Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
KARKULKO
my měli taky tu horší kyčel IIc, jako vy.
tady je to UZ hodnocení, co to znamená.
Typ II - je nejrozšířenější forma vývoje kyčelního kloubu . Varianta II
A se liší od varianty II B věkem (do tří měsíců II A, od 3 měsíců II B).
Jde o centrovaný kyčelní kloub se zaobleným kostním okrajem, úhel alfa
je 50-59 st a beta je vyšší než 55 st.Terapeuticky doporučujeme
prodloužit abdukční balení do normalizace USG nálezu.
Typ II C - ohrožená kyčel - u které je kostní vývoj acetabula již
nedostatečný a tím již není hlavice dostatečně kryta acetabulem. Hlavice
je centrována a chrupavčitý okraj stříšky ještě přesahuje střed hlavice. Úhel alfa je 43-49 st., úhel beta 70-77 stupňů. Je-li klinicky možné
vyvolat decentraci hlavice, zahajujeme léčení abdukčními pomůckami(dle
zvyklosti pracoviště). Sonograficky se při decentraci úhel alfa nemění, úhel beta přesahuje 77 stupňů
Laicky si to vykládám tak, že ta kyčelní jamka je moc mělká, takže se nemůže kloub dobře zakloubit, takže musí být např. dečka, aby se držely kyčle v určité poloze a tím se to pomohlo upravit.
Karkulko, nechci tě strašit, ale my s vadou IIc skončili u Pavlíkových třmenů. Jsou pro dítě výrazně lepší než dečka. Neomezují dítko tolik v pohybu. Dítě se nezapařuje a je dosaženo toho nejdůležitějšího - kyčle mají správný úhel. Po zkušenosti s řemínky tvrdím, že to hůř vypadá, než potom je a největší problém s řemínky má dycinky hlavně máma ![]()
LinkaK,
a jak dlouho jste ty třmínky měli??? A ty se sundavají na koupání nebo je to nastálo?
Třmínky jsme měli do devátého měsíce. Malá se s nimi naučila i sedět. Dávají se na 23 hodin, hodina u koupání je bez a to jsem ji dávala co nejvíce na bříško, protože v řemínkách na břiše se jí nelíbilo. Pomohla mi kamarádka, která Evu pochválila, že má krásné podvazky a že na ni budou letět chlapi.
to mě fakt dostalo a tak jsme pak Evince navlíkali večet batůžek aby krásně chodila. Eva mi po týdnu v řemínkách ani nevzlykla. Když jsem byla v poho já - byla i ona. Držím palec a když tak se mi ozvi SZ. Napíšu vše, co budeš potřebovat. Hlavně jak oblafnout tu svoji psychiku.
LinkaK,
díky za podporu a informace! V pátek jdeme na kontrolu, tak uvidíme, co bude dál. Určitě Ti potom napíšu jak jsme dopadly.
Ještě jednou díky!
Ahojky,
jeste je aktualni tato diskuze?
Jsem te decky ted „plna“,tak to ze me musi ven
![]()
My vyfasli decku pred 4dny a ja z toho byla dost spatna … Vojtiskovi je 6tydnu, v porodnici byly kycle dobre (zadne cviceni,siroke baleni) a ted rovnou decka.
Take mi Dr nic nevysvetlil,akorat sestricka mi ukazala,jak se to bali a ze to ma na chvilku.
uz pred tim jsem o tech deckach vedela (ja sama ji pry mela do roka!),ale ze me to tak sebere jsem netusila
asi jeste hormony sestinedelky…
psychika dela hrozne moc! Bylo mi Vojtiska hroznelito,neumela jsem s nim manipulovat,pochovat ho,drzet ho…nemuzu ho stocit do klubicka atd atd…
Byla jsem hrozne rozlitostnela a pri tom o nic nejde! Ted uz jsem zvykla.Hlavne jsem vpohode asi tim,ze vidim,ze Vojtiskovi ta decka nevadi.Je v ni i na brisku i se vykajdi.....no tak se snazim dodrzovat tech 23hod a za dva mesice uvidime!
LinkaK - prosim nemas foto male v tech trminkach?
dekuji
Arka
Ahojky Arka,
my máme dečku od čtyř týdnů, taky jsem z toho byla úplně vyplesklá a bylo mi Karolínky hrozně líto. Ale s odstupem času mám pocit, že jedinej kdo to špatně snášel jsem byla já! Karolínka o ní za chvíli ani nevěděla a i ty hrozný horka snášela statečně. Dneska mi to ani nepřijde, že je to neco nezvyklého…
Karkulko,
držím palce, abys to tak dál snášela, dej mi vědět, jak s kyčlemi pokračujete. Jsem zvědavá.
ARKO - ani nevíš, jak moc tě chápu!!!!
Všechny ty pocity jsem měla taky, viděla jsem to nejhorší. Pak jsem začala hledat další problémy, co jí budu v zimě přes to oblíkat, jestli se vejde do kočárku, autosedačky, pak samozřejmě, jak to bude dlouho, že se nebude moct vyvíjet a bude zaostalá
.....no děsný.
A teď po pár měsících si ani neuvědomuju, že to někdy měla. Verunce to taky nevadilo.
A když ti řekli, že to bude na chvilku, tak se neboj, nebude to nic hrozného, mě na začátku rovnou řekli, že to není dobré (ale že to vyléčíme
)
Taky jsem jak blbka záviděla ostatním mamkám, jak mají miminka pěkně jen v dupajdách a kalhotách, jaké to můžou byt frajerky, hezky oblíkané a nám všechno kazila dečka.....no prostě všechno byl pro mě problém
![]()
Když si budeš chtít popovídat, tak mi klidně napiš meil alenka.jurkova@seznam.cz
Alenka
Jojo, mě je taky občas líto, že ostatní miminka jsou parádně nastrojená a Karolínce ať jí dám na sebe co chci, tak to stejně všechno zakreje ta dečka. Je to moje první mimi, tak jsem si představovala, jak jí budu strojit do šatiček apod, ale s tou dečkou to jaksi nejde.
A v těch největším vedrech musela mít minimálně bodýčko, aby se jí ty kšandičky nezařezávaly do ramínek. Ale zvykly jsme si a když to nebude nic horšího… Jak píše Aaalenka, až nás toho jednou zbaví, ani si na to nevzpomeneme.
LinkaK- když jsme byly na poslední kontrole (21.7.), tak nám doktor řekl, že se mu to zdá lepší. Dečku nám pochopitelně nechal, ale měla jsem obrovskou radost. Další kontrola 1.září! Budu Tě informovat, jak dopadneme! ![]()
Alenko,Karkulko - moooc dekuji za podporu.Uz jsem si na decku zvykla… Ted moc doufam,ze nam ji za dva mesice odeberou a budem v poradku.Jeste ma Vojtisek velkou pupecni kylu
takze nas operace nemine.
Ale jsou to jen drobnejsi neduhy,jinak jsme zdravoucky a to je nejdulezitejsi ![]()
Arka,
držím Vám pěsti, ať Vám všechno vychází a pamatuj si, jak tady jednou napsala LinkaK, že ať už dečku nebo třmínky, vždycky to mnohem hůř snáší ta máma než ten drobeček!!! Takže se drž! ![]()
KARKULKO - šatičky můžeš dávat! Já zjistila, že je to nejlepší, že to schová trochu
http://img.mimibazar.cz/…ka217909.jpg
Takhle jsme byli na vítání občánků. Můžeš dát body, třeba mikču a punčocháče a přes to šatičky