Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Má nějakou kamarádku? Jaká je atmosféra ve třídě? Je něco, v čem je šikovná a kde nemusí „dřít“ a zažívá úspěch?
Dáváš ji nějaké vitamíny? Hořčík třeba?
Krevni rozbor bych taky udělala skrz živiny, když blbě ji.
Mluvila jsi s její učitelkou? Možná by ti k tomu taky mohla něco říct.
Mam dite s ADHD+ autisticke rysy a taky ve 3.tride
. Ona je strasne unavena z te skoly. Je tam mnoho podnetu, hodne se po ni chce. Nevim, jestli jeste chodi i do druziny, ale to je pro ni taky zatez, protoze i tam musi regulovat sve chovani. Ma ve skole asistentku, aby ji s tim nekdo pomohl, je v peci skolniho psychologa? Asi mate alespon mensi kolektiv v logo skole. Ja to delam tak, ze proste prijde ze skoly a pak je tam ten odpocinek u tabletu. Tablet ma limit, takze to ma jasna pravidla a rad. Po limitu prestane bezet. Dite je odpocinito a muze se venovat aktivitam. Ale na prochazky zrovna vetsinu tretaku nenalakas
. Doma si to vyleva, protoze tam je v bezpecnem prostredi a muze to ze sebe vypustit. U nas je to stejne. Svaciny davam velmi dobre, tak aby je snedl, ale je fakt ze zdrave je to tak pul napul a prvni se musi snist, co by se zkazilo(takze to zdrave), ale u nas je hlavni, aby se najedl. Nechala bych ji byt a at si najde aktivitu sama a nebo, at se nudi. Porad bych nic nenabizela. Je to takove otravne a pro tebe vycerpavajici. U nas tedy neni problem s nadvahou. Dite jsem dala v 5 letech na sport 2krat tydne+zavody. Je to jeho jediny krouzek a na tom 1 sportu jsem trvala, ikdyz se mu tam kolijrat nechce. Celkem si za ta leta zvykl a brbla primerene
. Ve sportu zazije i uspech, ktery ve skole moc nezazije.
Jo a taky to delam tak, ze chodi s tim tabletem/telefonem k sobe do pokoje nebo k brachovi a zavrou se tam a ja mam taky nejaky cas odfrknout si po praci, dat si kafe, neco udelat. Odpocinek je taky dulezity. Ta elektronika je taky dobra paka, kdyz neco fakt spatneho provedou, tak zabavim, omezim nebo tim jen pohrozim.
Tak úplně bych pro dítě s neurovyvojovou poruchou jako formu odpočinku tablet/ telefon/ televizi nedoporučovala.
Nemá nějakou činnost, kde vidíš, že začne relaxovat?
U mého syna s VD jsou to jakékoli ruční práce, tvoření z Lega, papíru, vyšíváni… klidně i vaření úklid. pak relaxuje u sportu.
To že přichází domů unavený je standart už od školky, vyslechnu všechny ty příkoří co se mu staly, pobavíme se o tom. Učíme ho pracovat s emocemi, co v životě můžeme a nemůžeme změnit.
Dbáme na režim, aby nebyl přetažený, hladový a nevyspany.
Na procházku ho taky jen tak nevylakam, musí to mít nějaký jiný status, ale u syna funguje jakýkoli sport.
Musíte najít něco, kde bude moct odpočívat.
Televizi má u nás omezenou na 30 minut denně, o víkendu se podíváme na nějaký společný film. Telefon, tablet počítač pro zábavu a hry nevyužívá. Pokud mají něco zpracovat do školy, chce si najít inspirací na vyrábění, origami, nemám problém, ale jinak ne.
Příspěvek upraven 23.11.24 v 10:48
Některé děti to tak mají. Navíc ta třetí třída je náročná sama o sobě. ![]()
Nešlo by ve škole poprosit, aby dohlédli na tu svačinu aspoň? Na sněžení oběda bych trvala aspoň na něčem ( klidně suché těstoviny ). Ale udržet tam ten rituál, že něco na oběd se jí ( dle mého jsou ty rituály důležité ).
S tou unavutelností asi nic neuděláš. Zkusila bych aktivitu, která je reálná. Jako že ji nebaví procházka se nedivím. Tak to proložit ni něčím zajímavým. Nemá kamarádky v bydlišti? U nás kluk ve třetí třídě lítal venku ( má taky smíšenou VD), hráli fotbal, jezdili na kolech, lezli po prolejzkách.
A sport, který ho bavil. Takže tréninky a zápasy. ( Ale on to miloval - nebylo potřeba ho do něj nutit ).
A v kolik chodí domů ze školy, hned po obědě, nebo je v družině? Pokud se dostane domu třeba v 16 a ještě dělá úkoly, tak už bych ji zbytek dne dopřála odpočinek. Jiná věc je, jestli je doma už třeba ve 13h, to je blby proležet celé odpoledne. Chtělo by to nějaké kamarádky, spousta dětí samotné nic nebaví, ale v parte se dokážou vyblbnout.
Máme to velmi podobně. Mám syn 8,5 let s ADD a ze školy je úplně grogy. Je tam dlouho, tak do 16:00 hodin. Má v tom i odpolední aktivity, sportovní kroužky, ale i opakování učiva a vzdělávací činnosti. Trvám na tom, aby po škole byl ještě minimálně hodinku venku s chůvou a mladším bráchou. Většinou to vemou nějakou procházkou do Billy, pak domu. Po cestě jsou hřiště, parky, rybník s kachnama. On je teda vyžle, ale mladší syn má jinou stavbu těla. Ex byl obézní a já bych nesnesla, abych měla tlustý dítě, takže mu klidně řeknu, že jestli se bude cpát, bude tlustej, a zeptám se jestli chce vypadat jak? A ukážu mu fotky na internetu. On sám teď odmítá sladký a dává si ovoce/zeleninu. Chápu, že se musí citlivě, ale zrovna ta dětská nadváha a obezita je problém a jednou ti bude vděčná, když ji od toho uchráníš.
Jinak ve škole mi říkali, že ta únava je běžná nejen u ADD, ale stačí i obyč SPÚ. Přejde to, jakmile povyrostou. ![]()
Soukromý dětský psycholog. Ten má termíny do měsíce, rozhovor s ním skoro dvakrát delší.
Náš kvůli tomu chodí po obědě domů. Dřív jsem nechávala v družině měl akorát záchvaty a byl strašně přetažený. Teď má aktuálně kroužek 1× týdně. Nějaký sport jsem vzdala. Domů přijde, má dovoleno max 1,5 hodiny na elektroniku. Poté úkoly a trénink. Trénujeme hodně formou hry. Jsou na internetu různé materiály. Vyrábím kartičky, pexesa, vymýšlím u toho hry. Závažu mu oči, hledáme kartičky na zemi, losuje, poté dává do jiné misky, následně slova, věty přepisuje. Poté jde ven. Je dobré, pokud má v okolí vrstevníka. Aktuálně je ve třetí třídě a syn je nejvíc spokojený, co kdy byl a hodně se zlepšil ve všem. Dřív si nenašel na škole nic pěkného. Teď si najde na každém předmětu něco a více se směje. Držím moc palce, vím jaké to je ![]()
Jaký stupeň podpory dcera má? Nechali jste vůbec zpracovat ivp? Co dělá učitelka proto, aby dcera zvládala hodiny lépe? Může si dát dcera při hodině trochu oraz, když už je moc unavená?
@curria píše: Více
IVP už se moc nepíšou. Musí to doporučit poradna. A pokud to doporučí, škola to udělá. Ale formulace nechali jste udělat je o ničem.
@vokishka píše: Více
Já mám nově asistentku čerstvě po kurzu a informace mám ohledně ivp teda od ní úplně jiné. A myslím, že moje otázky jsou docela relevantní, protože zakladatelka nepíše nic o tom, zda a jak škola spolupracuje a co dělá proto, aby dcera výuku zvládala lépe. ![]()
@curria píše: Více
No v tech kurzech byvaji obcas veci, ktere jsou ve skutecnosti jinak. U nas uz PPP individualy nepise vubec. Stejne jsou vsechny potrebne veci, doporuceni, v jejich zprave. A rodic si sam nerika, IVP se pise peave jen tehdy, pokud ho doporuci poradna nebo SPC.
Ahoj,
potrebuji poradit jak mluvit a zaktivizovat dceru.
Moje dcera byla vzdy hodne akcni dite, porad behala, neco delala, neposedela..
Ma adhd a dysfazii..se skolou zacalo peklo, nyni je ve 3. tride, ale skola ji dava zabrat, chodi domu unavena, js protivna, vecne nastvana, frustrovana.
Nechce nic delat, jen polehava a koukala by na tv, kdyz ji to vypnu, tak polehava v pokojiku, prohlizi si max casopisy knizky, maluje..e vzdy chvili a pak zas zsuje a ze chce tv..ale spis ji k tomu musim nutit, kdyby bylo na ni, lezela by na gauci a cpala se necim a cucela na tv..tv ma dovolenou jen chvili..jenze to akcni dite je pryc. Vubec ji nepoznavam, je to horsi a horsi.
Skola ji dava zabrat, ze se musi soustredit, hodne ji vycerpava, plus ukoly, plus logo..jeste chudak dojizdi do logo skoly ca 45 min tam a zpet..
Bohuzel krouzky taky dojizdime, nasla sjem aspon tance, ty ji bavi a ma je hned po skole, pre jsou 15 min od skoly..ale jine krouzky uz nedava, nez dojede ze skoly, ukoly je odpo a je ko a uz nikam jezdit nechce..snazim se ji aspon nutit na prochazky, ale to se ji malokdy chce, nebavi ji to, leda kdyz jdeme s nejakou kamaradkou ven, ale v tydnu ma malokdo cas.
Chapu, ze si musi orazit, jenze jak roste ma casteji hlad, snazim se varit zdraveji, aby nejedla smazene, sladke. ale i tak dost pribira, podle me je to i tim, ze ve skole neji svaciny (nema cas, hraje si s detmi), obedy ji tam nechutnaji, tak ji az odpo doma..podle me i proto je tak bez energie..uz nevim co a tim, je takova bez zivota, nic ji nebavi, pribira, je z ni pecival.
Nechci v ni vyvolat nejaky problemy s vahou, takze to nezminuji..rada bych ji nejak zaktivizovala, ma rada plavani, tak chodime plavat aspon vikendy, ted brusle i…ale obcas u i vikendy se ji nechce, driv nadsena na bazen a ted zkysly vyraz a kolikrat ji musom az presvedcovat..ja nevim, je to z te skoly? psycholozka mi ksysi rikala, ze tyto deti byvaji rychle unavene, protoze to soustredeni jim dava zabrat vic nez jinym detem..ale jako co ma skolu, je z ni dite ullne bez zivita, obj jsme ji zniva k psychilozce, byly jsme tam jen kvuli diagnoze..ale mame termin az v breznu..tim jak je ted jeste zima, je jeste vic zazimovana, ja beru, potrebuje si orazit, ale ani doma extra nic delat nechde, musim ji vecne rikat, tak si jdi malovat nebo neco navrhnout, puzzle. Ame taky nemam cas s ni vecne neco delat. A to nemluvim jake ma zachvaty vzteku, recm. tonje dalsi problém, lepsi se malo, mluvi a je ji spatne rizumet, logo ji nebavi delat, vecne nastvana..ale nedari se mi sehnat osychologa na drivejai termin, vsude silene terminy. Myslimy ze injak rkste vic si uvedomuje tu „jinakost“ a jako mamu me to boli, byvala vesele akcni dite a ted tohle a nevim jak ji pomoc..taky me ty jeji zachvaty vzteku kdy nam nadava, je zla a pak hned litostiva, tak me to uz taky vycerpava. Ve skole se ale chiva dobre, tam se učitelka divila, ze se dima chiva takto..
Ma nekdo dite a temito diagnozami? Mate s tim zkusenost?