Astma nebo psychika?

Anička44
22.11.24 08:45

Astma nebo psychika?

Zdravím,

Pro zacatek, uz je to rok a 3/4 kdy jsem s pritelem. Ale nekolikrat jsem se s nim rozesla a stale si nejsem jista zda je to ten pravy. Ale ted k tematu, Loni na podzim jsem zacala pravidelne plavat abych mohla nastoupit jako plavcik do nove prace. Spatne se mi ale dychalo a tak jsem i prestala skoro uplne kourit. Dychani pri plavani se zlepsilo ale stejne jsem skoncila na plicnim kde mi rekli ze mam nabeh na astma + reflux. Astma a alergiky mame v rodine + kocky. Lecim se, potvrdili mi alergii na kocky. A pri vetsi zatezi ted posledni dny zase sípu a pred par dny jsem se v noci vedle sveho pritele vzbudila s tim ze jsem dychala tak na pul, jak kdyby mi nekdo sedel na hrudniku a nemohla jsem usnout. On me moc nepodporil…rekl at si otevru okno a spal dal. Tyhle “zachvaty” jsem mela i v srpnu a zabrali az druhy antibiotika. Ted ale v tu noc mi prislo ze se mi to spustilo mozna po nejakym snu a navic on jak to mel na salamu…mi moc nepomahalo. Rano se mi jeste divil ze jsem kvuli tomu ukapla slzu jak jsem byla zoufala ze nemuzu spat a je mi blbe a on ze se mu dely i horsi veci a nebrecel. No, napada me, zda to nemuze byt psychika spis nez vylozene astma. Ze treba nejsem ve vztahu az tak spokojena a vim ze je neco spatne treba a projevuje se to takto. Myslite ze je to mozny?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
919
22.11.24 09:57

Těžko říct, nejsem doktor. Ale astma mám a je to docela s psychikou provázané. Lékaři ti nedali ani žádné léky, pro případ potřeby, když máš teda „náběh“? Podle toho bys i mohla poznat, zda je to astmatem, nebo ne. Když by sis „foukla“ a pak se ti dýchalo lépe, tak bys věděla, že je to astmatem. Minimálně bys byla aspoň víc v klidu, že máš u sebe něco, pro případ nouze. Zkus to probrat s doktorem. Ty základní léky muze psát i praktit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
22.11.24 10:38

Tak pokud ti v ten okamžik pomohl Ventolin, je to astma. Pokud Neurol, bylo to psychické.

• Citovat
  • Upravit
9154
22.11.24 13:58
@Anička44 píše: Více

Ahoj, mám dost podobný problém, astma mám diagnostikované, ale spíše mírnější, ale Dr. mi dala na ráno Alvesco kortikoid jeden vdech. Často také mívám pocity, že se dusím, nemůžu donadechnout… ale na poslední kontrole na plicním bylo už vše v normě (hlavně FENO, které jsem na začátku mívala více zvýšené). Jako sos mám Berodual, ale dýchla jsem si ho asi za 3 roky jen dvakrát, spíš mě uklidňuje, že ho nosím všude s sebou.

Do toho mám hodně psychických problémů, léčím se dlouho na psychiatrii. Astma se řadí mezi psychosomatická onemocnění, takže v tom může hrát roli i psychika.

Alergie mám taky, na roztoče, prach a taky kočky, kocourka mám ale doma, bez něj bych nemohla žít. Ale plicní Dr. i alergoložka mi kočku dovolily, beru Zodac a je to nějak ok. Moje alergoložka má sama 2 kočky a alergii silnější, než já a taky to nějak zvládá.

A reflux mám také, na tom se taky může podílet psychika.

Určitě bych ještě znovu navštívila plicní a poradila se, je možné dát nějakou léčbu, něco jako sos, já měla nejdřív Ventolin, ale dělal mi bušení srdce a nebyla to vhodná kombinace s jedním antidepresivem, tak mám teď ten Berodual.

Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky