Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
potřebovala bych poradit s daňovým přiznáním za loňský rok. Měla jsem ten rok takový složitější.
V lednu jsem byla po většinu dní na neschopence. Ke konci měsíce jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.
V dubnu mi v práci skončila smlouva, kterou jsem měla na dobu určitou. Šéf mi ji bohužel díky těhotenství neprodloužil, i když by byl rád, kdybych se pak zase vrátila.
Po skončení smlouvy mi ještě proplácel nevyčerpanou dovolenou.
V půlce srpna mi končila mateřská a nastoupila jsem na rodičák.
Ještě pro upřesnění - mateřskou jsem měla cca 18 tisíc, takže jestli jsem to správně pochopila, měla bych ji do přiznání uvést. Rodičák mám necelých 10 tisíc.
Co vše tedy do přiznání budu uvádět? A mohl by eventuálně za mě daňové přiznání podat šéf, i když jsem u něj v dubnu skončila?
Snad jsem to sepsala srozumitelně a předem děkuji za pomoc.🙂
@Veve10 píše:
Ahoj,
potřebovala bych poradit s daňovým přiznáním za loňský rok. Měla jsem ten rok takový složitější.
V lednu jsem byla po většinu dní na neschopence. Ke konci měsíce jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.
V dubnu mi v práci skončila smlouva, kterou jsem měla na dobu určitou. Šéf mi ji bohužel díky těhotenství neprodloužil, i když by byl rád, kdybych se pak zase vrátila.
Po skončení smlouvy mi ještě proplácel nevyčerpanou dovolenou.
V půlce srpna mi končila mateřská a nastoupila jsem na rodičák.
Ještě pro upřesnění - mateřskou jsem měla cca 18 tisíc, takže jestli jsem to správně pochopila, měla bych ji do přiznání uvést. Rodičák mám necelých 10 tisíc.
Co vše tedy do přiznání budu uvádět? A mohl by eventuálně za mě daňové přiznání podat šéf, i když jsem u něj v dubnu skončila?
Snad jsem to sepsala srozumitelně a předem děkuji za pomoc.🙂
Mateřská ani rodicak se do přiznání neuvádí!!! Jen zdanitelné příjmy ze zaměstnání. Bývalého zaměstnavatele můžeš do 15.2. požádat o roční zúčtování nebo si udělat přiznání sama.
@JancaS84 Moc děkuji! 🙂 Já jsem si to myslela, ale zmátl mě článek na internetu, kde uváděli, že pokud mateřská přesáhne 15 tisíc, měla by se zdanit.
@Veve10 píše:
@JancaS84 Moc děkuji! 🙂 Já jsem si to myslela, ale zmátl mě článek na internetu, kde uváděli, že pokud mateřská přesáhne 15 tisíc, měla by se zdanit.
Ne, to je nesmysl.
@Veve10 píše: … zmátl mě článek na internetu, kde uváděli, že pokud mateřská přesáhne 15 tisíc, měla by se zdanit.
Zřejmě jsi vůbec nepochopila obsah toho článku.
Pokud jsi nemohla čerpat „řádnou“ dovolenou, na kterou Ti vznikl nárok, pak Ti ji zaměstnavatel proplatil. Tento příjem je mzda jako každá jiná. Ten zmíněný limit 15000 Kč se týká Tvého příjmu z pracovního poměru. Netýká se samotné „mateřské“.
@Tala20 O tu proplacenou dovolenou mi vůbec nešlo, to vím, že je mzda. Šlo mi čistě o tu mateřskou. Článek jsem pochopila dobře. Jen jsem se nepodívala na datum. Článek byl 12 let starý a dnes už je smazaný. Opravdu tam bylo uvedeno to, co jsem napsala. Jenomže před tolika lety byly platy a mateřská úplně někde jinde. Takže moje hloupost, že jsem se lépe nepodívala z kterého roku článek je.🙂
@Veve10 já dělám v oblasti daní 25let a mateřská se nikdy nedanila. Ani před 12 lety.
@Hanula1212 Pak jsem to tedy, jak psala uživatelka Tala20, opravdu špatně pochopila. Nevadí. Jsem ráda, že mi to bylo vysvětleno a teď v tom nebudu mít zmatek.
Vždy za mě řešil daňové přiznání zaměstnavatel a v této situaci neschopenka+mateřská+rodičák+skončení pracovního poměru jsem poprvé, tak jsem si nebyla jistá, jak to v tomto případě chodí.
Děkuji za objasnění! 🙂