Dědeček a karantena

Anonymní
25.3.20 09:04

Dědeček a karantena

Dobré ranko všem. Děda je rok po mrtvici, žije sám, nemluví. Je nemocny, jezdí na dyalizi, těžká cukrovka ale jinak samostatný člověk. Dokonce stále řídí auto. Ale.. Mamka, já i brácha chodíme do práce (styk s lidmi).. Jasně jsme mu řekli, že to teď musí chvilku vydržet aby se nenakazil (nepřežil by) :,( 3× denně nám ale zvoní telefon. Potřebuji tohle a tamto.. Týden volal kvůli televizi (problém na spol. anténě (má další dvě funkční). Potom zase, že mu nejde lednice (jde).. Teď zase, ať přivezeme vrtačku. Každý den volá ať přijedeme. Už si doslova vymysli věci, jen aby jsme přijeli. Bojí mě se.. Můžeme být nakazeny (nikdy nevíme).. Nedokážeme mu vysvětlit, že to musí vydržet, nechápe nebo nechce to chápat. Máma brečí, jen když už vidí na displeji, že děda volá. Už jsme unavení :,( rádi by jsme s ním byli každý den ale v této situaci to prostě nejde. Musíme ho chránit. Včera dokonce z ničeho nic se objevil i nas ve dveřích. Prosím, poraďte.. Už jsme zkoušeli vše. Po dobrém, po zlém. Pustit mu i video co korona dokáže. Nic! Dnes ráno volal zase, že potřebuje toto a tamto.. Chápu, že je mu doma smutno, ale takto to nejde :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1486
25.3.20 09:14

Bohužel, věřím, že spousta starých osamocených lidi zemře právě spíš na samotu, než na koronu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20975
25.3.20 09:14

To je těžký. Každopádně pokud řídí auto a sám se dostane mezi lidi apod. tak se může nakazit a vy s tím nic nenaděláte. Každopádně pokud se vydáte k němu a při dodržení maximálních opatření (rouška, rukavice atd.) a nebudete tam dlouho, tak šanci na jeho nakažení minimalizuejte. A domluvit se s ním na nějakým pravidelným režimu, kdy on bude vědět, že někdo z vás přijede a bude se na to těšit a né vyvolávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.20 09:15
@katyna1984 píše:
Bohužel, věřím, že spousta starých osamocených lidi zemře právě spíš na samotu, než na koronu.

A co máme tedy dělat? :( radi by jsme s ním byli ale bojíme se o něj. Volat si můžeme každý den, ale on chce návštěvy. Z.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.20 09:18
@Cenarius píše:
To je těžký. Každopádně pokud řídí auto a sám se dostane mezi lidi apod. tak se může nakazit a vy s tím nic nenaděláte. Každopádně pokud se vydáte k němu a při dodržení maximálních opatření (rouška, rukavice atd.) a nebudete tam dlouho, tak šanci na jeho nakažení minimalizuejte. A domluvit se s ním na nějakým pravidelným režimu, kdy on bude vědět, že někdo z vás přijede a bude se na to těšit a né vyvolávat.

Ano, roušky nosíme. Jenže u něj pravidelný režim fungovat nebude, to vím na 100%.. On je schopný nás přinutit jet i od nekud. Minule jsme byli mimo město s mámou. On volal že je mu strašně zle. Chtěli jsme volat sanotku, protože brečel do telefonu. Nakonec jsme ale volali sousedů ať se tam jde podívat (má klíče).. Sousedka volala, že je děda úplně v pohodě a směje se.. Nám už to přijde, že si opravdu vymysli. :nevim: Z.

• Citovat
  • Upravit
4159
25.3.20 09:22

A deda by nezvladl obslouzit tablet a mit vas na videu pres skype nebo facebook? Mel by pocit ze neni sam. A sehnat mu nejakou lepsi ochranu? Krome rousky treba i oblicejovy stit nebo bryle, filtr donrousky, at se dezinfikuje apod., aspon se snazit to riziko snizit. Jinak uz je to jeho volba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.3.20 09:24

1. volejte mu - pravidelně vy a prostě se s ním bavte - střídejte se a domluvte si pravidelné časy, že mu někdo zavolá ráno a někdo večer. Ideálně ho nechte vyprávět pro Paměť národa -nahrávejte to v telefonu. Tady je návod sice pro děti, ale zvládnete to i jako dospělí.
 https://vypravej.pametnaroda.cz/z-domova/

Je vyděšenej a ten strach a samota ho může dost ničit a zhoršit mu zdravotní stav. Pokud bude vědět, že mu někdo ráno a večer zavolá, bude to jednodušší.

2. ne - strašit ho čímkoliv vážně nepomůže. Úzkostný je už tak dost, další strašení bude jeho zdraví jedině hlouběji ničit.
3. není někde nějaký soused/sousedka, co je v podobném věku a relativně s ním vychází, že byste ho/jí poprosili, aby se občas potkali a mírnili samotu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.20 09:27
@tini píše:
A deda by nezvladl obslouzit tablet a mit vas na videu pres skype nebo facebook? Mel by pocit ze neni sam. A sehnat mu nejakou lepsi ochranu? Krome rousky treba i oblicejovy stit nebo bryle, filtr donrousky, at se dezinfikuje apod., aspon se snazit to riziko snizit. Jinak uz je to jeho volba

Má FB účet, s počítačem umí moc dobře (byl profi strihac videí a tak).. Jenže bude dělat, že to neumí. Minule musela jet máma z práce, protože ji 3× volal, že nutné něco potřebuje.. Nakonec chtel ukázat, kde na klávesnici DELETE.. Brýle má dioptrické, jinak by nic neviděl. Má roušky i respiratory. Štít mě nenapadl, děkuji :srdce: Nevim no, hodit to za hlavu.. Hodně se chránit a modlit se aby vše dobré dopadlo :think: Z.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.20 09:32

@Ou volat mu můžeme, ale děda po mrtvici zvládne říct asi 10 slov.. Dříve vyprávěl o válce, když dělal v dole.. On je to moc moudrý muž :srdce: Teď říká jen ehm, jo, no, ne a nějaké to slovíčko. A ano bydlí v paneláku, kde jsou sami starší lidé v jeho věku. Říkali jsme mu, dedo můžeš jít navštívit naproti paní M. ale nejde.. Chápu, chce být s nama a já bych pro to udělala vše. On je moje srdci na, miluji ho, v životě mi dal hodně a zastal roli mého otce.. Bez něj bych nebyla nic :nevim: Z.

• Citovat
  • Upravit
15575
25.3.20 09:32

Bohuzel nevim co poradit. Muj deda nastesti „jen“ musi chodit pro chleba z jednoho obchodu, v tom druhem kam chodime dedovi s babi nakupovat pry neni tak dobry :lol: ale nosi rousku. A jeste jezdi na zahradku. No snad nic nechytne, taky ma/mel zdravotni komplikace. Babicka nastesti vse dodrzuje. Ale je fakt ze maji jeden druheho, tak je to jine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.20 09:35
@kaja00 píše:
Bohuzel nevim co poradit. Muj deda nastesti „jen“ musi chodit pro chleba z jednoho obchodu, v tom druhem kam chodime dedovi s babi nakupovat pry neni tak dobry :lol: ale nosi rousku. A jeste jezdi na zahradku. No snad nic nechytne, taky ma/mel zdravotni komplikace. Babicka nastesti vse dodrzuje. Ale je fakt ze maji jeden druheho, tak je to jine.

Naše babi umřela před 10 lety, dědy životní láska.. Já přeji tvim prarodičům a tvé rodine hlavně zdravíčko a ať je to vše obejte obklikou :srdce: Z.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
25.3.20 09:39
@Anonymní píše:
@Ou volat mu můžeme, ale děda po mrtvici zvládne říct asi 10 slov.. Dříve vyprávěl o válce, když dělal v dole.. On je to moc moudrý muž :srdce: Teď říká jen ehm, jo, no, ne a nějaké to slovíčko. A ano bydlí v paneláku, kde jsou sami starší lidé v jeho věku. Říkali jsme mu, dedo můžeš jít navštívit naproti paní M. ale nejde.. Chápu, chce být s nama a já bych pro to udělala vše. On je moje srdci na, miluji ho, v životě mi dal hodně a zastal roli mého otce.. Bez něj bych nebyla nic :nevim: Z.

Hele tak ať to nevypráví, ale píše do PC a posílá vám to- zaměstná ho to. A volejte mu alespoň na těch 10 slov.
Když bude vědět, že mu zavoláte ráno a večer a mezi tím bude mít co dělat, bude spokojenější. S těmi sousedy - je potřeba poprosit někoho, kdo by zašel za ním, jemu bude hloupé někoho „otravovat“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.20 09:49
@Ou píše:
Hele tak ať to nevypráví, ale píše do PC a posílá vám to- zaměstná ho to. A volejte mu alespoň na těch 10 slov.
Když bude vědět, že mu zavoláte ráno a večer a mezi tím bude mít co dělat, bude spokojenější. S těmi sousedy - je potřeba poprosit někoho, kdo by zašel za ním, jemu bude hloupé někoho „otravovat“.

On neumí ani psát ☹️️ mrtvice mu nabourala centrum řeči a psaní. Když tu byl včera, tak jsem mu vyprávěla co je u mě nového, co mám v plánu a co vše s ním podnikneme až bude světová situace lepší. Poslouchá je rád.. Může jet k jeho druhé dceři ( k tetě) ale nechce. Má kolem sebe spoustu kamaradu, znamich. Dokonce nám jeho známí volají jak se má, tak říkáme, stavte se za ním, bude moc rád. Nevím no.. Jsme s ním denně v kontaktu but osobně nebo po telefonu. Snažíme se co to jde. Doma se o práci dělíme, protože jinak by jsme nic nezvládli. Z.

• Citovat
  • Upravit
15575
25.3.20 09:51
@Anonymní píše:
Naše babi umřela před 10 lety, dědy životní láska.. Já přeji tvim prarodičům a tvé rodine hlavně zdravíčko a ať je to vše obejte obklikou :srdce: Z.

Moc dekuji, jsou to uz jedini prarodice :srdce:
Taky preji tve rodine hlavne zdravi :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
25.3.20 09:54

Tak se scházejte někde venku, vemte si roušky a běžte se projít na vzduch. Popovídate si s ním a to riziko minimalizujete proti pobytu uvnitř :nevim:
Jinak moje babička s dědou taky blbnou, je jim 70+, děda je na tom zdravotně v podstatě stejně jako ten Tvůj (dialyza a i další zdravotní potíže). Chodí denně nakupovat du supermarketu (ačkoliv jim všichni z rodiny nabízíme, že jim nákup dovezeme - to si pak řeknou, ať jim přivezu dva loupáky :roll:). No zkrátka jen Tě chci podpořit, že v tom nejsi sama a že holt jsou to dospělí, svépravný lidi a víc pro ně dělat asi nemůžeš, když o to sami nestojí. Držte se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová