Daně - děti: Jak uplatnit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32914
31.1.23 15:34

@Hanula1212 snad na to přistoupí. Bylo by to fajn a nejlepší i finančně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
31.1.23 15:45
@andelka83 píše:
Nevím, chtěla jen prohlášení druhého s tím, že on měl prvního normálně a druhého N, a rozsudek o společné péči. Měla jsem to tak dva roky, 2016-2018 cca. Bylo to jediné zaměstnání, kde jsem bonus uplatňovala, takže moc zkušeností nemám.

No, asi brala tak, ze spolu sdilite spolecnou domacnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
31.1.23 15:58
@andelka83 píše:
Mohl mi nechat obě, vzhledem k tomu, že měl víc jak dvojnásobný plat. Ale proč by to dělal že? Jsem byla ráda, že jsem měla toho číslo 2, s vyšším odečtem.

Andelko, bylo pouze na tobě které ze dvou dětí vyžovovaných v domácnosti označíš jako „první“ a které bude to „druhé“.

@Hanula1212 píše: … ty ale pořád popisuješ situaci, kdy jsou všechny děti v jedné domácnosti. 1,2,3, nebo 3,2,1, nebo 1,3,2 pak je pořadí jedno! Ale my se bavíme o situaci kdy mají děti společnou domácnost pokaždé s někým jiným.

Takže ani Ty nechápeš že v každé domácnosti se vyživované děti v této domácnosti počítají pouze v této domácnosti, a to od čísla jedna. Viz učivo mateřskê školy.

Holky, fakt je tak těžké to pochopit? Chyběly jste v mateřince, když se probíralo počítání od jedné do tří? Tohle je neuvěřitelné…

Příspěvek upraven 31.01.23 v 16:09

• Citovat
  • Upravit
8514
31.1.23 16:05
@Tala20 píše:
Takže ani Ty nechápeš že v každé domácnosti se vyživované děti v této domácnosti počítají od čísla jedna. Viz učivo mateřskê školy.Holky, fakt je tak těžké to pochopit? To je neuvěřitelné…

Vždyť to sám píšeš! V každé domácnosti My řešíme situaci, kdy je dítě po rozvodu ve společné nebo střídavé péči! Takže do které se má počítat domácnosti. Jestli k otci nebo k matce a jak je to potom s ostatníma dětma. My o voze a ty o koze. Fakt je to těžké pochopit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
31.1.23 16:13
@Hanula1212 píše:
@Tala20 hele zase z nich nemusíš dělat blbce.

Blbce ze sebe dělají samy. Jn jsem to vysvětlil na úrovni školky, kde děti už počítají objekty pomocí celých čísel.

@Hanula1212 píše:Pokud je to takto namíchané s dětma z bývalých vztahů, plete se výhradní péče se střídavou a společnou …

To jako míníš že samotní rodiče nevědí jak si uplatnit odpočet na děti? Za to já přece nemohu. To si měli vyřídit mezi sebou a mít potvrzenou dohodu (před tím, než začali vyplňovat daňové přiznání).

@Hanula1212 píše: … mají s tím problém občas i účetní. Nedej bože, když se tam zamotá nejaké dítě se ZTP.

Ty s touto jednoduchou věcí máš problém? LOL. Tři děti:

• první 15204 + druhé 22320 + třetí 27840 = 65364 Kč
  • první 15204 + druhé 22320 + první ZTP 30408 = 67932 Kč
  • první 15204 + první ZTP 30408 + druhé ZTP 44640 = 90252 Kč
  • první ZTP 30408 + druhé ZTP 44640 + třetí ZTP 55680 = 130728 Kč
  • Citovat
  • Upravit
Tala20
31.1.23 16:22
@Hanula1212 píše:
My řešíme situaci, kdy je dítě po rozvodu ve společné nebo střídavé péči! Takže do které se má počítat domácnosti.

To vůbec nemusíš řešit. To už dávno vyřešil zákon. Proč si tedy nepřečteš zákon? Tohle přece každá mzdová účetní ví, ne? Řešíš tady zbytečně naprosto jasnou věc.

Dítě ve střídavé nebo společné péči se samozřejmě počítá pouze v té jediné domácnosti, ve které je zařazeno dohodou svých rodičů.

Kdo si tohle dítě uvede ve svém DP - to zavisí na dohodě obou manželů, kteří tvoří tu domácnost.

Příspěvek upraven 31.01.23 v 16:29

• Citovat
  • Upravit
8514
31.1.23 16:27

@Tala20 znovu. Tvůj příklad je uplatnění dětí v rámci jedné domácnosti. To nemusíš nikomu vysvětlovat, to chápeme všechny. Ty pořád meleš dokola to samé. Sice je to pravda, ale na to se nikdo neptá! To je, jako bych se zeptala, kolik je ti let a ty bys odpověděl, že bydlíš v Praze. A jak uplatnit dítě ve střídavé péči? To si mohou expartneři klidně měnit každý měsíc, pokud jim to bude vyhovovat, nemusí to mít dávno dohodnuto. Pokud to měli do teď nastaveno nějak, klidně si to mohou nastavit od teď zase jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
31.1.23 16:32
@Tala20 píše:
To vůbec nemusíš řešit. To už dávno vyřešil zákon. Proč si tedy nepřečteš zákon? Řešíš tady zbytečně naprosto jasnou věc.

Dítě ve střídavé nebo společné péči se samozřejmě počítá pouze v té jediné domácnosti, ve které je zařazeno dohodou svých rodičů.

Kdo si tohle dítě uvede ve svém DP - to zavisí na dohodě obou manželů, kteří tvoří tu domácnost.

Já dělám tuhle práci 25 let, zákon znám dobře, i pokyn D59, který to řeší. Proto radím, jak to má udělat @andelka83, která ten zákon nezná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
31.1.23 16:39
@Hanula1212 píše:
A jak uplatnit dítě ve střídavé péči?

Dítě ve střídavé nebo společné péči se počítá pouze v té jediné domácnosti, ve které je zařazeno dohodou svých rodičů.

Dítě ve střídavé nebo společné péči se počítá pouze v té jediné domácnosti, ve které je zařazeno dohodou svých rodičů.

Na případu tří dětí ( Adam, Běta, Carl ) jsem ukázal jak se započítává dítě, které v průběhu roku odešlo do jiné domácnosti (Adam). Je tam dítě, které přestalo být vyživované během roku (Běta) i to které do domácnosti nově přibylo v průběhu roku (Carl). Něčemu na tom nerozumíš? Kterému písmenu, nebo kterému slovu jsi neporozuměla?

Příspěvek upraven 31.01.23 v 16:58

• Citovat
  • Upravit
8514
31.1.23 16:46
@Tala20 píše:

Něčemu na tom nerozumíš? Kterému písmenu, nebo kterému slovu jsi neporozuměla?

Ale to tu píšu od začátku! Nemusíš to psát třikrát, myslím, že @andelka83 už to pochopila.
A každá mzdovka to zřejmě neví, když jí započítala i dítě, které podle dohody uplatňoval ex v jeho domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
31.1.23 16:57

No právě. Účetní to neví. Jedna mi úplně jasně tvrdila, že nemám nárok na mateřskou, i když jsem měla. Zjevně opominula ochrannou lhůtu. A byla to jiná, než naše v práci. To jen aby se nezdálo, že jedinou neznalou jsme měli v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
31.1.23 17:05
@andelka83 píše:
No právě. Účetní to neví.

@andelka83, pokud to účetní někdy spletla, pak jí hrozilo pouze napomenutí od jejího zaměstnavatele.

Ale daňový podvod - ten jste spáchali vy dva, rodiče dítěte. Nebo ten z vás dvou, který si uplatnil daňový odpočet neoprávněně, nebo v nesprávné výši.

• Citovat
  • Upravit
32914
31.1.23 17:24
@Tala20 píše:
@andelka83, pokud to účetní někdy spletla, pak jí hrozilo pouze napomenutí od jejího zaměstnavatele.Ale daňový podvod - ten jste spáchali vy dva, rodiče dítěte. Nebo ten z vás dvou, který si uplatnil daňový odpočet neoprávněně, nebo v nesprávné výši.

Ovšem nevědomě. Účetní jsme doložili vše po pravdě a jak chtěla. Žádná z obou účetní s tím neměla problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
31.1.23 17:24

@Tala20 podle jakehoze parafrafu spachali danovy podvod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
31.1.23 17:56
@andelka83 píše:
Ovšem nevědomě.

To je úplně jedno. Finanční úřad nerozlišuje zda nevědomě nebo záměrně. Výsledkem je doměřní daně, vymáhání úroku z prodlení, a penále ve výši 20% z částky o kterou byla daňová povinnost zkrácena.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák