Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, moje máma měla 3 děti, nikdy nekojila, ikdyž se snažila,…mrzelo jí to, ale prostě se jí nespustilo mlíko
já by jsem ráda kojila a čekám první miminko, myslíte, že je to marný, že budu po mámě nebo že můžu být pravý opak? jak to bylo u vás
děkuji za povzbuzení ![]()
Vůbec se toho neboj. Moje mamka nekojila ani mě ani bráchu, protože neměla mlíčko. A já kojila první dítko do 8 měsíců (pak se odstavil sám, dobrovolně
) a teď kojím druhé už půl roku a zase v pohodě. Takže v žádném případě nepropadej panice
![]()
Přeju zdravé a spokojené mimi a užívej si každou chvilku. ![]()
Moje maminky ani jedno z dětí(jsme tři ) nekojila.Nešlo to.Stejně tak teta,babička,..
Já mám malá prsa každej mě strašil a kojila sem d tří let
já jsem právě hodně po mamce, i ty prsa mám stejný
momentálně mám D, za těhotenství se mě zvětšili už o dvě čísla
od 23.tt se mě spustilo mlezivo a v 28.tt to ustalo, tak nevím ![]()
přece jen kojení, je kojení ![]()
to mlezivo nevím jestli něco znamená, ale mě teče už od 24tt doteď a že teď to jsou obrovitánský koláče…
![]()
Myslím, že určité genetické dispozice existují a kojení je dar. Buď je to ženě dáno nebo ne.Ale nevnímám to absolutně. Byla jiná doba, ta kojení nepodporovala. Myslím si, že spoustu žen, které v minulosti „nemohly kojit“, by dnes v pohodě a klidu kojilo.
Já jsem kojila v těhotenství, tandemově, každé z dětí přes 2 roky, celkově 4 a půl roku. Přestože nejsem úplně zdravá, nemusela jsem pro kojení dělat vůbec nic, nijak mě to nevyčerpalo.
Moje mamka s námi byla dlouho doma, kojila taky tandemově.
V určitém smyslu bych nesrovnávala schopnost kojení našich matek a nás. Ještě před 20 lety se kojení v porodnici tolik nepodporovalo, většina dětí byla od matek oddělena, byly dokrmovány, matky nebyly v kojení podporovány, např. při zánětech, při prvních problémech kojení vzdaly.
Já jsem kojila i přesto, že jsem měla děti v nemocnici a nemohly být kojeny, malé bylo deset dní, když jsme se vracely do nemocnice s těžkou nov.žloutenkou, nemohla jsem kojit, ale odsávat a převařovat a můžu říct, že kdybych nebyla zběhlá a neměla zkušenosti s prvním dítětem a nevěřila si, že to zvládnu, chci a můžu kojit, tak bych možná nekojila, nezvládla to. Ještě dnes nemají na dětském oddělení odsávačku, měla jsem svoji, od novorozenců mi ji nemohly půjčit
Sestra se musela starat o nemocné děti bez rodičů, nemohla mi pomoct, když jsem třeba odsávala apod.
V 80.letech už byla dvouletá mateřská, ale ne každý ji využil. Stále bylo spoustu dětí v jeslích, matky musely jít do práce dřív, tak jaképak kojené ![]()
Navíc pořád ještě kolovaly mýty o řídkém mléku, kojit jen po 3 hodinách a kdesi cosi..
Chtěla jsem tím říct, ano, věřím, že určité genetické dispozice existují, ale pokud někdo z rodiny „nemohl“ kojit, vůbec bych si s tím nelámala hlavu. Bůhví, jak to tenkrát bylo.
Jedna moje teta nekojila, prý přišla o mléko, druhá teta v 70.letech kojila chvíli své 2 děti - každé zvlášť, taky si ještě při miminku dodělávala školu a o 20 let později měla 3.dítě, kojila rok a něco - potom ukončila ze svého přesvědčení, byla doma 3 roky.
Babička nevím, ale to byla doba, kdy musely děti ve 3 měsících do jeslí. Už tu není, aby řekla, jak to bylo.
Moje mamča nás(tři)kojila asi 6týdnů dřív se ani kojit nechtělo si myslím
všichni jsme byly na Sunaru že???Já kojila kluky nejdéle 8měs. a to jsem sama přestala možná bych kojila déle…mlezivo mi neteklo a mlíka jsem měla dostatek
teď to doufám bude taky o.k. ![]()
Mamka kojila jenom tři měsíce a moje dítko je zatím (5M a 1T) plněno plně a nevypadá to, že bych měla o mlíko v nejbližší době přijít. A takových znám případů víc. Mlezivo jsem v těhotenství neměla vůbec. Nezoufej, pokud nebudeš moct kojit, myslím si, že to s dědičností moc společného pravděpodobně mít nebude a bude to prostě smůla.
Moje mamka byla kdysi jedna z mála, která nás kojila. Oba zhruba 8 měsíců - to byla skoro za exota. A říkala, že se to prostě nepodporovalo a většina ženských řekla, že kojit nemohou/nemají mlíko/apod. A problém mělo opravdu malé procento.
Takže se určitě neboj, nic to neznamená.
přeji, ať ti kojení jde ![]()
Ahoj,tak moje mama ani babicky kojili minimum,snad necely mesic,pak se jim vytratilo mleko,ja kojim skoro uz 3roky,tak mas velkou sanci kojit ![]()
goldenka píše:
ahoj, moje máma měla 3 děti, nikdy nekojila, ikdyž se snažila,…mrzelo jí to, ale prostě se jí nespustilo mlíko
já by jsem ráda kojila a čekám první miminko, myslíte, že je to marný, že budu po mámě nebo že můžu být pravý opak? jak to bylo u vás
děkuji za povzbuzení
ahojky.. moje mamina kojila prvního brášku rok, mě 2 roky a nejmladšího 3,5 roku.. mlíka měla vždy na rozdávání..stejně jako já, mlíko se mi spustilo už první den po porodu a hned mi prsa bolestivě natekli.. dítka jsme obě kojila po roce.. dýl mi nepříjde podstatný, nějak mi nesedí aby za mnou dítko běhalo a žádalo si moje prsa.. takže s prvníma krůčkama nekompromisně odstavuju…
no a babička, extrémistka odkojila 7 dětí ![]()
ale jinak nevim, na dědičnost tohoto bych nespoléhala..znám uplně vylučující se případy..
Moje mamka mě kojila 3 měsíce a oba bráchy 6 týdnů. Já prvního syna 16 měsíců a druhý má 3 měsíce a mlékárny fungují.
Monny89 píše:
to mlezivo nevím jestli něco znamená, ale mě teče už od 24tt doteď a že teď to jsou obrovitánský koláče…![]()
já to měla taky tak, vždy uplně naškrobený tričko.. byla to otrava jak prase
taky nějak od 20 týdne.. hrůza.. už nikdy ![]()
Moje mamka kojila 3 měsíce, já starší děti taky a až u malé se mi to daří a kojím na noc ještě teď ![]()