Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga píše:
ADHD?
Taky mi to nepřijde jako klasická ukecanost
Moje starší dcera byla taky takový nezastavitelny mluvildlo. Prosbu o chvíli ticha vyřešila tím, že na mě začala septat. ![]()
@Denisa56 píše:
Moje starší dcera byla taky takový nezastavitelny mluvildlo. Prosbu o chvíli ticha vyřešila tím, že na mě začala septat.
On na moje prosby reaguje tak, že vydává zvuky a nemluví na mě.
@Anonymní píše:
On na moje prosby reaguje tak, že vydává zvuky a nemluví na mě.
Mě právě ty zvuky připadají „nad rámec“ klasické ukecanosti. Je nějaká činnost u které se soustředí a dokáže být nějakou dobu ticho?
Máme to taky
na zabití.
Devítiletý, mele od rána do večera, mluví o ničem, když chce něco říct, tak než se dobere konce zapomene pointu příběhu.
Když nemluví vydává různé pazvuky nebo si zpívá. Skáče neustále, běhá, prostě pořád se musí pohybovat. Má s tím problémy i ve škole, nízké sebevědomí a léčí si to tím, že dělá zle a upoutává na sebe pozornost za každou cenu.
Nejhorší je, když se chceme věnovat druhému dítěti, třeba si s ním zahrát oblíbenou hru, to ten starší začne být fakt zlý a schválně to kazit. Strašně špatně nese kritiku, hlavně na jeho osobnost, na to že mu něco nejde ve škole kašle, ale nedejbože mu řeknu, že je urážlivý anebo lakomý. To je schopen se urazit i na hodinu, v podstatě je to jediná doba kdy je zticha. V poslední době i hodně lže, takže jsem zvědavá kam to dopracujeme.
Hodně těžce nese i když někdo odhalí jeho lež nebo zlý úmysl.
Na diagnózu čekáme, asi adhd nebo jiná forma neurologické poruchy.
To neustálé mluvení má od malička, ty ostatní potíže asi od sedmi let.
Naše pětiletá dcerka taky pusu nezavře, mluví a ječí i ze spaní. Cizím taky vykládá všechno možný, odmalička se nikoho nebojí, klidně si ji mohl odvést někdo cizí a ani nepípla. Pusa ji jede jak kolovrátek, když jí člověk neodpoví, tak mu strčí hlavu přímo před obličej a když se na ní nepodívá, tak mu ji ještě násilím natočí
no snad z toho časem vyroste, ale nedá se říct že by mi to vadilo, hlavně že je zdravá.
Mam takoveho petiletaka, navic je hrozne hlasity, v duchu mu rikam stryc Pepin ![]()
Miluju ho, ale jsem typ, co na dobiti potrebuje ticho, takze je to nekdy problem (nevic ten fakt, ze to ma po manzelovi
)
@Capretta on je taky takový Pepin. Když mluví, tak ječí.
@ivašot. píše:
Mě právě ty zvuky připadají „nad rámec“ klasické ukecanosti. Je nějaká činnost u které se soustředí a dokáže být nějakou dobu ticho?
Zvládá nemluvit na logopedii. Točí se tam na židli, klepe nohama, vyplazuje jazyk, ale nekomentuje úplně vše.
Soustředí se tak 2-5 minut třeba u filmu, ale musí u toho něco zobat.
Jako někomu se to může zdát vtipné, ale když dítě bez přestání mele, tak je to fakt na palici. Vím o čem mluvím
@Anonymní píše:
@Capretta on je taky takový Pepin. Když mluví, tak ječí.Zvládá nemluvit na logopedii. Točí se tam na židli, klepe nohama, vyplazuje jazyk, ale nekomentuje úplně vše.
Soustředí se tak 2-5 minut třeba u filmu, ale musí u toho něco zobat.
ADHD jako vyšité, to vás ještě nenapadlo? nebyl nikde na vyšetření
@stinga píše:
ADHD jako vyšité, to vás ještě nenapadlo? nebyl nikde na vyšetření
Napadlo. Na vyšetření jsme byli. ADHD nikdo nevidí.
@Anonymní píše:
Napadlo. Na vyšetření jsme byli. ADHD nikdo nevidí.
tak to je fakt zajímavé, to tam teda asi seděl jako beránek a nemluvil,
jako když dítě pořád mluví, tak to je spíš povaha,
ale to vydávání zvuků a motorický neklid - to prostě na ADHD vypadá
@stinga píše:
tak to je fakt zajímavé, to tam teda asi seděl jako beránek a nemluvil,
jako když dítě pořád mluví, tak to je spíš povaha,
ale to vydávání zvuků a motorický neklid - to prostě na ADHD vypadá
Ano, on v cizím prostředí nemluví. S učitelkou ve škole nemluvil měsíc. Na logopedii nemluvil půl roku. U psycholožky byl 30 minut a nemluvil, seděl, skoro nedýchal. Když jsme vylezli, tak byl jak ježek Sonic.
Bylo mi řečeno, že kdyby měl ADHD, nevydrží ani těch 30 minut.
@Anonymní píše:
Kdy vaše děti přešlo neustálé mluvení a vydávání zvuků?
Synovi je 8 a mluví pořád. V létě jsme byli na dovolené s kamarády a kamarádka si myslela, že mají ukecané dítě. Po týdnu se dcerce omlouvala, že je vlastně tichá.
Syn vše komentuje, ale úplně vše. U filmů, u jídla, u doktorky, u logopedky, ve škole, na kroužku, u čtení (i když čte sám, tak každé slovo okomentuje a opět to dělá i ve škole)… Učitelka ho posadila dozadu a co vím, tak s asistentkou ho opakovaně napomínají, aby mlčel. Vyvolává ho málo, protože se nedá utnout. Pokud nemá, co by řekl, tak aspoň vydává zvuky. Střílí, dělá motorku, vydává zvuky zvířat, nebo si jen neartikulovaně zpívá.
Dneska jsem na něj už ječela, ať už chvíli mlčí. Jeho sourozenec se mě ptal, jestli nemůže na pár dní odjet, aby se taky dostal ke slovu.
Už ho kolikrát ani nevnímám, ale zvuky zatím vytěsnit neumím.
Staršímu je 13 a ještě nepřestal. K narozeninám dostal stylové triko