Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Babička dědí víc, předpokládám že jde o majetek který mají se zemřelým dědečkem společný. Třeba dům se rozdělí na půl, půlka je babičky(automaticky), půlka dědečka. Dědečkova půlka se dělí mezi babičku/manželku a dítě.
Ma to byt nejak tak, jak pise Blackova. K. Zadej do googlu Novy obcansky zakonik dedeni ze zakona. Nastaly tam nejake zmeny.
http://www.novinky.cz/…edictvi.html
@Blackova.K
Uff díky, to by znamenalo, že je ten postup v pořádku, už jsem asi paranoidní z těch našich vztahů… ![]()
Ahoj, no, podle těch třetin a čtvrtin mi připadá, že jste se vespolek nepochopili…
Babička s dědou měli majetek zřejmě společný (SJM), takže babičce zůstává její polovina, která jí náležela už před smrtí manžela. A dědečkova polovina se rozdělí mezi manželku a dceru. Takže babička opravdu „dostane“ ty 3/4 a mamka 1/4. Dostane v uvozovkách, protože babiččin podíl ze SJM není součástí dědictví, rozhodovat se fakticky bude pouze o té dědově polovině.
@Anonymní píše:
@Blackova.K
Uff díky, to by znamenalo, že je ten postup v pořádku, už jsem asi paranoidní z těch našich vztahů…
chápu ![]()
@Leli83
Jo jo, naši to nepochopili, mě už je to teď jasné. ![]()
Jen mě zaráží, že tam s tou notářkou pořád komunikuje můj bratr a říká lži o mojí mámě. Ale nic jiného od něj nečekám. Jen nechápu, jak může jakoby jednat za babičku, to by tu plnou moc musel mít on ne?
A ta plná moc je psaná na mamku? To se docela divím, když je druhý dědic, že to není jako střet zájmů.
@Zireael
Jaký střet zájmů? Tím by babička souhlasila, že se ten majetek po dědovi rozdělí napůl a nemusela už osobně k dalšímu řízení.
Já tomu fakt moc nerozumím.
Jj pokud bratr zastupuje babičku, musí mít plnou moc. Ale to se může maminka zeptat přímo notářky, není to informace kterou by nemohla podat.
Protože teoreticky (záleží, jak je plná moc napsaná) by se tvoje mamka mohla babiččiným jménem vzdát dědictví ve svůj prospěch.
Vycházím ze zkušeností v rodině, kdy po zemřelém zůstali tři dědicové (na stejné úrovni), jeden z nich žije trvale v zahraničí, tak chtěl dát plnou moc jednomu ze zbývajících dvou dědiců, aby se to celé zjednodušilo a urychlilo, a podle notáře to nešlo, plnou moc musela dostat další osoba, která sama dědicem nebyla. (Píšu jen takto, nechci zabíhat do podrobností.)
Prosím Vás, poraďte mi ještě jednu věc, kdo má právo určit, jaká osoba kterou věc dostane? Myslím tím, když jsou mezi věcmi zahrnutými do dědictví věci hmotné, ale i peníze na účtech… Mě se to opravdu celé nějak nezdá, protože ta notářka říká, že ty hmotné věci dostane dcera a že na peníze nemá nárok a jestli s tím nebude souhlasit, tak že nedostane nic.
Když se ptala na důvod, tak notářka sdělila, že na co prý ty hmotné věci babičce byly. ![]()
Na mě to celé působí tak, že tam opravdu figuruje můj bratr a chce dosáhnout toho, že moje máma dostane staré hmotné věci - které ocenila na místě ta notářka, od stolu, což taky nechápu
a babička dostane všechny peníze, které a to jsem si jistá, o všechny přijde ve prospěch mého bratra.
Kdyby měla primární slovo manželka, v rozdělení majetku, může to prostřednictvím plné moci určit můj bratr?
Ta plná moc, kterou dostala při první schůzce moje máma, aby ji podepsala babička, tak ta prý neměla v hlavičce žádné jméno, neviděla jsem ji ale.
@Blackova.K
Nás to napadlo proto, že hned v úvodu notářka oznámila našim, že můj bratr si přál urychlené řízení… Jak jinak by do toho mohl mluvit? To je jako kdybych tam šla já.
Pak ale zase nechápu proč bude pozvána osobně i moje babička.
Já už jsem fakt paranoidní a máma přemýšlí, že se půjde zeptat nějakého právníka. ![]()
Dobrý den, zítra jsme dědicové pozvaní na dědické řízení. Bohužel jsem v místě svého bydliště zapomněla občanský průkaz. Řidičák nemám, tak se nemám jak prokázat. Nevíte někdo, zda se tak dědické jednání konat nebude a přesune se na jiný termín? Jdeme tam já a maminka.
Moc děkuji
jana
Hezký den,
moc prosím o radu, kdo se vyznáte v dědickém řízení.
Zemřel mi dědeček, právě probíhá dědické řízení a je tu něco, co se mi tak úplně nezdá…
Po mém dědovi zůstala manželka, jedna dcera a tři vnoučata. Závěť není, tudíž se dědí ze zákona.
Pohřeb zařizovala dcera, tudíž byla předvolána prvně ona.
Manželka zemřelého, moje babička se před nedávnem přestěhovala do města, kde žije můj bratr, je v domově, a jelikož všechny doklady odešli s ní, moje mamka myslela, že je tam dodá dodatečně, ale na místě při řízení zjistila, že už tam vše je - dodal to tam bratr.
Na první návštěvě byla moje matka informována, že se majetek bude dělit mezi manželku a dceru, a jak mi to podala- tak prý rovným dílem, k tomu dostala k podepsání plnou moc, aby ji předala podepsat babičce a tudíž ona už sem k řízení nemusela jezdit.
Když to moje mamča ale tlumočila babičce, ta jí odpověděla, že můj bratr (její vnuk) ji řekl, že má nárok jako manželka na 3/4 a dcera jen na 1/4.
Načež se moje mamka vrátila k notářce, která ji prvně osočila, že dostala hlášku, že babičku mylně informovala (tudíž od mého bratra) a že je pravda, že má nárok pouze na 1/3 a babička na 3/4!
V občanském zákoníku jsem ale našla, že dědici v první skupině - manželka a děti (tedy jediná dcera), dědí rovným dílem?
Můžete mi prosím osvětlit, jak to tedy je?
S bratrem nekomunikujeme a dost se bojím, že je to nějaký podraz…
Moc děkuji