Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Určitě přepsat ještě za zivota a nechat věčnebřemeno, jak navrhujes. Vyhnete se dedicke dani a pripadnemu soudu pri napadeni dedictvi otcem.
závět nic nevyřeší, z dědictví ho tak lehce nevyřadíte. Sepište darovací smlouvu, vzorů je na netu spousta, ověřte podpisy, doneste na katastr, hotovo
Určitě darovací smlouva a případně i pro babiččin klid věcné břemeno.
Otec je neopomenutelný dědic, ani závětí ho nesmí úplně vyšachovat - určitý podíl by musel dostat tak jak tak.
Ano, přepis ještě za života s věcným bremenem. Jen závěti sveho syna opravdu nemůže vydědit, jde to jen za určitých podmínek a i tak to je těžké.
Já jsem jí to říkala… děkuji holky. Ona mi chtěla nechat peníze, že bych ho jakoby vyplatila. Ale to mi přijde jako hloupost, když to můžeme vyřešit už takhle. A já se o ní starám a postarám, dokud bude potřebovat. Nechci jí vyhodit ani si byt nárokovat. Budu bydlet v nájmu, mám kde být, paní majitelka mi byt pronajímá dlouhodobě… ale je fajn vědět, že budu mít jednou své bydlení. A u babičky jsem prostě doma a s prodejem bytu bych se fakt nesmířila.
@andreaanton Taky může babička uvést jako dědice tebe a otci snížit jeho podíl na 1/4, ale furt bys ho musela vyplácet. Z té čtvrtiny.
Ano, jak píšete - darovat + břemeno dožití. Nemovitost nebude předmětem dědictví a nebudete platit darovací daň. Takže stačí smlouva + ověřit podpisy a dát na katastr.
@andreaanton neboj, nejsi v podobné situaci jediná. Sama mám v okolí případ, kdy paní přepisem na vnouče zachranovala byt pred dcerou-alkoholickou. Jen bych být vámi nečekala, aby pak třeba otec nemohl darovaci smlouvu napadnout, že stará babička už nebyla při smyslech.
@Bábrdl píše:
@andreaanton Taky může babička uvést jako dědice tebe a otci snížit jeho podíl na 1/4, ale furt bys ho musela vyplácet. Z té čtvrtiny.
Ale mohl by dělat schválně potíže…
Když ti babička byt daruje, tak ho v případě úmrtí nebude mít a není tedy co dědit. Udělejte to co nejdříve. Všechny ostatní způsoby jsou složité a není k nim důvod. Otec už svoje dostal. A i kdyby nedostal, tak babička může svůj majetek před smrtí naházet do automatů a nikomu do toho nic není. Ani jemu.
@Kobliha51 on cítí peníze a vůbec nic netuší. Byt je v dobré lokalitě u Prahy, z části rekonstruovaný a takže by za to nějakou mičudu dostal. Když jsem s ní bydlela, skoro se tam neukázal, teď se se semtam staví, ale jen proto, že musí udržovat živnou půdu.
Jak zaznelo, darovat za zivota. Jen upresnim, co tu zaznelo o danich. Zadna darovaci ani dedicka dan uz neexistuje, dary a dedictvi jsou predmetem dane z prijmu. V pripade vztahu babicka - vnucka jsou dary i dedictvi od dane osvobozeny, pouze v pripade, ze by hodnota toho daru (bytu) byla vyssi nez 5 mio, tak pozor, takovy prijem je treba financnimu uradu oznamit (jen).
@171Jirka píše:
Zjistěte si podmínky, za kterých jej může babička vydědit.
Do toho bych se vůbec nepouštěla. Naprosto zbytečné a psychicky by to pro babi bylo i dost náročné.