Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pesee23 píše:
@ne-silenamatka Ono je to těžké. Zůstali po něm nějaké dluhy, syn studuje, kamarádka je závislá na příteli a matka v ID. Ale vím, že v Týně je notářka fajn a poradí jim. Jen ještě nemají sílu tam jít
Mají přehled o dluzích? Pokud přijmou dědictví, musí přijmout i dluhy
@ne-silenamatka píše:
Kamaradka ale neni manzelkou, ale nevlastni dcerou, ne?
Kurňa, jsem se v tom ztratila
@blecha72 Děkuji.
Je nevíte ještě, když ppo něm zůstal dluh na sociálním pojištění a na povinném ručení, tak to musejí zaplatit že? Aby to platit nemuseli, tak by se museli vzdát dědictví…
@Pesee23 píše:
@blecha72 Děkuji.
Je nevíte ještě, když ppo něm zůstal dluh na sociálním pojištění a na povinném ručení, tak to musejí zaplatit že? Aby to platit nemuseli, tak by se museli vzdát dědictví…
Ano, pokud prijmou dedictvi, musi je prijmout i s dluhy.
Příspěvek upraven 28.08.14 v 14:36
Dědit bude manželka a syn jakožto dědicové první linie. Pouze v případě, že by zesnulý zanechal vlastní závěť s jiným přáním.
Před 9 lety mi zemřel náhle tatínek na infarkt, měl 6 sourozenců, žijící rodiče…dědila manželka a my děti. Opravdu je z dědictví nikdo vyštípat nemůže. Otázka je, jak zpříjemnovat žití v domě budou pozůstalé manželce a synovi jeho rodiče. To už je otázka jiná ![]()
@blecha72 to vím. Měl by být dluh na socce a na povinném. Závěť nenechal, pojistku životní neměl. Jenže když to odmítnou, zkončí na ulici
@Pesee23 Pokud nechtějí přijmout dluhy, musí se vzdát kompletně celého dědictví (nejen dluhů). Notář je se schůzkou vyzve sám, nemusí nikam chodit.
@Miriska Což to je pravda. Sama jsem toto nedávno řešila. Zemřel děda. Dědila máma a jeho žena. Ale jelikož dům byl SJM, tak mamka jen 1/4. Jelikož je zadlužená, tak darem na rychlo na mě… S dědovou ženou nebylo žití a nutně chtěla vyplatit. Celý dům odkoupil můj přítel… Chtěli jsme našim pomoci a teď jsme na tom bytí… Ale to už je jiná pohádka ![]()
Vecir se ozvu jo? stari tvrdi ze to chteji napsat na Martina celej barak aby se tudiz vzdala mama sve poloviny pry aby se nemuseli platit prepisy dvakrat to nechapu to mi prijde jak kund..ina ve 2005 to bylo cele napsane darem mame a petrovi proc by mama mela platit dalsi prepis kdyz tu pwtrovo pulku by dala darem martinovi
Teď teda koukám i do KN, že barák je na tu mamku a manžela… Tak mi to špatně vysvětlila. Nechápu oč se tedy bojí ![]()
@Pesee23
Ahoj, oni myslí platit dědickou daň dvakrát (jako teď a až umře ona)..
Trochu se ztrácím v těch vztazích. Kamarádka je manželka zesnulého?
Jinak nevím, jak je to letos, zda se dan dědická a darovací platí nebo ne (v prní linii bývala nulová). ale moje maminka nám půl domu také darovala při jednom vyřizování s odůvodněním, abychom až ona umře toto vše nemuseli absolvovat znovu a platit znovu. Ona sice dan dědická nulová pravděpodobně stále je, ale už i za vyřizování notářem se platí.
Ještě dodám, že suma placená notáři se stanovuje procentem z děděného majetku…čili, čím mín majetku k dědění je, tím mín se pak platí. A bez notáře dědictví asi vyřídit snad ani nejde? Právě tedy u nás šlo o to, snížit co nejvíce případnou sumu dalšího majetku k dědění. Takže mamka už nemá z nehmotného majetku nic a tudíž to nebude žádná veklá darda.
@Miriska manželka je mamka kamarádky. Jinak dědická se v tomto případě neplatí
@Miriska vím. S touto notářkou, co jim to bude vyřizovat se dá domluvit i na splátkách