Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, blíží se Vánoce a já tápu co koupit naší skoro 3,5 měsíční holčičce. Nechci ji kupovat dárky typu kousátka nebo chrastítka, těch už má od blízkých dost a chtěla bych něco jiného. Máte nějaké nápady, co nejvíc zaujalo vaše mimča v tomhle období? Pomalu se začíná přetáčet na bříško a chytá a drží hračky.
![]()
Hrazdička a zvíře od Lamazze nebo něco na ten způsob. Jinak podle mě nemá smysl nakupovat, doma máte hromadu věcí, které může mimino zkoumat a okusovat.
Když já mám pocit, že ty děti stejně nejvíc zaujmou ta kousátka nebo chrastítka, něco hodně barevného, lehkého, snadno uchopitelného. U nás nejvíc vedla klasika typu špendlík za pade nebo pak koule O-ball. Dítku je to celkem fuk, takže bych mu pořídila nějakou drobnou pitominu pro svůj dobrý pocit a víc peněz pak třeba nacpala do něčeho, co se pak určitě využije později. Byť uznávám, že jídelní židlička nebo větší autosedačka to prvé klidně za půl roku, druhé za rok a více… kvalitní nosítko či šátek, prostě něco, co usnadní život vám. Nebo pak dětské knížky, leporela, kontrastní obrázky, na to je sice taky ještě čas, ale využití to pak najde.
Olejíček na prsa pro maminku
. V tomhle věku jsou prsa topka
.
Já už mám děti velké, ale zpětně jako nejlepší věci hodnotím různé ty interaktivní hračky od Fisher Price. Všechny naše děti milovaly notebook, později jsme měli pejska, ovladač a telefon.
Brzy myslím oceníte i hračky do vody. Pamatuju, že jsme měli šikovnou věž z kelímků, měly v sobě různé otvory, kterými se prolévala voda a vyhráli si s tím fakt od miminka až do školky a doteď to ještě máme na pískovišti.
Pak jsou fajn i různé mlýnky, co se přicucnou na vanu, ale to až bude miminko umět sedět.