Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
vlastně to asi ani není problém, jen mě situace doma totálně vysává. Moje dcera totiž neustále mluví. Od rána, co otevře oči, spustí. Objímá mě, pusinkuje mě (už ani nechci… už je toho moc!) a mluví. Když nemluví, zpívá nebo přehrává repliky z oblíbených pohádek. Mluví, i když je sama v pokoji - mluví s hračkami, místo hraček, mluví když si kreslí. Pak přijde a chce mluvit se mnou - když nereaguju, opakuje to tak dlouho, až řeknu aspoň „hm“. Mezitím tančí, skáče, vymýšlí šílené nápady (např, šla plít záhon a vytrhala všechen řapíkatý celer - prý vypadal jako plevel - moje chyba, měla jsem ji víc hlídat). Dovede udělat neskutečný bordel během pěti minut, převrátí pokoj vzhůru nohama, protože zrovna vyrábí vesmírný koráb. Chce mluvit s cizími lidmi venku (např. pravidelně s prodavačkou v obchodě - potřebuje jí říct :dobrý den, prosím jeden koblížek pro mě, já se jmenuju XY a blablabla…) Když jí řeknu, ať je zticha, urazí se a začne zlobit a dělat naschvály. Už mě to nebaví a nevím, co dál. Za rok půjde do školy a musí se naučit trochu ovládat, ale vůbec se nám nedaří ji zkrotit. Máte to doma podobně?
Taky půjde za rok do školy a mluví hodně. Ale naštěstí ne tolik co ta tvoje. Dnes mlela pořád, už jsou to i nesmysly, jen aby něco vypouštěla z úst. U oběda i večeře jsem už bouchla, protože to opravdu bylo blábolení, zpívání schváleně zkomolených písniček. Mám podezření, že to vše je dost o upoutávání pozornosti. Přitom, když se chce o něčem mluvit, mluvím s ní, vysvětluju, nebojím se mluvit o všem. Jen já nejsem tolik ukecaná. ![]()
Jo a taky miluje vyrábět, kutí ráda. A ráda všechny komanduje při hrách, při tančení. To si teda nenecháváme pořád líbit my rodiče (babičky to považují za roztomilé
)
Bohužel jedináček (sourozenec se nevydařil).
@Ukulina Taky jedináček.
Když se jí zeptám, proč pořád mluví, tak mi řekne, že si chce prostě povídat a že mi to chce všechno říct. Pozornosti má dle mého názoru dostatek, odháníme ji, jen když už je to fakt k nevydržení. Jinak s ní mluvíme dost, hodně si povídáme, o světě, o přírodě, hodně jí vysvětlujeme.
Mam ctyrletacku a taky porad mele
Nekdy mam opravdu dost… zvlaste po dlouhem dni v praci, kde jsem denne v kontaktu se spoustou lidi a chci proste jen klid a ticho… ignorovat se taky nenecha… presne jak u vas… dokud neudelam alespo hmmm tak naprosto s klidem dokola opakuje co chtela sdelit
Obvykle ji pak poslu to povedez jeste tatinkovi a starsimu brachovi abych ji odlakala
Radu nemam, jen utechu, ze v tom nejsi sama
Jediny rozdil u nas je v tom, ze moje dcerka se nevybavuje s cizima lidma… dokavad jsou cizi… po 5 min v jedne mistnisti (napr. v cekarne) uz cizi nejsou ![]()
@Maddlen Tak v tom nejsme sami.
Já už dnes fakt u jídla zařvala. Ale… chvilku klid a pak jede zas.
V týdnu jsme byli na prohlídce jeskyně, to ji hodně uchvátilo, byla tam jak pěna, úplně potichoučku, max zašeptala, když jsem na ni promluvila já. Tak si říkám, jestli se doma nenudí. ![]()
@Ukulina Jo, ta moje taky vydrží potichu, když je nějaká podobná „akce“ - vydržela v divadle, v jeskyních taky, vydrží v ZOO pozorovat zvířata. Učitelka ve školce ji chválí, že dává pozor, když si vykládají. Tak já nevím. Pracuju s lidma a když přijdu domů, dala bych jmění za chvilku ticha. S tou nudou doma nevím… je to možné. A přitom když jí řeknu, pojď, zahrajem si pexeso, tak nechce.
@Maddlen Naši taky ve školce, v kroužcích moc chválí, dává pozor, je snaživá, pomáhá… ![]()
Hry docela zabírají, pexeso kupodivu moc nemusí, ale miluje karty (prší) a deskové s kostkou. A miluje čtení.
@Maddlen hm, tak u nas stejna sodoma gomora. A pozor: mluvi i ze spani
ja vytekla vcera. Obcas mam pocit, ze mi vykeca diru do hlavy
Jinak, podobne tema jsem chtela zalozit taky ![]()
Naše taky pořád něco kecá, už to ani nevnímám, to se prostě pořád nedá. Vlastně zpozorním, když je chvíli ticho, to je pak balzám. A ze spaní taky mluví
Už to dělá i syn, jezdí si autíčkem a mluví u toho. Čekám, kdy na mě promluví i pes. Ani bych se nedivila…
Tak u nás je to taky takové, a dceři je už 9,5 roku. Taky mluví, jen aby mluvila, i když nemá co sdělit. Klidně i opakuje to samé, dokud nezareaguju aspoň jednoslabičně. Ani to nejsou otázky, jen oznamovací věty, ale čeká reakci. Taky mluví pořád dokola třeba na křečka nebo o křečkovi. A když něco vypráví, tak je to tak rozvláčné, že se skoro nedá dočkat pointy. Je to strašně únavné, až mi někdy třeští hlava. Ve škole s tím byly hrozné problémy, nikoho jiného nechce pustit ke slovu, děti vůbec a i dospělým skáče do řeči a na všechno má komentář. V té škole se ale postupem času trochu ovládá, protože si nechce kazit celkové výsledky. Mockrát jsme o tom mluvily, proč to dělá. Ona říká, že to nedělá schválně, že se to z ní takhle valí samo
.
Mám doma to samé a je ADHD, hyperaktivni s poruchou pozornosti..
Taky mám doma kecala, který je schopný vymlet člověku díru do hlavy. Já už ho ani kolikrát nevěnuju. Tuhle seděl chvilku u počítače, já myslela, že bude klid, houby, povídal si s minecraftem. Ovšem teda má okamžiky, kdy někam přijdeme a on ani nepozdraví, ačkoli to umí a ví.
Bohužel to má po mě. Pamatuju si, jak se mě v dětství ptali, jestli už mě nebolí panty od toho jak pořád mluvím a děda mi pravidelně na cesty autem kupoval hromadu sladkostí, abych mlčela a on měl klid na řízení ![]()
Jo, mám skoro to samé, bude jí 5 let. Mele od rána do večera, když jí pošlu do pokoje, ať si hraje, abych měla klid, tak si aspoň hlasitě zpívá. Podle mě to dělá schválně..
V práci jsem celý den s lidmi, mluvím nonstop, často mi třeští hlava, když jdu domů a tam to samé v bledě modrém. Upřímně to nedávám. ![]()
Co jí přihlásit na nějaké sportovní nebo taneční kroužky, kde by vybila energii a ty měla hodinku klid?
Jediné co by mi vadilo, tak to je to, že bez problémů říká své jméno. Jinak mi to přijde naprosto normální.