Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Tala20 píše:
To je úplně jedno. Finanční úřad nerozlišuje zda nevědomě nebo záměrně. Výsledkem je doměřní daně, vymáhání úroku z prodlení, a penále ve výši 20% z částky o kterou byla daňová povinnost zkrácena.
Vzhledem k tomu, že se jedná o roky 2016 - 2018 je to jedno. Tyto roky už doměřit nejdou.
Omlouvám se, píšete, že na pořadí děti v přiznání nezáleží, ale mě ho minulý rok vrátili s tím, že mám děti ve špatném pořadí. První jsem dala nejmladší - v tom roce jsem uplatňovala za dva mesice- narodila se v říjnu a řekli, že ji musím dát jako poslední - v tom pořadí, ve kterém se narodily.
@Peta10 nemusí být v pořadí, v jakém se narodili, ale musí být správně uplatněné. Tzn. pokud se dítě narodilo v říjnu, pak má být 3 měsíce, nikoli 2. a musí být teda jednička ty 3 měsíce. To starší dítě musí být 9 měsíců jednička a dvojka pouze říjen - prosinec. Ale je to penězma úplně stejné, jak když dáš starší dítě jako jedničku celý rok a pak mladší dítě jako dvojku jen 3 měsíce. Na pořadí záleží pouze v případě, že je některé z dětí ZTP.
@Peta10 píše:
píšete, že na pořadí děti v přiznání nezáleží, ale mě ho minulý rok vrátili … řekli, že ji musím dát jako poslední - v tom pořadí, ve kterém se narodily.
@Peta10, je naprosto bezvýznamné co Vám řekla jakási tetka na Finančním úřadu. Byl to nesmysl.
Já bych ji v takové situaci poučil, že FÚ je povinen ode mne převzít daňové přiznání tak, jak je podáno. Pokud snad zjistí pochybení, budou mi muset písemně sdělit které ustanovení kterého právního předpisu jsem porušil.
Protože žádné takové ustanovení není, musela by tetka dát zpátečku a přestat otravovat.
@Tala20 nezná, samozřejmě si každý může určit pořadí jak chce. Já radím tak, aby to bylo pro poplatníka nejvýhodnější. Nechápu, proč musíš být pořád tady na všechny tak arogantní a neustále někoho urážet. Já tady radím už spoustu let, toto jsem nikdy nezažila. Můžu se zeptat, v jaké oblasti pracuješ?