Daně - děti: Jak uplatnit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101751
29.1.23 11:49
@Anonymní píše:
Holky, já tomu asi nerozumím s tím pořadím. :think: Myslela jsem, že je to jedno. Mám dvě děti s ex a jedno svoje. Doteď jsem uplatňovala všechny 3. Teď jedno společné dítě bude uplatňovat exmanžel, takže já budu uplatňovat jedno společné a jedno svoje. Je rozdíl, jestli na první místo napíšu to společné s exem nebo to svoje? Já myslela, že sleva je furt stejná a počítá se prostě za první dítě, za druhé dítě, za třetí dítě a dohromady to dá stejnou částku, ať se napíší v jakémkoliv pořadí. Nebo je to jinak? Je tedy výhodnější napsat na první místo dítě společné nebo naopak to svoje? Děkuji.

Takže je máte ve společné či střídavé péči? A jinak poradí mám prosím @Hanula1212

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.23 11:55
@j.a.n.i1 píše:
Takže je máte ve společné či střídavé péči? A jinak poradí mám prosím @Hanula1212

Ano, nově teď ve střídavé péči a potvrzení od něj, že neulatňuje to druhé si taky vyžádam.

• Citovat
  • Upravit
32917
29.1.23 11:59

V té střídavé nebo společné péči právě mohou uplatnit oba ( tedy jeden, ale po dohodě, nebo na střídačku). Z toho pak jsou ty zmatky a komplikace a nikdo neví co a jak. U výhradní je to jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
29.1.23 13:32

@andelka83 vždycky se posuzují děti v jedné domácnosti. Jako 1 bude dítě společné. Pak ty ostatní. Pokud manželovo dítě uplatňuje celý rok jeho matka, pak manžel ho uplatnit nemůže. Tvoje děti - pokud starší uplatňuje ex, ty ho uplatnit nemůžeš, mladší uplatňujete, pak toto dítě bude 2. Pokud bys třeba uplatnila i starší dítě 6 měsíců, pak jedno bude 2. a druhé 3 po dobu těch 6 měsíců. Zjednodušeně řečeno, nemůžeš mít 3. pokud nemáš 2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
29.1.23 13:37

@Hanula1212 Takže pokud te správně chapu, tak je výhodnější, aby si nejdříve @andelka83 uplatnila obě deti co ma s ex na pul roku a pak na druheho pul roku ex, protoze ona je bude mit jako 2 a 3 a ex pak jako 1 a 2. Kdežto když budou upplatnovat každý jedno, tak ona bude mit furt 2 a on furt 1?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
29.1.23 15:10

@j.a.n.i1 ano, přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32917
29.1.23 17:03

@Hanula1212 jo, máš pravdu. Teď si vzpomínám, že to říkala manželova účetní, tu podmínku, že by svoje dítě musel aspoň nějaký měsíc uplatňovat. Teď už to chápu úplně.
No tak za loňský rok už to budeme mít tak no. Ale za letošek už se zařídíme tak, abychom měli to pořadí 1,2,3.
Děkuji moc za ochotu vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32917
29.1.23 17:05

@j.a.n.i1 jo, též to tak chápu. Každopádně chci uplatňovat všechny tři pořád jestli na to ex přistoupí ( jeho ta tisícovka nevytrhne, ale znáte chlapy).Anebo jak psala Hanka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
30.1.23 10:07
@andelka83 píše:
Ale za letošek už se zařídíme tak, abychom měli to pořadí 1,2,3.

Vůbec nic jsi nepochopila (ostatně stejně jako většina diskutujících zde). Ono vůbec nezáleží na nějakém „pořadí“. Je naprosto bezvýznamné v jakém pořadí budou děti napsány v daňovém přiznání.

Záleží pouze na tom kolik dětí je uplatňováno v jedné domácnosti pro účely slevy na dani. Při tom platí, že dítě je možno vykazovat v jednom měsíci pouze u jednoho poplatníka.

Částka se zvyšuje s počtem vyživovaných dětí v jedné domácnosti. Takže při dětech s jinými partnery, které jsou ve ve střídavé péči, je nejvýhodnější taktika napsat všechny děti obou manželů dohromady jako vyživované v jedné domácnosti. Tím se maximalizuje příjem od státu. (Samozřejmě to platí za předpokladu, že je k dispozici dostatečně vysoká částka daně z příjmu, ze které se sleva má odečíst).

Jakýkoliv jiný způsob „rozptýlení“ dětí mezi více domácností bude mít za následek snížení celkového daňového odpočtu.

• Citovat
  • Upravit
101751
30.1.23 12:53

@Tala20 Evidentně si to nepochopil ty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32917
30.1.23 13:14

@Tala20 ano, za letošek už to takhle budeme mít, doufám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
30.1.23 14:01
@j.a.n.i1 píše:
@Tala20 Evidentně si to nepochopil ty…

Milá @j.a.n.i1, jsi to Ty kdo nic nepochopil. Přečti si znovu co napsala @Hanula1212 a já.

Pokud se stále domníváš že o věci víš víc než já, prosím napiš konkrétně a přesně co je - podle Tebe - jinak než jsme zde s Hanulou už uvedli.

• Citovat
  • Upravit
8514
30.1.23 14:16

@Tala20 já myslím, že to @andelka83 a @j.a.n.i1 pochopili. Nejvýhodnější je když si uplatní všechny děti jeden z rodičů (protože na 2. a 3 bude víc peněz). Ale pokud chtějí mít každý třeba polovinu, tak je lepší uplatnit prvních 6 měsíců všechny děti u jednoho a druhých 6 měsíců u druhého, než uplatňovat každý jedno. Ale to, že si každý uplatňují jedno dítě celý rok, není špatně. Jen je to prostě méně peněz. A jestli napíše v přiznání prvního Vojtu nebo Pavla je v tomto případě jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32917
30.1.23 14:25

@Hanula1212 já jsem zapomněla, že už vloni říkala účetní to, že aby si tam člověk mohl to dítě dát, tak by ho musel uplatňovat aspoň část roku. Kdysi, když jsme uplatňovali jen dvě děti já a ex, tak to šlo. Asi změna. Teď, když je každá koruna dobrá, to chci udělat pro další rok už jinak, aby byly děti 1,2,3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
30.1.23 14:32

@andelka83 ne, žádná změna nebyla. Platí to pořád stejně už spoustu let. Nevím, co tím myslíš, „aby si tam člověk mohl to dítě dát, tak by ho musel uplatňovat aspoň část roku“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák