Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Maddlen taky nevím jak ho to odnaučit, nejhorší je, že on je ještě ke všemu takovej malej diktátor, takže kdekoliv a kdykoliv všechno organizuje, všechny poučuje, všem radí a já se bojím, že bude mít s dětmi problémy, jestli ho to nepřejde ![]()
a taky se nezabaví při ničem a ještě ke všemu je to tvrdohlavej beran, takže když se rozhodne že něco dělat nebude, tak nebude…ani ve školce ho nezlomili
, takže kroužky zatím žádné, chcem to zas zkusit od září, ale pořád nevím jaký druh
Juchu.. Nejsem sama. Pětiletá dcera mluví a mluví. Mluví sotva otevře oči.. Když nereaguju, je schopna větu opakovat 20×. Pak do mě stoucha a čeká.. Mluví o když uspavam mladší. Neumí mluvit tiše, takže ji budí. Když ji poprosím ať je chvilinku ticho, nepřipadá v úvahu. Vykeca mi díru do hlavy.. Když se na něco zepta pí 20× i když odpovím, už většinou vybuchnu. Nemá to efekt. Ptá se dal.. Mluví i ve školce pořád, všechno Vykeca. Nenechá děti spát.. Povídá si s cizími lidmi, se sousedy.. Hrůza hrůza..
@catherine100 Přesně popis mojí dcery. U ní se to ještě snoubí s tím, že opravdu upřímně touží po dětech a jejich společnosti, chce si s nimi hrát, ale tím, jak si vede svou, na ni každý brzo kašle. Umí se podřídit, byla jsem toho několikrát svědkem, ale to jsou asi menšinové situace, spíš chce mít ona navrch. Má o hře jasnou představu od začátku a to je veliký problém.
@Maddlen přesně mi vaše situace připomněla co máme doma ![]()
Malému je 5 let ale taky pořád jen něco mluví, dokonce i když už ma jit spinkat porad ma potřebu něco povídat porad se na něco ptá, přesně porad nás objímá, pusinkuje. A j když jdeme do kramu, tak si povídá z prodavačkou, se sousedkou jemu asi jedno skym, hlavne když má skym mluvit ![]()
Hlavně je hrozně hyperaktivní, porad skáče, blbne, běhá neustále musíme mít oči všude protože jde do všeho po hlavně a niceho se ani trochu nebojí, teď oujde teda teprve do školky, protože minulý rok byl na zákroku a musel být celkem dlouho doma mel klidový režim.. A předtím nás zase nevzali kvůli trvalému pobytu, ale ted uz jsme přijaty
jen doufám ze než půjde do školy tak se trochu solidní protože si to teď zatím nějak nedokážu představit, nedokáže byt na miste ani chvilku ![]()
člověče, jestli ono to není normální
Mám 3,5 letého syna a taky od ránado večera mele a mele, zpívá si, říká si repliky z pohádek, prodavačce si řekne o sáček na ten rohlík, že už nemůže…Každýho zdraví, pořád mi něco ukazuje, vypravuje a hlavně-proč, rpoč, jak to? A pořád dokola-proč ten most rozkopali? Byl starej a rozbitej. Proč byl starej a rozbitej? Už tady byl dlouho a musejí udělat novej. Proč, jakto, že musej udělat novej? Abys měl kudy projít. Jakto?…a tak pořád dokola, každý den
když usíná, taky mele, občas i ze spaní (to já prý taky). Buď ráda, že si s tebou chce povídat, v 15ti z ní nedostaneš kloudnýho slova ![]()
Holky, jak jsou na tom s mluvenim vase ctyrlete deti? Myslim obsahove. Ten nas obcas mluvi uplny nesmysly. Prijde mi, ze to obcas nedavaji ani deti, ze na nej divne koukaji. Se uplne bojim, aby nebyl za divnyho.
Ma velkou fantazii, takze jeho povidani je velmi barvite a obcas fakt uplne z cesty… ![]()
@Anonymní píše:
Holky, jak jsou na tom s mluvenim vase ctyrlete deti? Myslim obsahove. Ten nas obcas mluvi uplny nesmysly. Prijde mi, ze to obcas nedavaji ani deti, ze na nej divne koukaji. Se uplne bojim, aby nebyl za divnyho.Ma velkou fantazii, takze jeho povidani je velmi barvite a obcas fakt uplne z cesty…
Myslím, ze v tomhle věku je to docela obvyklé. Dcera v té době měla imaginární kamarádku, chodily jsme s ní na procházky, musela jsem na ni volat…Dle doktorky uplně normální. Dceři je už 16 a až na pubertu je v pořadku ![]()
Náš 4 lety obsahově mluví prakticky jako dospělý, kolikrát mám až záchvaty smíchu, jak vtipně zní ty jeho hlášky, když je pronese 4 leté dítě ![]()
@ivašot. píše:
Myslím, ze v tomhle věku je to docela obvyklé. Dcera v té době měla imaginární kamarádku, chodily jsme s ní na procházky, musela jsem na ni volat…Dle doktorky uplně normální. Dceři je už 16 a až na pubertu je v pořadku
Tech mame nekonecne mnoho. Ale imagini ho uz nastesti trochu opousteji. ![]()
Dcera má též bujnou fantazii, pro nás o „kravinách“ dokáže mluvit do nekonečna, ale když po ní chceš něco konkrétního, tak ti odpoví asi ve třech slovech, Dle psycholožky při volné produkci slov uvádí obsahově rozmanité informace překračující hranici magického myšlení.
Náš skoro petiletej mluví pořád a o všem, většinou už konkrétně a skutečně, ale ještě tak před půl rokem mlel taky o kravinach, ovšem pro něj velmi důležitých. Tuto štafetu teď přebral čerstvě triletej, u něj je to ještě umocneno jeho specifiky, takže je to někdy fakt sranda. Ale je to normální, dělá to spousta děti.
@Pocahonta píše:
Dcera má též bujnou fantazii, pro nás o „kravinách“ dokáže mluvit do nekonečna, ale když po ní chceš něco konkrétního, tak ti odpoví asi ve třech slovech, Dle psycholožky při volné produkci slov uvádí obsahově rozmanité informace překračující hranici magického myšlení.
Tak to je presne to, o cem mluvim. Prejde to? Je to v poradku umerne k veku? V konkretnim rozhovoru mluvi taky normalne. Ale obcas fakt prekvapi.
@chaela píše:
Náš skoro petiletej mluví pořád a o všem, většinou už konkrétně a skutečně, ale ještě tak před půl rokem mlel taky o kravinach, ovšem pro něj velmi důležitých. Tuto štafetu teď přebral čerstvě triletej, u něj je to ještě umocneno jeho specifiky, takže je to někdy fakt sranda. Ale je to normální, dělá to spousta děti.
Dekuju. Tak ja budu doufat. ![]()
Jestli to přejde - Bůh ví, dceři bude za chvíli 5 a přijde mi, že se to malinko lepší. Ona má ale celkově problémy s aktivní slovní zásobou, pasivní má dobrou. Měla jsem u ní podezření na vývojovou dysfázii, ale tu psycholožka ani odbornice ze speciální poradny nepotvrdily. Pokud se ti zdá, že se synátorem můžeš mluvit úplně normálně (odpoví ti popravdě na konkrétní věci), ale jen má někdy bujnou fantazii, tak je to pro tohle období zcela normální. Dcera má např. problém, když se ji zeptáš: „Na co je klíč?“, tak ona odpoví: „Domů“.