Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Hanney píše:
Tu smlouvu nemusí psát ani notář ani advokát. Ničemu to nebrání, aby si smlouvu napsala sama.
A já snad někde něco takového tvrdím?
@admenL
Hele, podívej se, jsem
(počet příspěvků má nějakou korelaci vůči délce registrace?)
A chápu pomoc v soc. a eko. problémech, kdy matky (nebo i otcové) nemají čas a prosředky a možnosti zaplatit si právníka (nebo nemají čas čekat na bezplatnou poradnu).
Ale to nebude váš případ. Rady jsi dostala, klidně si to sepiš sama. Jak psana jani, není tam v zásadě co zmrvit. Téměř.
@anonymouss
Vidíš, a já nevidím rozdíl mezi tím, když se radí matkám( a otcům) v soc. a eko. problémech, protože nemají čas nebo prostředky???
Taky jsem si mohla vymyslet smutnou story a v tom případě bych dostala jinou radu?
@admenL píše:
@anonymouss
Vidíš, a já nevidím rozdíl mezi tím, když se radí matkám( a otcům) v soc. a eko. problémech, protože nemají čas nebo prostředky???
Taky jsem si mohla vymyslet smutnou story a v tom případě bych dostala jinou radu?
Nedostala ![]()
Jsem konzistentní. Pokud si převádíte pozemek v hodnotě několila desítek milionů (minimálně, dle tvých vyjádření), nejseš ve svízelné situaci ![]()
Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli vzít hypotéku na opravu domku mé babičky.
V tomto domku chceme bydlet společně s babičkou. Řeším otázku zda mi může darovat dům ikdyž jsem její vnučka, další otázka je: Na pozemku se nachází další dům ve vlastnictví mého strýce, tomu patří také téměř celý pozemek. Může také přes darovací smlouvu věnovat určitou část pozemku babičče a ta poté mně?
A jak je to s darovací daní? Děkuji
@Deniiiiska píše: Řeším otázku zda mi může darovat dům ikdyž jsem její vnučka, …
Proč by nemohla?
@Deniiiiska píše: … další otázka je: Na pozemku se nachází další dům ve vlastnictví mého strýce, tomu patří také téměř celý pozemek. Může také přes darovací smlouvu věnovat určitou část pozemku babičče a ta poté mně?
Hlavně, ať celý darovaný dům) ještě před podpisem darovací smlouvy) leží na pozemku Vaší babičky a taky přístupová cesta k němu.
@Deniiiiska píše:
A jak je to s darovací daní? Děkuji
https://portal.pohoda.cz/…nych-prijmu/
Když jde o darování v linii přímé (tedy od babičky) nebo vedlejší (od strýce), tak by darovací daň (teď je to ale pod daní z příjmů) měla být nulová.
Nemáte někdo prosím zkušenost se sepsáním darovací smlouvy u právníka? Kolik to tak může stát? Původně jsem si to chtěla sepsat sama s pomocí vzorů, ale teď si netroufám, nechci udělat nějakou zbytečnou chybu a pak toho litovat.
Dobrý den, velice se omlouvám, že píšu svůj dotaz a pokud by vadilo tak smažu. Jen jsem nechtěla zakládat novou diskuzi. Babička mi chce darovat byt a jsou v tom nejasnosti, které mi běží hlavou. Byl to byt družstevní, v družstvu byla napsaná jen ona. V té době se vdala a ten byt odkoupila. Na Katastru nemovistosti i v Kupni smlouve je napsana jako majitelka jen ona. Má manžel na byt právo a musí se dělit? Babička tvrdí, že ne. Chce mi ho darovat, jelikož manžela už roky nesnáší (milenky a pod.) a on se jí drží jako klíště jen a jen kvůly bytu, počítá s tím, že babi odejde dřív než on. No hnus prostě. Takže by mě zajímalo jak to je teda. A kdyztak jak dál? sepsala jsem smlouvu s věcným břemenem (babička) a jak postupovat dál? Kam zajít? Moc děkuji za rady
Rodiče darovali mému manželovi dům v době manželství a byl jen jeho, takže to určitě jde. Při rozvodu jsem neměla nárok na nic, protože dům byl pouze v jeho vlastnictví.
@jennifer.r.g … je klíčové kdy se babička vdala a kdy odkoupila byt. Pokud byt koupila před uzavřením manželství, je v jejím výlučném vlastnictví, tudíž s ním může nakládat, jak chce, pokud ho koupila po uzavření manželství, náleží do sjm, pokud není stanoveno jinak, pak má manžel právo na byt a případnou darovací smlouvu může oprávněně napadnout.
Důležité je kdy získala babička družstevní podíl. POkud před uzavřením manželství, tak byt byl při. odkupu převeden do jejího vlastnictví.
@Hanney Ale odkup družstevní bytu reálně není koupě, ale vlastně „darování“, tedy bych souhlasila s @jeřáb že podstatné je, kdy byl získán družstevní podíl.
@j.a.n.i1 píše:
@Hanney Ale odkup družstevní bytu reálně není koupě, ale vlastně „darování“, tedy bych souhlasila s @jeřáb že podstatné je, kdy byl získán družstevní podíl.
tak záleží jaká byla anuita, pokud nulová, šlo jen o převod a jestli manžel nebyl členem družstva, pak byt by nebyl součástí sjm. Záleží, co je ve smlouvách. V podstatě když je v katastru uvedená jen ta babička jako vlastník, tak ať byt na vnučku převede darovací smlouvou, v tom by neměl být problém, katastr to zkoumat nebude a jestli se to pánovi manželovi nebude líbit, může to napadnout soudně.
Děkuji za rady. V družstvu byla napsaná jen babička a to před manželstvím. Pak se vdala a byty se,,odkupovali" a ve smlouvě je jen babička a na katastru taky jen babička. Všude je napsaná jen ona a tak nevím jestli to manželství v tom bude hrát roly ![]()
Tu smlouvu nemusí psát ani notář ani advokát. Ničemu to nebrání, aby si smlouvu napsala sama.