Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Dnes jsem své dvanáctileté dceři koupila na tábor boty a doma jsem s hrůzou zjistila, že velikost velikost 42 je jí malá o 1,5cm
Že zoufalství jsem jí dala zkusit manželovy 44 a jsou ji akorát s 0,5cm nadměrkem. Kam toto povede? To bude v dospělosti nosit 48?
Navíc má nohu uzounkou, boty musí mít jen na šněrování, utažené co nejvíc to jde, jinak v tom plandá. Menzes ještě nemá, takže tam je předpoklad, že ještě kosti porostou. Jsem z toho hrozně nešťastná ![]()
@PetiteFillette je mi tvé dcery líto. Já mám „jen“ 42-43 a je umění najít slušné boty. Radu nemám, ale hlavu vzhůru, jsou horší věci.
A ze zkušeností vím, že hodně záleží na značce. Někdy mám 41 a někdy mi je 44 malá.
Zapomněla jsem dopsat dotaz.. Zajímá mě ve kterých obchodech se dají koupit tak velké a přitom úzké boty, případně i konkrétní značka. Je mi jasné, že značení velikosti se bude lišit i o 2 čísla.. Ale ta 43-44 asi bohužel teď odpovídá, protože délku nohy má 27,5cm.
@Billi jj, já vím, že se dějí horší věci, ale ona asi bude chodit bosa, protože to nebude o tom sehnat slušné boty, ale jakékoliv boty ![]()
tak to je mazec. Neporadím, ale chtěla bych se zeptat jestli měla velkou mohu vždycky? Dceři bude teprve šest a už má 35, tak jestli mám čekat něco podobného ![]()
@vverru píše:
tak to je mazec. Neporadím, ale chtěla bych se zeptat jestli měla velkou mohu vždycky? Dceři bude teprve šest a už má 35, tak jestli mám čekat něco podobného
Myslím, že se nemusíš bát, tak jednoznačné to není. Já měla v 1. třídě též 35 a dnes je mi 28 a mám 39/40 ![]()
@PetiteFillette nakupuju hodně v Deichmannu a CCC. Mají krabice označené XXL a mají i 44. V Praze ma být nějaká speciální prodejna pro nadměrné velikosti (máme v rodině u chlapa velikost 48-49). Bohužel nevím přesně kde.
Když bude nejhůř, tak teď se rozmohlo siti na míru. Je to sice většinou BF, ale třeba by se dalo najít i něco jiného, případně aspoň kompromis.
@vverru už si nevybavuju kdy přesně jsem si všimla, že má nohu větší, byla naše první dítě, tak jsem neměla srovnání. Ale vím, že ve 3 letech měla cca 26 a pak už to šlo raketovou rychlostí. Tuším že do 2.třídy šla s 35, v 9-10 letech 40, atd..
@Billi bf bude asi jedna z mála možnosti, ale to abych si našla ještě třetí zaměstnání
ale moc díky za tipy, je pravda, že jsem si v deichmanu v zimě všimla větších velikosti ![]()
@PetiteFillette píše:
@vverru už si nevybavuju kdy přesně jsem si všimla, že má nohu větší, byla naše první dítě, tak jsem neměla srovnání. Ale vím, že ve 3 letech měla cca 26 a pak už to šlo raketovou rychlostí. Tuším že do 2.třídy šla s 35, v 9-10 letech 40, atd..
Ty jo nestraste mě… Naše má ve 4letech 30 ![]()
Jak je vysoká, respektive jak jste vysocí s manželem? Znám pár holek kolem 185 - 190 cm s nohou 42/44 a k nim je to tak akorát, taková 39/40 by na nich vypadala až divně malá. Je mi jasný, že je to nepříjemný zjištění, ale kéž by všechny děcka měly problémy jen s velkýma nohama.
Jo jinak já měla ve 4 třídě velikost 40 a výškou jsem rostla do 21 let. No a nohu mám dnes pořád 40, zastavilo se to nějaký ten rok před menstruací. ![]()
Neberte to tragicky.
2 spolužačky z gymplu měly 43 a nijak to vidět nebylo, vysoké vůbec nebyly, měly sotva tak 170… Spíš nás to vždycky překvapilo, že potřebují větší botu než my o 5-10 cm vyšší… Nosily prostě klučičí kecky, ale na ples a taneční vždycky boty sehnaly, takže do budoucna to určitě problém nebude. Skoro mi i přijde, že je občas problém sehnat ve výprodejích hezké 39/40, zatímco 42/43 tam prostě leží… Teď jsem si třeba objednávala něco ze Zalanda, velikost „prý“ 40, a měla jsem v tom rezervu 1,5 cm - přitom jindy to od té značky sedělo.
Zkoušejte tedy různé výrobce i střihy.
Známý kupuje boty na internetu, v kamennem obchodě nesežene. Má velikost 52, měří 205 cm. A tím jak vysoký, tak by to člověk na první pohled neřekl, že má tak velkou nohu.
Já jsem měla na gymplu spolužáka a ten měl boty jak dětský lyže, nevím, jakou měl velikost ale bylo to něco obrovskýho. Od té doby jsem nic takovýho neviděla.