danovou ulevu nepobira on. Uplatnovat narok totiz muze jen jeden z rodicu. Vypln ruzove danove prohlaseni, ktere ti da zamestnavatel, k tomu RL deti :palec:

Pokud je partner zaměstnaný, pak čestné prohlášení nestačí. Je nutné doložit potvrzení zaměstnavatele, že partner neuplatňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.9.19 06:03

Jde o jednoho zaměstnavatele, takže i když máte více smluv, zdaňují se dohromady. Děti dopíšete do prohlášení, doložíte RL a potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků o tom, že děti neuplatňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
3.9.19 06:56
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,
je zde nějaká daňová poradkyně, nebo někdo kdo se v v tomto oboru orientuje? Jak mám postupovat, co všechno a kam předložit pokud chci uplatnit daňovou slevu na děti. Mám 2 pracovní smlouvy na dobu určitou na jednom pracovišti pod jedním zaměstnavatelem. Obě smlouvy jsou na úvazek 0,5.Jedná se o státní sektor. Mám dvě děti ve vlastní péči. Děti jsou na ZŠ. Předem děkjuji za rady.

Nejsem danar, ale mám podobnou situaci, jen poměr úvazku jiný. U jednoho zaměstnavatele neuplatnuji nic, ani sebe, ani děti.
U druhého jsem dokladala rodné listy děti, podepsala prohlášení a přiložil papír od ex, že on neuplatnuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák