Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak buď to děláš, protože ráda děláš ostatním nezištně radost nebo to děláš proto, aby ses od ostatních dočkala stejného zacházení. První funguje, druhé nikdy. Tak s tím přestaň.
Buď víc sobec a neměj očekávání. Druzí to tak nevnímají a tvoje velká gesta neoplacejí. Jestli tě to štve, tak to nedělej.
@Anonymní píše:
Preji hezky den,
prijde mi, ze ve svem zivote vsem davam vic, nez dostavam a to ve velkem.
Zacala bych u sve nejlepsi kamaradky. Je mi s ni dobre, verim ji ve vsem, kazdopadne mi prijde, ze mi neumi vracet dobrotu. Ona hodne utraci a neumi setrit a mnohdy si ode me pujcuje nebo kdyz nema penize, ja ji automaticky pozvu, koupim ji neco hezkeho a kazdy rok ji delam oslavy narozenin, darky vymyslim mesice dopredu a mam je vzdy krasne promyslene, ale ona mi to nevraci. Kdyz ma penize, nepozve me, neudela mi nic na oplatku. Momentalne musim platit dost penez kvuli podnikani a rikala jsem ji, ze mi to nevychazi na narozeniny od pritele a ona jenom kyvla, ani mi nenabidla pomoc s pripravou. Dala jsem ji plno svych obleceni, jelikoz nema. Jsme obe studentky a zivime se samy, je to tezka situace, jen ja asi vidim penize jinak. Neutracim za sebe tolik, ale za ostatni.
U pritele me taky par takovych veci vadi. Kazdy rok mu udelam nadhernou oslavu a on mi nikdy nic meusporadal. Prijdu si, jako bych za to nikomu nestala.
Mam to takhle i v rodine, u jinych znamych a pratel a mrzi me to.
U te kamaradky mi nejde o ty penize, ale o ta gesta. Stacilo by neco maleho nebo jenom ukazat, ze si toho vazi, ale prijde mi, ze to bere jako samozrejmost. Je mi blbe ji rict, hele, dluzis mi 500kc za pozvani, tak vezmes me dnes na obed? Je mi blbe, ze ji to nenapadne.
Kdyz mela spatny den, neco se stalo, vzala jsem ji ihned ven a koupila, co ma rada, vzala ji si sednout do podniku, at si procisti hlavu. U ni jsem to nikdy nemela, ale ne jenom u ni, u vsech. Pritelovi jsem pomahala pul roku, aby se postavil na vlastni nohy a vse jsme financovala ja, uplne jsem se omezovala a kdyz mu po pul roce prisla prvni vyplata, cekala jsem, ze me vezme na veceri, rekne mi, ze je na me hrdy, ze to zvladam i se skolou, ale on si prvne koupil nejake obleceni a me nikam nevzal. Kdyz jsme mu to potom rekla, hodne ho to mrzelo, pry mu to nedoslo.
Citim, ze si toho lide nevazi a spis toho zneuzivaji.Co si o tom myslite?
Tak uber. Nezvi a neplať.
Když tady je možná problém, že oni ti „neoplácí“, protože v zásadě ani nechtějí, abys pro ně něco navíc dělala…
Chtěli po tobě, ať organizuješ oslavy? Chtěli, ať jim něco kupuješ? Chtěl přítel, ať ho živíš? Nebo to spíš bral jako možnost, nějakou tvoji nabídku, a eventuálně by si prostě poradil jinak, třeba by zůstal doma?
Ne každý je štědrý a jestli je pro tebe důležitá reciprocita, tak by to propříště chtělo se obklopit lidmi, co jsou taky štědří… Obecně ale mezilidské vztahy moc nejsou o tom „má dáti/dal“, to platí spíš u obchodů. ![]()
Nedělej to. Tyhle domácí trpitelky jsou nejostravnější sorta lidí
Když se takhle chováš pořád, tak si mnozí na to zvyknou a neberou to tak, že ty pro ně děláš něco navíc, berou to jako automatiku, na kterou mají nárok. Já tohle znám, Byla jsem stejná. Já vybírala kamarádce pečlivě dárek a spolupořádala oslavy, dokonce si diktovala, co jí máme koupit, ona mě odbyla levným vínem. Když jsem měla promoci, tak nepřišla, i když čas měla, a ještě mi ten stejný den drze cpala, že na její promoci všechny půjdeme, protože to přeci bude její velký den a musí se to oslavit. Inu, kamarádka už to není. Naučila jsem se vybírat si, kdo si moji pozornost zaslouží a kdo ne.
Ja to delam automaticky, protoze si myslim, ze je samozrejmost se k sobe vzajemne chovat empaticky, ale potom kdyz potrebuji pomocnou ruku ja, tak ocekavam, ze tu pro me ti lide take budou.
@Tomie píše:
Když tady je možná problém, že oni ti „neoplácí“, protože v zásadě ani nechtějí, abys pro ně něco navíc dělala…Chtěli po tobě, ať organizuješ oslavy? Chtěli, ať jim něco kupuješ? Chtěl přítel, ať ho živíš? Nebo to spíš bral jako možnost, nějakou tvoji nabídku, a eventuálně by si prostě poradil jinak, třeba by zůstal doma?Ne každý je štědrý a jestli je pro tebe důležitá reciprocita, tak by to propříště chtělo se obklopit lidmi, co jsou taky štědří… Obecně ale mezilidské vztahy moc nejsou o tom „má dáti/dal“, to platí spíš u obchodů.
Jo, kamaradka sama rekla, ze chce oslavu. Jseme platit a ona nevytahne penezenku.. A pritele jsem zivit musela, bydlime spolu a prece nebudu mit dluh na najmu. ![]()
@Anonymní píše:
@AlkataJa to delam automaticky, protoze si myslim, ze je samozrejmost se k sobe vzajemne chovat empaticky, ale potom kdyz potrebuji pomocnou ruku ja, tak ocekavam, ze tu pro me ti lide take budou.
Jo, kamaradka sama rekla, ze chce oslavu. Jseme platit a ona nevytahne penezenku.. A pritele jsem zivit musela, bydlime spolu a prece nebudu mit dluh na najmu.
Tak to tě využívají… Ale zas - to, že tě někdo požádá ještě neznamená, že musíš vyhovět. Oslavu nedělej - nebo řekni, za kolik ji zorganizuješ, jestli tě to baví. Přítele jsi mohla vykýblovat, nebo jít bydlet sama. ![]()
@Anonymní píše:
@AlkataJa to delam automaticky, protoze si myslim, ze je samozrejmost se k sobe vzajemne chovat empaticky, ale potom kdyz potrebuji pomocnou ruku ja, tak ocekavam, ze tu pro me ti lide take budou.
Jo, kamaradka sama rekla, ze chce oslavu. Jseme platit a ona nevytahne penezenku.. A pritele jsem zivit musela, bydlime spolu a prece nebudu mit dluh na najmu.
Jsi studentka, nemusíš bydlet s přítelem. Nebo vůbec bydlet s někým, kdo má problém zaplatit si náklady na živobytí. A předpokládá, že to utáhne někdo jiný za něj.
@Tomie píše:
Tak to tě využívají… Ale zas - to, že tě někdo požádá ještě neznamená, že musíš vyhovět. Oslavu nedělej - nebo řekni, za kolik ji zorganizuješ, jestli tě to baví. Přítele jsi mohla vykýblovat, nebo jít bydlet sama.
To chapu, jen ja jsem ji delala tajnou oslavu, prala si prekvapeni a to by potoˇ ztracelo vyznam si vzit penize. Ja ani ty penize nechci, jen me mrzi ta zpetna reakce, ktera vlastne ano reakce neni. ![]()
Mohla jsem vse udelat jinak, jen asi tohle neni to, co bych dokazala. Prijde mi, ze jsem se zachovala dobre, potreboval pomoct a ja jsem tady pro nej byla.
Ale mozna jsem fakt blba a az moc resim ostatni a ne sebe.
Buď sobec. Nemusíš se všem zavděčit, nemusíš kupovat kamarádce “něco hezkého”, platit za ní atd. Ona je svéprávná a každý vztah musí mít balanc. Uvidíš, jestli ta kamarádka bude pořád kamarádka, až přestaneš dělat ty zmiňované hmotné věci. Ke shrnutí: je fajn být hodný a štědrý, ale bohužel ti to málokdo oplatí stejnou mincí. Prostě utrácej více za sebe a buď lehce sobecká.
@Anonymní píše:
To chapu, jen ja jsem ji delala tajnou oslavu, prala si prekvapeni a to by potoˇ ztracelo vyznam si vzit penize. Ja ani ty penize nechci, jen me mrzi ta zpetna reakce, ktera vlastne ano reakce neni.
Mohla jsem vse udelat jinak, jen asi tohle neni to, co bych dokazala. Prijde mi, ze jsem se zachovala dobre, potreboval pomoct a ja jsem tady pro nej byla.
Ale mozna jsem fakt blba a az moc resim ostatni a ne sebe.
Jednou tě využijí, stane se. Ale proč to děláš opakovaně? Chceš se někomu zavděčit?
Velika emppatie neni smaozrejmost a neni to tak, ze takhle premysli ostatni lide, proste ne. Navic existuji lide naopak se snizenou empatii a ty se pak nalepi prave na lidi jako ty.
Pokud chces pro nekoho neco udelat, dobre, ale bez ocekavani. Snaz se obklopovat lidma, kteri maji taky vysokou empatii a budou te nabijet energii. Nedelej tolik pro ostatni a to, co ti od nich chybi, zacni davat sama sobe.
@Anonymní píše:
Preji hezky den,
Zacala bych u sve nejlepsi kamaradky. Je mi s ni dobre, verim ji ve vsem, kazdopadne mi prijde, ze mi neumi vracet dobrotu. Ona hodne utraci a neumi setrit a mnohdy si ode me pujcuje nebo kdyz nema penize, ja ji automaticky pozvu, koupim ji neco hezkeho a kazdy rok ji delam oslavy narozenin, darky vymyslim mesice dopredu a mam je vzdy krasne promyslene, ale ona mi to nevraci. Kdyz ma penize, nepozve me, neudela mi nic na oplatku. Momentalne musim platit dost penez kvuli podnikani a rikala jsem ji, ze mi to nevychazi na narozeniny od pritele a ona jenom kyvla, ani mi nenabidla pomoc s pripravou. Dala jsem ji plno svych obleceni, jelikoz nema. Jsme obe studentky a zivime se samy, je to tezka situace, jen ja asi vidim penize jinak. Neutracim za sebe tolik, ale za ostatni.
U pritele me taky par takovych veci vadi. Kazdy rok mu udelam nadhernou oslavu a on mi nikdy nic meusporadal. Prijdu si, jako bych za to nikomu nestala.
U te kamaradky mi nejde o ty penize, ale o ta gesta. Stacilo by neco maleho nebo jenom ukazat, ze si toho vazi, ale prijde mi, ze to bere jako samozrejmost. Je mi blbe ji rict, hele, dluzis mi 500kc za pozvani, tak vezmes me dnes na obed? Je mi blbe, ze ji to nenapadne.
Kdyz mela spatny den, neco se stalo, vzala jsem ji ihned ven a koupila, co ma rada, vzala ji si sednout do podniku, at si procisti hlavu. U ni jsem to nikdy nemela, ale ne jenom u ni, u vsech. Pritelovi jsem pomahala pul roku, aby se postavil na vlastni nohy a vse jsme financovala ja, uplne jsem se omezovala a kdyz mu po pul roce prisla prvni vyplata, cekala jsem, ze me vezme na veceri, rekne mi, ze je na me hrdy, ze to zvladam i se skolou, ale on si prvne koupil nejake obleceni a me nikam nevzal. Kdyz jsme mu to potom rekla, hodne ho to mrzelo, pry mu to nedoslo.
Citim, ze si toho lide nevazi a spis toho zneuzivaji.Co si o tom myslite?
Kdyz nekoho pozves, tak ti nic nedluzi.
Ja chapu, jak to myslis, ale pusobis dojmem cloveka, ktery by se dobrovolne rozdal a ocekava to tak i od ostatnich, minimalne dostatecne projevenou vdecnost. Kdyz ti prijde, ze si tvoji dobrosrdecnosti lidi nevazi, tak to nedelej jakesi oslavy a dary kdyz ma nekdo spatny den. Je mozne, ze te kamaradka vyuziva a investice do vaseho pratelstvi bych osobne zkrouhla, ale treba v pripade toho pritele dokazu i pochopit, ze nakup obleceni do nove prace byla mozna vetsi priorita, nez tebe brat na vecere. Uz reakce ze ho to mrzelo napovida tomu, ze si vazi toho, zes ho podrzela. ![]()
Preji hezky den,
Citim, ze si toho lide nevazi a spis toho zneuzivaji.
Co si o tom myslite?