Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám dotaz, malá 18 měsíců je hroznej drak. Od 8 měsíců chodí, a všude vylezla. Ted už leze na jídelní stůl, skříně a dokonce vyleze i z postýlky. Když jí něco zakazuji tak jí dám pokaždé pryč a snažím se jí vysvětlit že to nesmí že si udělá au au, tomu rozumí ale stejně neposlechne. Vždy na mě zalupuje a dělá to pořád dokola. Když jí odtáhnu tak začne řvát a mlátit se do hlavičky. Vždy to u nás skončí tak že jí musím plácnout nebo na ní trochu zvýšit hlas a to zase dostane záchvat vzteku. Přes den spí jen hodinu víc ani tuk. Když jde večer spát tak tři hodiny vylézá z postýlky, div jí tam nemusím držet násilím. Se mnou v posteli neusne to po mě skáče a utíká. Nevíte kdy tohle období skončí?? Jsem na ní sama přes týden takže je to náročné.
Asi tě nepotěším u kluka tohle období začalo kolem 16měsíců na 2,5 letech byl přímo na zabití ani jsem sním nemohla do obchodu co předváděl a nepomohlo ani domlouvání ani jednu na zadek, prostě nic a tak nějak se zlepšil na třech letech sice má svou hlavu pořád ale už v celku poslechne… Teď mě to čeká ještě jednou… Přeju hodně pevné nervy
Náš prcek je to stejné, syn 17 měsíců (s tím rozdílem, že do postýlky se těší a usne téměř hned). Třeba dnes jsem ho načapala, jak leze na konferenční stolek v obýváku
skleněný!
Asi budeme muset vydržet
Kdy to skončí nevím, první syn byl mnohem klidnější a tohle mi nedělal.
Nepotesim, jako kdybys popisovala naseho dvou a pul leteho, co se naucil chodit je to o nervy, zvedavej vsechno musi videt a vyzkouset
a beda jak zvisim hlas to pak vzteky sebou placne na zem (klidne i venku), rve, vzpira se dokud neni po jeho nebo ho nasilim neodtahnu… jeste se to „zlepsilo“ kdyz se na vsechno naucil rikat NE
taky cekam kdy z toho konecne vyroste…
Můj synek (19 měsíců) taky všude leze, třeba si i přistaví židli a leze do okna… Starší mi tohle nikdy nedělal. No co poradit- maximálně zabezpečit byt (např. pořádně zabezpečit ty okna, nenechávat na stole nic moc zajímavého kvůli čemu by tam lezl), pořád dokola ho sundávám se slovy že tam se neleze. Je to sice na palici, ale když už ho sundám po 150×, tak už ho to pak přestane bavit tam lézt… Na zadek bych takhle malému dítěti teda nedávala, nedělá to proto že tě chce zlobit, prostě jen prozkoumává svět. Se spaním snad jen co nejvíc dítě utahat přes den- procházky atd- ale prostě některý děti jsou neúnavný…
Malá má 20 měsíců a záchvaty vzteku má občas taky. Ale teda až takhle to teda nee. Radu nemám, asi jen vydržet, každý období jednou končí
.
Můj syn je celkem v pohodě, ale také měl období kdy se vztekal, hlavně při přebalování, nejhorší to bylo asi od roka a půl do 2 let, teď jsou mu 2 roky a 2 měsíce a už to rozčilování dost ustoupilo, už začíná být parťák a je celkem v pohodě. Chce to vydržet, do těch 2-2,5 let je to asi nejhorší. Nebojte, bude líp, je to jen fáze:-)
Holky děkuji za názory, já už s malou nemůžu skoro ani do obchodu, max na deset minut pak vyleze z košíku a už to lítá ???? ven chodíme dopoledne i odpoledne aby se zbavila a to mimo když prší tak pořád. Ale jako i venku je to o nervy. Tak budu doufat že ji to brzy přejde.
Já tě asi nepotěším nejvíc, syn mi tohle začal dělat před druhým rokem, je mu 5,5 a dělá to dodnes ![]()
Naše má 20 měsíců a vztekat se umí dobře, zvlášt když ji seberu něco, co ukořistila. Např. mobil nebo ovladač
Na takhle male dite nema cenu kricet. Podle me to jeste nechape. Pockala bych minimalne jeste tak pul roku.
@Pegginka píše:
Holky děkuji za názory, já už s malou nemůžu skoro ani do obchodu, max na deset minut pak vyleze z košíku a už to lítá ????
Mně taky malej moc dlouho nevydrží v nákupním vozíku, to asi žádné dítě nebaví. Tošku déle vydrží v takovém tom nákupním vozíku ve tvaru autíčka kde si může točit volantem- ten typ co je na fotce. U nás je mají v Albertu. Já chodím s dětmi jen na krátké nákupy (např. pro pečivo), tu chvliku nějak přežijeme. Na velké nákupy jezdíme jen o víkendu, buď jede manžel a já mu napíšu seznam co koupit, nebo jedu já a manžel hlídá děti buď doma nebo v tom obchoďáku např. u těch houpacích autíček a vláčků atd.
Musíte dítěti ukázat co si smí dovolit a co ne. Já sem celkem mladá mama a umím si dceru ukocirovat…občas dostane naprdel, nebo je prostě potřeba ten hlas zvýšit, a je mi jedno jestli jsme venku, lidi nelidi. A v rámci mezi poslouchá a některý věci (útěk do silnice, skákaní na posteli)si nedovolí. ![]()
@nestarejtese píše:
Musíte dítěti ukázat co si smí dovolit a co ne. Já sem celkem mladá mama a umím si dceru ukocirovat…občas dostane naprdel, nebo je prostě potřeba ten hlas zvýšit, a je mi jedno jestli jsme venku, lidi nelidi. A v rámci mezi poslouchá a některý věci (útěk do silnice, skákaní na posteli)si nedovolí.
jenom tomu mému smráděti je to furt ukradený ![]()
@Tamtama
Tak můj (17 m) se mi ještě chechtá což mě vytočí ještě víc
Kolikrát mám fakt nervy na pochodu. Ale většinou teda nakonec poslechne ![]()