Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím jdu si pro radu. Nevím jak na dceru 9,5 roku. Dotaz bych rozdělila na konkrétní problémy…
1. Už od mala se mi zdá, že její komunikační schopnosti jsou o dost horší než u jiných dětí. Její věty často nedávají moc smysl. Snaží se vše říct velice rychle, ale většinou protějšek nic nepochopí. Třeba i když něco vysvětluje -příhodu ze školy, problém apod. - člověk těžko chápe o co jde nebo co se vlastně stalo. Když jí začneme pomáhat se vyjádřit nebo pochopit o co šlo a nejde to prostě se urazí řekne, že už nic nechce a od tématu uteče.
2. Nedívá se do očí. To se opět týká té komunikace s ostatními, ale někdo se jí na něco ptá a ona se nedívá do očí. Dost často se otočí úplně jinam.. třeba s ní mluvím a ona je otočená ke zdi apod.
3. Na to jak v komunikaci moc nevyniká dokáže perfektně napodobovat postavy z různých seriálů, kde je dnes trendem být drzá, točit oči v sloup popř. se chovat jako naprostá nána. Toto chování běžně předvádí i mezi svými vrstevníky, ale i doma v rámci rodiny apod. Jsem zoufalá, protože se kolikrát i fakt stydím. Vysvětluju horem spodem, ale valný efekt to nemá.
4. Jak se ráda dívá na seriály pro puberťáky tak stejnou zálibu má naopak ve sledování pohádek pro nejmenší např. prasátko Peppa naprosto zbožňuje a dokáže se na něj dívat hodiny… Často se i stane, že mě o nějaké běžné situaci - před bouřkou je vidět blesk a slyšet hrom - poučí, že takto to bylo v prasátku Peppa.
Jinak je dcera šikovná, ve škole se učí v rámci možností dobře. Nemá moc kamarádů a je hodně upnutá na mě. Nejraději by spala u mě v posteli což odmítám, ale i tak chce „uspávat“ alespoň u sebe v posteli, kdy přečteme společně pár stránek knihy a pak chce abych jen tiše ležela v objetí s ní a až usne tak odcházím.
Občas mi připadá, že se v ní bije puberťačka s miminkem… je to z extrému do extrému a nějak nejsem schopná nasměrovat ji k nějakému středu, kdy by se chovala přiměřeně svému věku. Má někdo zkušenost nebo nápad jak s ní pracovat?
Díky moc za rady
@problemova píše:
Prosím jdu si pro radu. Nevím jak na dceru 9,5 roku. Dotaz bych rozdělila na konkrétní problémy…1. Už od mala se mi zdá, že její komunikační schopnosti jsou o dost horší než u jiných dětí. Její věty často nedávají moc smysl. Snaží se vše říct velice rychle, ale většinou protějšek nic nepochopí. Třeba i když něco vysvětluje -příhodu ze školy, problém apod. - člověk těžko chápe o co jde nebo co se vlastně stalo. Když jí začneme pomáhat se vyjádřit nebo pochopit o co šlo a nejde to prostě se urazí řekne, že už nic nechce a od tématu uteče.
2. Nedívá se do očí. To se opět týká té komunikace s ostatními, ale někdo se jí na něco ptá a ona se nedívá do očí. Dost často se otočí úplně jinam.. třeba s ní mluvím a ona je otočená ke zdi apod.
3. Na to jak v komunikaci moc nevyniká dokáže perfektně napodobovat postavy z různých seriálů, kde je dnes trendem být drzá, točit oči v sloup popř. se chovat jako naprostá nána. Toto chování běžně předvádí i mezi svými vrstevníky, ale i doma v rámci rodiny apod. Jsem zoufalá, protože se kolikrát i fakt stydím. Vysvětluju horem spodem, ale valný efekt to nemá.
4. Jak se ráda dívá na seriály pro puberťáky tak stejnou zálibu má naopak ve sledování pohádek pro nejmenší např. prasátko Peppa naprosto zbožňuje a dokáže se na něj dívat hodiny… Často se i stane, že mě o nějaké běžné situaci - před bouřkou je vidět blesk a slyšet hrom - poučí, že takto to bylo v prasátku Peppa.
Jinak je dcera šikovná, ve škole se učí v rámci možností dobře. Nemá moc kamarádů a je hodně upnutá na mě. Nejraději by spala u mě v posteli což odmítám, ale i tak chce „uspávat“ alespoň u sebe v posteli, kdy přečteme společně pár stránek knihy a pak chce abych jen tiše ležela v objetí s ní a až usne tak odcházím.
Občas mi připadá, že se v ní bije puberťačka s miminkem… je to z extrému do extrému a nějak nejsem schopná nasměrovat ji k nějakému středu, kdy by se chovala přiměřeně svému věku. Má někdo zkušenost nebo nápad jak s ní pracovat?
Díky moc za rady
Je ještě malá. Nechala bych ji být.
A jiné zájmy, než se dívat na telku, nemá?
@Ice79 samostatně nejraději tv nebo youtube… jinak, když se jí někdo věnuje tak v podstatě cokoli. Puzzle, hry, luštění, malování… ale nesmí to trvat moc dlouho pak zase začíná odbíhat a zlobit.
@problemova Já bych zkusila poradnu, mám devítiletou, taky máme problémy, ale to co píšeš bych asi řešila s odborníkem. Zas tak malé dítě to už není. CHodí sama ven s kamarády? Má nějaké kroužky, koníčky? Moje dcera moc kamarádů nemá, ale ven chodí.
@LenkaN26 sama ven nechodí, ale sem tam chodí kamarádi k nám nebo ona k nim takže se normálně s nimi stýká a je schopná být i sama, přijít včas apod… jen po různých únosech apod mám já blok a strach ji takto nechat volně poletovat po městě
@problemova My jsem na vsi tak je to jednodušší. Nicmémě zvaž PPP, tam by ti mohli poradit.
@problemova píše:
@Ice79 samostatně nejraději tv nebo youtube… jinak, když se jí někdo věnuje tak v podstatě cokoli. Puzzle, hry, luštění, malování… ale nesmí to trvat moc dlouho pak zase začíná odbíhat a zlobit.
Rozhodně bych jí nedovolila koukat na tv či net neomezeně. Určit čas a konec. Do kroužku nechodí? Co nějaký sport? A po zdravotní stránce je v pořádku?
Ahoj nejdříve se zeptám, zda má dcera sourozence.
Potom mě napadá, jestli tak nedrmolí proto, že si myslí, že nemá dostatek prostoru aby se vyjádřila v klidu a poklidně, to ji nutí do rychlosti, kterou ale nemůže zvládnout a pak to má ten výsledek, že vy nechápete a ona otrávená přestane chtít cokoliv povídat. Domluv se s ní, že si budete povídat všechno vždy u večeře, kdy se posadíte v klidu ke stolu a budete jí naslouchat tak dlouho, dokud bude mít co povědět, že nemusí pospíchat, celou dobu jste jejími posluchači. U toho můžete jíst, popíjet, něco poptat, prostě debata.
Ohledně seriálů pro puberťáky, nezlob se na mě, ale měla bys mít hlavně ty tu páku, co je pro ni vhodné sledovat a co ne. Tyto seriály skutečně nic nikomu nedají, jen jsou naprosto nicotné a zbytečné a taková holčička, která nemá ani deset si z toho vezme to nejhorší. Takže bych to zkrouhla a místo toho jí raději naučila chodit do knihovny. Nechej jeden seriál, který bude moci sledovat a který je nezávadný. Potřebuje právě ještě ty dětské rituály, cítit tvou blízkost a tvůj čas a tvou pozornost a volá po tom při tom usínání. A prasátko pepinu mám ráda i já a to mi táhne na čtyřicet. Praštěná prasata pro zasmání, proč ne. Lepší než otázky václava moravce ![]()
Dál bych to neslušné chování řešila tím, že pokud bude takto reagovat, očima v sloup a nebo nejapným odmlouváním, bude mít místo benefitů pravěk. Tzn. žádná televize, mobil, počítač, nic. Až bude znát slušné mravy, může poznávat tyto bonusy. Všechno zkrátka není samozřejmost a jsou věci, které se zkrátka nedají tolerovat a ty je tolerovat nebudeš. Ale když bude mít ten zákaz, tak spolu něco upečte nebo zajděte do té knihovny, aby poznala, že čumění na seriály je jen zmar.
![]()
@Ice79 chodí 3× týdně na judo a měla by zájem i o jiné kroužky, ale bohužel víc toho nejsme schopní se školou a prací stíhat. Po zdravotní stránce si myslím, že v pořádku je. To co píšu jsou spíše věci, které pozoruju tím, že jsme s ní denně a mrzí mě jak se chová ke svému okolí i ke mě…
A největší debilita jsou podle mě ti youtubeři. Prosím zakladatelko tvou dceru to neskutečně ovlivňuje. Moje dcera je trochu starší, ale taky byly ty tendence, kdy to bylo strašně IN a vtipné a prostě víc než realita. Je to opravdu zhovadilost nechat děcko na to čumět. Dovol jí mobil na půl hodiny nebo hodinu. Nebo telku to samé. rači jí kup domů karimatku a švihadlo a skákací balón nebo co já vím. Ať si pouští videa o domácím cvičení a třeba s kámoškama něco zkouší a tak…pouštět si muziku, tančit, dělat prostě blbosti. Ale nečumět na youtubery.
Můžeš dojít do stadia, kdy poběží na wecko na poslední chvíli, protože se jí nechtěl odkládat mobil. Až tak daleko to může zajít. A moc bych za to nedala, že i tak hrozně mluví, protože normální komunikací marní čas, který může pročumět na telce nebo internetu. musíš stanovit pravidla. A být důsledná. A do očí při rozhovoru se nedívá z toho důvodu, že se cítí nejistá a pod tlakem. A to právě proto, že je omezená z těch technologických sraček.
Zahoďte to pryč.
@kontramatka píše:
A největší debilita jsou podle mě ti youtubeři. Prosím zakladatelko tvou dceru to neskutečně ovlivňuje. Moje dcera je trochu starší, ale taky byly ty tendence, kdy to bylo strašně IN a vtipné a prostě víc než realita. Je to opravdu zhovadilost nechat děcko na to čumět. Dovol jí mobil na půl hodiny nebo hodinu. Nebo telku to samé. rači jí kup domů karimatku a švihadlo a skákací balón nebo co já vím. Ať si pouští videa o domácím cvičení a třeba s kámoškama něco zkouší a tak…pouštět si muziku, tančit, dělat prostě blbosti. Ale nečumět na youtubery.
Můžeš dojít do stadia, kdy poběží na wecko na poslední chvíli, protože se jí nechtěl odkládat mobil. Až tak daleko to může zajít. A moc bych za to nedala, že i tak hrozně mluví, protože normální komunikací marní čas, který může pročumět na telce nebo internetu. musíš stanovit pravidla. A být důsledná. A do očí při rozhovoru se nedívá z toho důvodu, že se cítí nejistá a pod tlakem. A to právě proto, že je omezená z těch technologických sraček.
Zahoďte to pryč.
Přesně tak. Knížku do ruky a sport. Pořád říkám, že internet je svinstvo. Dobrý sluha, ale zlý pán.
Každé druhé děcko je regulérně závislé!
@kontramatka sourozence nemá a hrozně moc po něm touží. Často o tom i mluví a vím, že by byla dokonalá starší sestra bohužel s jejím otcem spolu nejsme a nový vztah, který mám je sice dlouhodobý nicméně na miminko prozatím nejsme připravení… v plánu je za cca 2 roky. Dítě není hračka a nemůžu kvůli dceři otěhotnět
Seriál bych ráda nějaký konkrétní zvolila, ale přijde mi, že nickelodeon nic vhodného nenabízí a jiný dětský kanál nemáme. Ale pokud by měl někdo tip co sledovat určitě si nechám poradit. A především bývá doma sama, já jsem v ráci a než přijde přítel je cca 2 hodiny doma sama, kdy nikdo neovlivní na co se bude dívat. Jinak prasátko Peppu mám ráda i já, ale na ni to má opravdu vliv, že je pak jako batole…
Jinak do knihovny chodíme to má moc ráda. Debaty u večeře zavedu a uvidím jaký to bude mít efekt.
Můžu se zeptat jak máte doma nastaveno? My jsme zavedli limit, že tv pojede jedině až jsme doma a jsme schopní dohlédnout na co se dívá a hlavně jak dlouho…
Kolik byste daly na tv a mobil? Koupit jí třeba na hry tablet? Protože hraje na mobilu a jak je to mrňavé říkám si, že si kazí oči na druhou stranu tablet bude jen další krám, na kterém mi bude věčně viset že? ![]()
@problemova píše:
@kontramatka sourozence nemá a hrozně moc po něm touží. Často o tom i mluví a vím, že by byla dokonalá starší sestra bohužel s jejím otcem spolu nejsme a nový vztah, který mám je sice dlouhodobý nicméně na miminko prozatím nejsme připravení… v plánu je za cca 2 roky. Dítě není hračka a nemůžu kvůli dceři otěhotnětSeriál bych ráda nějaký konkrétní zvolila, ale přijde mi, že nickelodeon nic vhodného nenabízí a jiný dětský kanál nemáme. Ale pokud by měl někdo tip co sledovat určitě si nechám poradit. A především bývá doma sama, já jsem v ráci a než přijde přítel je cca 2 hodiny doma sama, kdy nikdo neovlivní na co se bude dívat. Jinak prasátko Peppu mám ráda i já, ale na ni to má opravdu vliv, že je pak jako batole…
Jinak do knihovny chodíme to má moc ráda. Debaty u večeře zavedu a uvidím jaký to bude mít efekt.
Nebude si televizi pouštět, když je doma sama. Přijde ze školy, ustele si postel, převlékne se, umeje, udělá si úkoly, poklidí pokoj, vyndá myčku, vynese smetí, pohraje si s bárbínama nebo s čím si hraje, přečte si knihu…až s evrátíte domů a uvidíte, že je vše jak má být, pomůže s večeří a večer si může chvilku zahrát na mobilu nebo chatovat s kamarádkami nebo zkouknout třeba nějakou pohádku, případně na netu oblíkačky nebo tak. Nickelodeon je skutečně žumpa.
@kontramatka dlouho jsem bojovala s tím, aby dělala i bez ponoukání a připomínání nějaké základní povinnosti. Nakonec jsem objednala takový úkolníček kde má napsáno co dělat ráno, odpoledne i večer… na konci týdne vyhodnocujeme smajlíkama a za toho usměvavého má korunu za úkol. To docela funguje
Zkusím tedy dát jí více prostoru na to mluvení, ale co s tím hloupým chováním před kamarády a rodinou? Nevím jak to řádně popsat, ale působí to často jako namyšlenost…