Dědictví vnučce od babičky - byt

434
15.8.18 15:59

Určitě přepsat ještě za zivota a nechat věčnebřemeno, jak navrhujes. Vyhnete se dedicke dani a pripadnemu soudu pri napadeni dedictvi otcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1695
15.8.18 16:01

závět nic nevyřeší, z dědictví ho tak lehce nevyřadíte. Sepište darovací smlouvu, vzorů je na netu spousta, ověřte podpisy, doneste na katastr, hotovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
15.8.18 16:02

Určitě darovací smlouva a případně i pro babiččin klid věcné břemeno.
Otec je neopomenutelný dědic, ani závětí ho nesmí úplně vyšachovat - určitý podíl by musel dostat tak jak tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
15.8.18 16:03

Ano, přepis ještě za života s věcným bremenem. Jen závěti sveho syna opravdu nemůže vydědit, jde to jen za určitých podmínek a i tak to je těžké.

• Citovat
  • Upravit
15.8.18 16:16

Já jsem jí to říkala… děkuji holky. Ona mi chtěla nechat peníze, že bych ho jakoby vyplatila. Ale to mi přijde jako hloupost, když to můžeme vyřešit už takhle. A já se o ní starám a postarám, dokud bude potřebovat. Nechci jí vyhodit ani si byt nárokovat. Budu bydlet v nájmu, mám kde být, paní majitelka mi byt pronajímá dlouhodobě… ale je fajn vědět, že budu mít jednou své bydlení. A u babičky jsem prostě doma a s prodejem bytu bych se fakt nesmířila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.8.18 16:18

@andreaanton Taky může babička uvést jako dědice tebe a otci snížit jeho podíl na 1/4, ale furt bys ho musela vyplácet. Z té čtvrtiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
15.8.18 16:21

Ano, jak píšete - darovat + břemeno dožití. Nemovitost nebude předmětem dědictví a nebudete platit darovací daň. Takže stačí smlouva + ověřit podpisy a dát na katastr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
15.8.18 16:21

@andreaanton neboj, nejsi v podobné situaci jediná. Sama mám v okolí případ, kdy paní přepisem na vnouče zachranovala byt pred dcerou-alkoholickou. Jen bych být vámi nečekala, aby pak třeba otec nemohl darovaci smlouvu napadnout, že stará babička už nebyla při smyslech.

• Citovat
  • Upravit
5501
15.8.18 16:22
@Bábrdl píše:
@andreaanton Taky může babička uvést jako dědice tebe a otci snížit jeho podíl na 1/4, ale furt bys ho musela vyplácet. Z té čtvrtiny.

Ale mohl by dělat schválně potíže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
15.8.18 16:24

Když ti babička byt daruje, tak ho v případě úmrtí nebude mít a není tedy co dědit. Udělejte to co nejdříve. Všechny ostatní způsoby jsou složité a není k nim důvod. Otec už svoje dostal. A i kdyby nedostal, tak babička může svůj majetek před smrtí naházet do automatů a nikomu do toho nic není. Ani jemu.

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
15.8.18 16:33

Přepsat za života.

• Citovat
  • Upravit
15.8.18 16:40

@Kobliha51 on cítí peníze a vůbec nic netuší. Byt je v dobré lokalitě u Prahy, z části rekonstruovaný a takže by za to nějakou mičudu dostal. Když jsem s ní bydlela, skoro se tam neukázal, teď se se semtam staví, ale jen proto, že musí udržovat živnou půdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
15.8.18 16:45

Jak zaznelo, darovat za zivota. Jen upresnim, co tu zaznelo o danich. Zadna darovaci ani dedicka dan uz neexistuje, dary a dedictvi jsou predmetem dane z prijmu. V pripade vztahu babicka - vnucka jsou dary i dedictvi od dane osvobozeny, pouze v pripade, ze by hodnota toho daru (bytu) byla vyssi nez 5 mio, tak pozor, takovy prijem je treba financnimu uradu oznamit (jen).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
15.8.18 16:57

Zjistěte si podmínky, za kterých jej může babička vydědit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
15.8.18 17:02
@171Jirka píše:
Zjistěte si podmínky, za kterých jej může babička vydědit.

Do toho bych se vůbec nepouštěla. Naprosto zbytečné a psychicky by to pro babi bylo i dost náročné.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová