Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na mě to působí tak, že žárlí na mimčo a zlobí proto, abyste si jí víc všímali. Zkusila bych se jí víc věnovat, jak to jen půjde a ujšťovat, že ji máte pořád stejně rádi. Nevím, možná se pletu… třeba je to jen období.
A co dela tatinek?
Co ji uspavat bez miminka?
Dle me zarli, doted jak ji uspavala sama?
Urcite reakce na narozeni brasky..me to ceka za mesic. Uznavala bych pocity, ze se citi ted mozna ohrozena, ochuzena o chvile kdy byla jen sama. Vse se toci, logicky, kolem maleho. To vse je normalni urcite. Zkusila bych jiste vice casu s maminkou o samote, kdykoliv to pujde. Bohuzel casto ctu, ze deti kolem dvou let, kdyz se jim narodi sourozenec, prestavaji spat po obede..toho se desim..
Taky bych se přikláněla k tomu zkusit uspavat jí bez miminka.
Nepises jak dlouho spi, od kolika do kolika? Me dite prestalo spat pres den kolm 18m
proste ma mensi potrebu spanku a pres den potrebuje hodne aktivit, jak fyzickych tak mentalnich.
Dal to na me pusobi, jakoze klasicky zarli…tak ty vecery ted venuj ji. Mimco dej do postylky a uspavej jen ji, lehni si k ni a precti pohadku. Nicmene dopredu se s ni domluv a dodrz to. Nebo uspi mimi a pak jdi jen s ni. Ma svuj pokojicek? Trochu dopln info a treba poradime ![]()
Žárlí, pokud je přetažená, tak to taky není dobře, nemůže pak usnout dokud se neunaví ke spánku. scény při odpoledním a večerním spaní mi dělají obě děti (skoro 3 a 8 let). Uspáváme každé dítě zvlášť, museli jsme je dát i od sebe jinak se vzájemně budili zlášť ráno.
Syn tohle taky dělá. Dám ho do postele, přečtu pohádku, ale neustále vyrušuje. 20× se vrátí, pokaždé chce napít, nebo to a to. Nekonečný. Po půl hodině mi rupnou nervy, začnu zvyšovat hlas, dostane na zadek. Nic. Žádný efekt. Nakonec jsme přišli na to, že mu sebereme dudel a jeho oblíbeného plyšáka. Hned lehne, prosí, že už bude hodný. Někdy se ještě jednou zkusí vrátit, ale to už otvírám okno, že vyhazuju psa a dudel. On slibuje, vrátím mu to a je klid. Asi to není výchovné, ale nervy mám jen jedny. Když nespí, doma nic neudělám, pořád zlobí, do všeho vrtá. Zanedlouho bude mít sourozence a už se toho děsím.
@adra1 je to samozrejme Vase vec, ale toto mi prijde drsne. Nebylo by lepsi ho uspat, nez vyhrozovat? Zabere to dle meho min casu a vsichni budou v klidu ![]()
@saadet V klidu uspat u nás trvalo 2 hodiny. Tzn. 4 hodiny denně opravdu nemám čas vedle něj ležet a hladit ho po vlasech. Vydržela jsem to necelý měsíc. Rozebírala to s Dr, rodinou, kamarádkami, jak to dělají oni. Prý jsem ho rozmazlovala. Tak už teda nerozmazluju. Kdyby to uspávání trvalo půl hodiny, tak neřeknu, to nic není. Ale 2 hodiny fakt nedávám. A to jsem se pak ještě musela vyplížit jak had, hrozný.
Máme děti podobně - taky holka 2 a čtvrt a k ní skoro tříměsíční. Upřímně - nikdy mne nenapadlo uspávat je dohromady. Nejprve si okoupu, nakojím a dám spát miminko do postýlky/do ložnice. Starší je mezitím s manželem (hrají si, koupou se, koukají na pohádku apod.), nebo mi pomáhá. Jakmile miminko spí, tak se věnuji starší - ještě si hrajeme, pak pomalu do postele, prohlížíme knížky, povídám pohádku apod., usne.. Určitě bych to také oddělila, být váma..starší si vynucuje pozornost.
@Daenerys91 ano, snazime se ji venovat co to jde a zapojovat do vseho, co se da, aby se nenudila.
@blumen píše:
A co dela tatinek?Co ji uspavat bez miminka?
Dle me zarli, doted jak ji uspavala sama?
Tatinek miva sluzby, takze ne kazdy vecer byva doma. Mimco je male a jak to tak byva zrovna v dobe, kdy dcera chodi spat chce mlicko anebo nespi a nechce byt v postylce. Takze chodime spat vsichni..
@marketak5 píše:
Urcite reakce na narozeni brasky..me to ceka za mesic. Uznavala bych pocity, ze se citi ted mozna ohrozena, ochuzena o chvile kdy byla jen sama. Vse se toci, logicky, kolem maleho. To vse je normalni urcite. Zkusila bych jiste vice casu s maminkou o samote, kdykoliv to pujde. Bohuzel casto ctu, ze deti kolem dvou let, kdyz se jim narodi sourozenec, prestavaji spat po obede..toho se desim..
Jee, tak na to jsem nenarazila s tim odpolednim spanim… Pritom ona od malinka je velky spac..od toho co jsem byla v porodnici ma proste s tim spanim problem. No snad si to casem sedne a urovna. Ze zacatku zarlila viditelne, tech par dni..ted brasku pusinkuje a hladi ho, hlida..ale jsou prostě chvile, kdy je schopna mu ublizit cilene a to hlavne pritom vecernim uspavani. Clovek ji rika co nema delat a ona just to delat bude, ale asi to bude i tim obdobim. Obdobi vzdoru, zkouseni, co si muze dovolit??
@terka.h píše:
Taky bych se přikláněla k tomu zkusit uspavat jí bez miminka.
No ne pokazde mam tu moznost…
Ahoj holky, maminky, jdu si pro radu anebo si pocist jak to mate vy. Uz mi dochazi tak trosku nervy s moji 27 mesicni dcerou. Prestala po obede spavat, proste nechce. Zkousela jsem na ni ruzne figle, nakonec jsem to vzdala. Pritom do nedavna spavala po obede i tri hodiny. Rikala jsem si, ze aspon bude vecer chodit spavat driv, ale neni to tak. Ma plno energie a navic zlobi, tipuju to na pretazeni. Urcite unavena je, protoze jakmile je unavena je protivna a zlobi. No vsak to znate…
Pritom jinak je to hodna holka…
Nejhorsi je ji uspat vecer, jeste nez mela maleho brachu, tak to jakz takz slo. Ale mame doma 4 tydenni mimco a uspavani je hruza. Uspavam je zaraz, mam je oba v manzelake posteli. Ale dcera zacne delat kraviny, skakat, ze ma zizen, potrebuje curat, chce 100 x prikryt…proste vse, aby nemusela spat. Dojde to vzdy az tak, ze se chova neprijatelne, zacne kopat tak, ze castecne do me, ohrozuje tim padem i maleho. Na napomenuti neuposlechne, vyhrozovani taky nepomaha, kdyz ji zavru do pokojicku a dam do postele, z toho si taky nic nedela…otevre si dvere a prijde. A je to vse od znova. Kdyz ji dam na zadek, taktez nepomaha. Ma z toho srandu. Kdyz si ji nevsimam…stejny efekt. Ja jsem vytocena, maly ruseny a dcera po hodine zlobeni se unavi a usne.. Tohle se opakuje kazdy den.
Chapu, ze se ji nechce spat, ze si vymysli..ale aby me neposlouchala a mela ze me srandu mi prijde moc
Nevim, jestli je to vekem - obdobim, nebo k tomu prispel muj pobyt v porodnici, nevidely jsme se tyden, nikdy jsme jinak bez sebe nebyly. Pak treba ze uz neni jen ona, ale jsou dva..treba tak projevuje zarlivost. Ale ona se tak obdobne chovala i predtim, kdyz nechtela spat, ale aspon me poslechla po nake dobe.
Mam se bat, ze je dcera nevychovana nebo??