Daně - děti: Jak uplatnit?

32914
28.1.23 21:38

Daně - děti,jak uplatnit?

Pěkný večer.
Chtěla bych se zeptat, zda by někdo poradil, jak uplatnit slevu na dani na děti, v naší konkrétní situaci.
Uplatňuje jednou ročně manžel. Daňové přiznání si dělá sám.
On má dítě z předchozího manželství, soudně ve společné péči, slevu uplatňuje jeho ex.
Já mám děti z předchozího manželství, soudně ve společné péči, na starší dítě uplatňuje můj ex. Na mladší jsem uplatňovala já, během mé RD manžel.
Společné máme další dítě.
Já už pracuji, ale měsíčně si žádné děti neuplatňuju. Takže to budeme vypisovat až teď do daňového přiznání manžela. Které děti, jak a v jakém pořadí tam máme napsat?
Uvažuju, že požádám ex, aby mi přenechal místo zvýšení alimentů slevu na staršího syna, uplatňovala bych to pak já měsíčně, na všechny moje děti, takže by byly tři, tedy každý za jiné peníze a vyšlo by to líp. Ale letos za loňský rok ještě musíme takto.
Děkuji za případné rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35907
28.1.23 21:49

Takže manžel si uplatní tvoje jedno dítě a to vaše společné ne?
V jakým pořadí je asi jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101739
28.1.23 21:51

@JancaS84 No, jedno ro neni, dotaz zni, zda bude prvni a druhé nebo druhé a treti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
28.1.23 22:13

@j.a.n.i1 přesně tak.
S ohledem na pořadí se mění výška bonusu. Jenže to máme takové komplikované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
28.1.23 22:17

Když jsme pracovali oba, tak jedno dítě uplatňoval ex, druhé já, on ho měl jako pořadí 1, já jako 2 takže já jsem měla víc peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
28.1.23 22:55
@andelka83 píše:
Když jsme pracovali oba, tak jedno dítě uplatňoval ex, druhé já, on ho měl jako pořadí 1, já jako 2 takže já jsem měla víc peněz.

Takže to jde ue to pořadí jde udělat? Já myslela že když každý zvlášť že jdou vždy v 1.poradi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101739
29.1.23 07:47
@g.sandova píše:
Takže to jde ue to pořadí jde udělat? Já myslela že když každý zvlášť že jdou vždy v 1.poradi

Když maji dva vice deti, tak to udelat jde, je to prostě pořadí deti v rodině a je fuk jak je uplatnuji, ale jak se tam zacnou motat deti z vice rodin, tak uz v tom mam gulas a nevím jak to presne je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
29.1.23 09:18

No, právě. Máme dohromady 4 děti, všechny ve společné péči, ale po domluvě s druhými rodiči uplatňujeme vlastně jen 2, v pořadí 1 a 2.
Na letošek už to budu řešit jinak, už pracuju a výhledově i dál budu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
29.1.23 09:19
@g.sandova píše:

Ano, on měl jedno dítě jako 1 a druhé N. Já první N a druhé mladší dítě. Takže jsem brala tu zvýšenou sazbu. Účetní chtěla rozsudek a potvrzení druhého rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
29.1.23 09:21

Tak na to je asi nejlepší se zeptat paní účetní v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.23 10:31

Holky, já tomu asi nerozumím s tím pořadím. :think: Myslela jsem, že je to jedno. Mám dvě děti s ex a jedno svoje. Doteď jsem uplatňovala všechny 3. Teď jedno společné dítě bude uplatňovat exmanžel, takže já budu uplatňovat jedno společné a jedno svoje. Je rozdíl, jestli na první místo napíšu to společné s exem nebo to svoje? Já myslela, že sleva je furt stejná a počítá se prostě za první dítě, za druhé dítě, za třetí dítě a dohromady to dá stejnou částku, ať se napíší v jakémkoliv pořadí. Nebo je to jinak? Je tedy výhodnější napsat na první místo dítě společné nebo naopak to svoje? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
32914
29.1.23 10:41
@Anonymní píše:
Holky, já tomu asi nerozumím s tím pořadím. :think: Myslela jsem, že je to jedno. Mám dvě děti s ex a jedno svoje. Doteď jsem uplatňovala všechny 3. Teď jedno společné dítě bude uplatňovat exmanžel, takže já budu uplatňovat jedno společné a jedno svoje. Je rozdíl, jestli na první místo napíšu to společné s exem nebo to svoje? Já myslela, že sleva je furt stejná a počítá se prostě za první dítě, za druhé dítě, za třetí dítě a dohromady to dá stejnou částku, ať se napíší v jakémkoliv pořadí. Nebo je to jinak? Je tedy výhodnější napsat na první místo dítě společné nebo naopak to svoje? Děkuji.

No výhodnější je napsat na 1 místo to, které neuplatnujes, které máš jako N. Aspoň my jsme to tak měli. Ale naposledy jsem v práci uplatňovala před 5 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
29.1.23 10:45
@Zeoli píše:
Tak na to je asi nejlepší se zeptat paní účetní v práci.

To by to musely vědět.
Manželovi dělá daně externí účetní, ale taky si není jistá. Máme nestandardní situaci. Dokud jsem byla na RD, tak jsme byli rádi, že může uplatňovat aspoň jedno moje. A teď už to asi udělám jinak, abych uplatňovala všechny svoje děti já, v pořadí v jakém jsou. Ale mus se domluvit s ex a nevím, jestli bude chtít. Na druhou stranu bych jinak stejně chtěla přidat, alimenty máme stejné už 7 let a výdaje teď vzrostly ( platí i věci navíc, ale ty alimenty byly jako základ, a i to vzrostlo teď hodně)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.23 10:55
@andelka83 píše:
No výhodnější je napsat na 1 místo to, které neuplatnujes, které máš jako N. Aspoň my jsme to tak měli. Ale naposledy jsem v práci uplatňovala před 5 lety.

Aha, já myslela, že to dítě, které nebudu uplatňovat, tam vůbec psát nebudu. A že tedy těm dvěma dalším se změní pořadí a už nebudou na 2.a 3. místě (měla jsem je seřazené podle data narození), ale právě na 1.a 2. Ale ony se tam tedy píší všechny děti, i ty které neuplatňuji? No, budu to evidentně muset pozjišťovat a domluvit se s účetní. Ex po mně chce prohlášení, že jedno dítě neuplatňuji, tak právě pátrám, jak to správně udělat.

• Citovat
  • Upravit
32914
29.1.23 11:42
@Anonymní píše:
Aha, já myslela, že to dítě, které nebudu uplatňovat, tam vůbec psát nebudu. A že tedy těm dvěma dalším se změní pořadí a už nebudou na 2.a 3. místě (měla jsem je seřazené podle data narození), ale právě na 1.a 2. Ale ony se tam tedy píší všechny děti, i ty které neuplatňuji? No, budu to evidentně muset pozjišťovat a domluvit se s účetní. Ex po mně chce prohlášení, že jedno dítě neuplatňuji, tak právě pátrám, jak to správně udělat.

Měli byste si dát potvrzení navzájem.
Před 5 lety, když jsem to v práci řešila, to takto bylo. Já jsem uplatňovala svoje mladší jedno dítě jako druhé v pořadí. Jenže teď uplatňuje manžel, a jednou ročně, a je to jinak, asi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák