Dárce kostní dřeně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
387
25.1.13 00:34

Darce kostni drene

Jste nekdo v registru? Jak to probiha? Chtela bych se stat darcem, takze me zajimaji veci z praxe. Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31278
25.1.13 00:44

Ahoj, já se přihlásila nedávno, takže mi přišel zatím jen email, že děkují za registraci a že až budu moct, tak se mám dostavit na transfůzku do plzně, nebo podle bydliště - je tam seznam, na malý odběr krve, kde zjistí, jestli nemám nějaký nemoce a pod. a udělají testy, jakou krev mám. a pak až najdou někoho, kdo KD potřebuje a je se mnou kompatibilní, tak se ozvou dál.
jinak sem se přihlašovala na :
 http://www.kostnidren.cz/registr/

tam jsou hodně podrobné popisy co a jak chodí při dárcovství…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
25.1.13 00:51

Jsem v registru asi deset let, přihlásila jsem se normálně na transfůzce, když jsem byla darovat krev. Jedou za rok mi přijde složenka, kde žádají sponzorský příspěvek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.13 07:15

Chtěla jsem jít také do registru, ale…co jsem se o tom dozvěděla od jednoho lékaře, který sám řekl, že by do toho nešel…Píchnou Ti růstový faktor, aby se kmenové krvetvorné buňky uvolnily do krve…co když to pak zmutuje a ty budeš mít např. leukémii :think: Stát se to může a do toho se mi nechce. Daruji krev, plazmu, chtěla jsem i kostní dřeň, ale po tom, co jsem se o tom dozvěděla…radši ne.

• Citovat
  • Upravit
4426
25.1.13 07:18

Manžel je v registru, už dvakrát byl vybraný jako vhodný dárce, dvakrát už mu píchali injekce na stimulaci organizmu, aby se tvořily krvetvorné buňky, v obou případech bohužel k darování nakonec nedošlo. V druhém případě už byl dokonce i v Praze, na odběru, ale pacient se nedočkal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tinule 009
25.1.13 09:20

ˇKostní dřeň se odebírá z kosti, ne z krve. Nejprve vzorek z hrudní a pak z kyčelní.

• Citovat
  • Upravit
31278
25.1.13 10:31
@Tinule 009 píše: ˇKostní dřeň se odebírá z kosti, ne z krve. Nejprve vzorek z hrudní a pak z kyčelní.

není pravda, dá se to už odebírat i z krve, jak píše anonymka, píchají ti něco (asi ten růstovej hormon), aby se ti do krve vyplavilo to co potřebují…
nicméně pacient si může vybrat, buď takhle z krve, nebo pod narkozou z kyčle.
Z hrudní už neberou, je to bolestivý, vše co potřebují vyzjistí z běžného odběru krve a pak odebírají z té kyčle.

Z hrudní kosti, co vím, se nabírají vzorky jen nemocným, kde potřebují vzorek přímo z kosti…
aspoň tak mi to minulý týden říkala kamarádka, co dělá na záchrance (a její švagrové zrovna zjistili leukémii, tak se na to ještě extra ptala).
Právě ta švagrová (a současně má kamarádka) byla pro mě popudem se do registru taky přihlásit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
25.1.13 10:34

A nevíte někdo jak to je, když jste v registru, ale pak už přejdete tu jejich věkovou hranici? Vyškrtnou vás z registru? Nebo v něm stále jste a může se stát, že vás někdy osloví pro dárcovství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
395
25.1.13 10:48
@ynax píše:
A nevíte někdo jak to je, když jste v registru, ale pak už přejdete tu jejich věkovou hranici? Vyškrtnou vás z registru? Nebo v něm stále jste a může se stát, že vás někdy osloví pro dárcovství?

Nevyskrtnou. Ta hranice je pro vstup do registru, protoze jsou vysetreni draha, tak aby pak clovek v registru vydrzel. Daruje se i v daleko vyssim veku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16939
25.1.13 12:40

Jsem v registru už od 18, ode den, co jsem začala darovat krev :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
25.1.13 12:45

@Myška1977 Jojo, jen dodám, že „druhý stupeň“ dárcovství kostní dřeně je darování krevních kmenových buněk. Z nich si tělo příjemce „vyrobí“ to, co potřebuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3441
25.1.13 13:31
@Tinule 009 píše: ˇKostní dřeň se odebírá z kosti, ne z krve. Nejprve vzorek z hrudní a pak z kyčelní.

Kdysi dávno…Teď se odebírá tak, že Ti píchnou stimulanty na uvolnění kmenových krvetvorných buněk do krve a poté se odebírá krev. Z kostí už se teď dělají jen biopsie při podezření na onemocnění krvetvorných složek. Jinak od dárců se z kosti už neodebírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
387
25.1.13 22:36

Diky. To me asi nejvic zajimalo, z ceho se vlastne ty kmenove bunky odebiraji. Neb jsem dost posera. Prave mne kdysi kamaradka vypravela, ze davala dren sve matce, a ze to bylo velice bolestivy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kačka 35
27.1.13 00:17

KOSTNI DŘEN

Ahoj zdravím vás neboli to vše se odebírá z krve…prvně se píchají růstové faktory a když je těch buněk dostaek jde se na odběr…ležíte na separátoru ktery odděluje z te krve to co je potřeba..není čeho se bát..jsem jedna z vyléčených a všem kdo darujete patří velké dík… :)

• Citovat
  • Upravit
4029
27.1.13 01:04
:potlesk: :palec:
@eseta píše:
Jsem v registru už od 18, ode den, co jsem začala darovat krev :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...