Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dej jí čas. Nic víc s tím stejně dělat nemůžeš. Možná tě chce mít pro sebe, může mít strach, jestli to taky špatně nedopadne apod. Nevím jestli je ochotná o tom mluvit. Ale přítele bych neopoustela, pokud tě má rád, tak pochopí, že nemůžete tlačit na pilu. Malý bych zkusila říct, že j jako má ona kamarády, tak ty máš svý. A že by bylo moc fajn, kdyby je respektovala, tak jak to děláš ty. A zkusit spíš než výlet na začátku kino a tak. Kde není tak velký kontakt a přece jste spolu.
Držím moc palce.
Dala bych dceři čas, rok dva v tomto případě není žádná dlouhá doba. Jak dlouhé jsou návštěvy přítele u vás? Jestli pár hodin, tak OK, jestli celý víkend, tak je to na ni asi trochu moc hrr.
Děti v mladším školním věku (čili v tom, ve kterém právě tvoje dcera je) dle Matějčka (světově uznávaný dětský psycholog) nejhůře přijímají nové partnery svých rodičů. Dokonce hůře, než kdyby byly v pubertě.
Nemyslím si, že by to bylo vzhledem. Proste je jen na ni brzo, aby po takové zkušenosti pustila do svého života dalšího chlapa. Dej ji čas, netlac na ni.
Bojí se, že o tebe přijde. Je to normální reakce. Vysvětlování nemá cenu. Musí vidět, že ji miluješ a přesvědčit se, že o tebe nepřijde. O tom jí ale nepřesvědčíš za týden. Musíš být trpělivá, nesoudit jí a nedopustit kvůli tomu žádné výstupy. Pak máš šanci, že ho časem přijme.
@jukanda píše:
Ahoj, je to rok a půl co jsem se rozešla s otcem dcery. Byl to alkoholik a my jsme jeho stavy nezvládali. Ona sama s ním už nechtěla být, je jí 10 let. Nyní mám přítele, půl roku. Vidíme se velmi málo, ale je strašně hodný, na mě i na dceru, přesto ho nechce přijmout. Jeho návštěvu přežívá, o výletě nechce ani slyšet. Nechce se mnou o tom mluvit. Je o 10 let starší a tlustý, možná to ji vadí. Moc si s ním rozumím a nechci o něj přijít, ale taky nechci ublížit dceři. Co mám dělat, díky za jakoukoli pomoc
Já bych si s ní otevřeně promluvila, požádala ji ať mu dá šanci. Vysvětlovat..A taky ji ujistit, že tě jí přítel nebere, že tu vždy budeš pro ni a máš ji ráda.
@jukanda píše:
Ahoj, je to rok a půl co jsem se rozešla s otcem dcery. Byl to alkoholik a my jsme jeho stavy nezvládali. Ona sama s ním už nechtěla být, je jí 10 let. Nyní mám přítele, půl roku. Vidíme se velmi málo, ale je strašně hodný, na mě i na dceru, přesto ho nechce přijmout. Jeho návštěvu přežívá, o výletě nechce ani slyšet. Nechce se mnou o tom mluvit. Je o 10 let starší a tlustý, možná to ji vadí. Moc si s ním rozumím a nechci o něj přijít, ale taky nechci ublížit dceři. Co mám dělat, díky za jakoukoli pomoc
Já bych dceru v žádném případě nenutila, stýkala bych se s ním bez ní, ona opravdu nemusí stát o žádného nového náhradního tatínka, strýčka.
Opravdu nevidím důvod, když ona nechce, ji nutit, prostě mít svoje vztahy mimo ni, navíc ten rozchod je poměrně nedávno a ona je v tom nejhorším věku - ted to podle mě bude snášet hůř než kdyby byla tříletá anebo šestnáctiletá…
@jukanda píše:
Ahoj , dej tomu čas . Musite byt ted s pritelem tolerantni az uvidis , ze se vztah mezi tvym pritelem a dceroy zacina zlepsovat , tak je pošli nekam at jdou do kina nebo nekam do mesta nebo jestli se na to budou citit tak i na nejaky vylet.Kdyz tam nebude mit tebe , tak se ,, opře" o neho a tva dcera si ho jiste oblibi.Ale ted je jeste brzo.
Netlač na ni
Hlavně jí ho nenut, tím si na něj ona vypěstuje naprostou averzi. Pokud dcerka jeho návštěvy jen přežívá, tak bych si ho domů prostě netahala. Dcera má asi pořád v paměti stavy svého otce, dej jí čas a nech ji situaci strávit.
@free333 píše:
Já bych dceru v žádném případě nenutila, stýkala bych se s ním bez ní, ona opravdu nemusí stát o žádného nového náhradního tatínka, strýčka.Opravdu nevidím důvod, když ona nechce, ji nutit, prostě mít svoje vztahy mimo ni, navíc ten rozchod je poměrně nedávno a ona je v tom nejhorším věku - ted to podle mě bude snášet hůř než kdyby byla tříletá anebo šestnáctiletá…
S tím souhlasím. Za rok můžeš zjistit, že to není ten pravý (jsi s ním krátce) a ona ztratí dalšího „otce“. Samozřejmě, že nebudeš chtít zůstat sama, takže by byl v pořadí další „otec“ a takto může dcerka vystřídat plejádu tatínků. Pak by se mohlo stát, že by nejen tatínky odmítala, ale měla by dost i tebe.
Dobrý večer, děkuju všem za zprávy, je to tak, jak mi všichni radíte. Já si to uvědomuju, že to chce čas, ale tam někde v duši mám strach, jak se to bude vyvíjet. Je to zlatá holka a určitě bych ji nechtěla ublížit. On naštěstí taky. Jinak je to moc prima, že můžu s někým nestraným sdílet své starosti. Jukanda