Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je, to je prispevek pro me
mam doma ctyrletou a to opravdu tu pusu nezavre. Taky je schopna vykladat vsem na potkani, ze.ma miminko v kocarku a jmenuje se xy a ona se jmenuje xy… Taky mi to leze krkem, kolikrat na ni zysim hlas aby si sla hrat. A kdyz je v pokoji tak slysim " mamo, tato v komore je ves "
ale zase kdyz tam takhle vyklada, tak o ni vim a nemusim ji litat kontrolovat. Z druhe strany jsemvlastne rada, ze mluvi, horsi by bylo kdyby nenohla napr. Byla postizena. To si chce opakovat kdyz spusti porad dokola ![]()
Jen tě chci ujistit, že to nejspíš nepřejde. Moji hoši jdou do druhé třidy a co rozlepí oči tak mluví, zpívají, vřískají, hádají se, předvádějí repliky, vydávají různé skřeky. Nejsou ani ve škole schopni mlčet (= furt poznámky
) a to teda buď ráda, že to máš doma jen jednou. Já to mám hned 2× a to je masakr. Navíc já jsem to samé, takže je to tady jak v úlu. Nicméně po prázdninách budu rodit, už potřebuji víc klidu, tak mi to teď fakt leze na nervy. Jinak podle mě si člověk zvykne. Když je toho na mě už fakt moc, dám si sluchátka a do toho nějakou hudbu, co se mi líbí a ticho se vychutnávám, když všichni spí ![]()
@Maddlen Včera dcera usnula pozdě, ve 22:00 hodin jsem jí řekla, ať už zavře tu pusu, byla jsem totálně unavená a nijak mě to už v noci mateřsky nenaplňovalo. Jelikož ta tříletá hatmatilka pokračovala dále, zahájila jsem velmi rychle uspávací proces. Do 22:30 hod. usnula. Ze mě spadl totální balvan a svobodně jsem se nadechla.
Mám doma to samé ve verzi s pinďourem. 5let, prozatím jedináček, neustále nejen mele pantem. Jsem doma už téměř rok na rizikovém a můžu říct, že s láskou vzpomínám na práci. Stále doufám, že to prostě přejde. Nejhorší jsou rána - když člověk vstává za permanentního řevu, to se musím fakt zhluboka nadechnout. Argumenty a výmluvy samozřejmě na všechno- „Teď nemůžu si jít hrát protože…“ „Mami táta říká, ať nekřičím, že nekřičím?“ „Tatí maminka se na mně škaredě dívá!“-Stačí přísnější pohled. A jakmile si myslí, že ztratil trochu pozornosti začne " zpívat" na plné koule, nebo vykládat totální nesmysly.
No asi je to věkem, aspoň doufám zatím.
Tak hodně trpělivosti! ![]()
Mam ctyrletaka co mluvi nonstop i v noci, k tomu mluvi dost hlasite, kazdemu na ulici je schopen vykladat cokoliv, idealne neco nevhodne, taky ma obdobi proc a jeste ke vsemu ma pamet jak slon, takze jakmile odpovim jinak nez minule da mi to sezrat, neodpovedet nesmim, to jede jak kolovratek, nez mu nekdo odpovi
Jedinacek neni rocni dcerka uz zobacek taky nezavre, jen ji neni rozumet
Vzdycky se mi libi ty soucite pohledy od maminek treba u doktora, protoze tam dokaze pobavit a vysilit svym mluvenim vsechby v cekarne ![]()
Ja uz si celkem zvykla, ale kdyz usnou abi nezapinam telku a uzivam si ticho…manzel to moc nedava, kolikrat zdrhne s pivem ven nebo na balkon aby je rozdychal ![]()
Náš skoro čtyřleťák ráno vstane a jede mu pusa až do večera než usne. Mele pořád, pořád, nonstop. Vykládá si hodně i sám. Kolikrát ho už ani nevnímám, prostě mluví
Když je u babičky, je tady ale podivný ticho
No, ve školce je nejukecanější ze všech a učitelka mi tuhle říkala, že má dar řeči, a že na tom jednou postaví své povolání
A taky mi řekla, že ví naprosto všechno, co se u nás doma děje a smála se ![]()
Teď máme mimino a malej venku oslovuje lidi, co pozdravíme a zve je k nám podívat se na bratříčka
.
@NikysekR haha jak u nas…na ulici:ahoj, mam sestricku, jmenuje se,,, pojdte se na ni podivat, je krasna, je to dracice, rikame ji lumpiku blablablabla…strasny ![]()
Teda, tolik reakcí jsem ani nečekala a děkuju za ně!
Člověku je hned líp. Budu reagovat postupně:
@catherine100 To my jsme šli před pár dny na hřiště, dcera jela na kole. Trochu poodjela, ulice se v určitém místě trochu lomí, tak jsme na ni chvíli neviděli. Než jsme došli (cca 15 vteřin?!), bavila se s nějakým pánem před barákem (známe ho, naštěstí) a chlápek povídá: jojo, všechno vím, jdete na hřiště, ona má nové kolo a ujela mamince. Tak jsem se chlapa zeptala, jestli ví taky číslo naší kreditky.
Člověk jí to může vykládat pořád a pořád dokola, ať se na ulici stará sama o sebe, ale míjí se to účinkem. Když trestám, vzteká se, když na to jdu po dobrém, tak mě asi nebere úplně vážně, já nevím. Je to silnější než ona. Povídá ráda a je přesvědčená, že povídat si je hezké, akorát to aplikuje vždy a všude, bez ohledu na to, jestli je k ní její komunikační partner vstřícný.
Někdo tady zmiňoval kroužek - u nás ve městě jsou kroužky až pro školáky, pro školkové děti jen s přítomností rodičů. Teď bude chodit do plavecké školy, aspoň týden po dvou hodinách, tak si dáchnu. Ale věřím tomu, že energii nevybije. Přes školní rok chodila do gymnastiky a vůbec ji to neutlumilo, naopak. Naučila se tam cviky, které pak zkoušela doma a denně t byla postavená opičí dráha.
@NikysekR Taky si myslím, že dceru bude ta její pusa jednou živit. Má k tomu i neskutečnou fantazii.
ADHD asi je, ale zase znám mnohem těžší případy. Ale něco tam bude, to jsem si jistá.
Nemam co k tomu moc rict. Syn to stejne. Mluvi furt a rychleji nez mysli takze to komoli. Jo a mluvi nahlas.
Ale jsou dve faze rodicovstvi
@Maddlen To je skoda, ze nemate moznost krouzku. Dcera ma tri a je chodila by i na dalsi. ![]()
Náš prostřední taky pořád mele, je to kluk. Mluví, hlasitě zpívá, mluví ve školce učitelkám do programu, mluví, když jim čtu večer pohádky, prostě furt. Někdy je to náročné. Já prý byla jako malá to samé a teď nemám pocit, že bych potřebovala mluvit úplně pořád.
@Ukulina Ten jeden rok ještě musíme přežít a v první třídě ji určitě na něco přihlásíme. Myslím, že i ona bude ráda, doma se moc nezabaví - spíš na kratší dobu (teď je třeba vzácná chvíle, kdy si staví lego, ale za chvíli určitě přijde). Potřebuje děti, akorát v okolí jich moc není a školka je teď zavřená. Ona je dcera trochu komplikovaná osobnost, to mluvení je jenom vrchol ledovce. Někdy mi to přijde líto.
Jooo, mluvení učitelkám do programu. Naše dcera na besídce poté, co skončili zpívání: „Maminky, tleskejte…“ „A nyní vám pustíme hudební doprovod na našem rádiu značky Sony…“ Všichni leželi smíchy, jen mi to nějak veselé nepřišlo.
Dcera taky jedináček, za rok do školy, začíná mluvit jen co otevře oči a ztichne, až když usne. Je to občas dost vyčerpávající, ale kolikrát dost vtipné
.
Holky, přidávám se do klubu
Máme doma taky Vílu Žvanilku
Pořád mele pusinou
Kdžy už si nepovídá s námi, tak si povídá s hračkami, s knížkami, s botami, s kolíčky, s oknem… A venku? Všechno komentuje, s každým hodí řeč (to se snažím fakt omezovat, protože nechce, aby se tak moc bavila s cizími). Ve školce jí chválí, že je tahoun, šikula, jako první třeba přišla za novou paní učitelkou, vzala jí za ruku, ptala se jí na jméno, řekla jí své a šla jí ukazovat hračka
A do toho povídání tančí, zpívá, kreslí… Na druhou stranu, když se zabere do hry a já odfiltruju to broukání k hračkám, tak o ní ani nevíme
Adámek byl taky kecka kecavá, ale časem přestal povídat s cizími. Doma mu pusa taky jede a ve škole taky
Ale na Báru nikdy neměl
Často si vzpomenu, jak mi můj táta vyprávěl, že když jsem byla malá, běhala jsem kolem stolu a pořád jsem mluvila a mluvila a táta s mámou na střídačku reagovali a při tom si prý zvládli i přečíst noviny ![]()