Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, mám takový zapeklitý problém a budu rád za každou radu.
Tento rok mi umřel otec, který byl nevlastním synem. Vlastního otce měl napsaného v rodném listu. Jeho vlastní otec se z babičkou neoženil a odstěhoval se na Slovensko a s otcem se pravděpodobně nestýkal a nikdy nesetkal. Alimenty neplatil, jelikož se babička vdala. S mým otcem, jsem jeho vinou nebyl v kontaktu (byl bezdomovec). Je nějaká možnost, že se dozvím, pokud zemře otec mého otce? Nebo lze zjistit, zda je již po smrti? A pokud by „otec mého otce“ zemřel dříve, než můj otec, ale můj otec nevěděl o smrti, přechází dědická práva na mě? Dědictví po otci jsem odmítl, jelikož mi bylo řečeno, že jsou pouze dluhy a když se řešilo dědictví po mém otci, tak se mě notář pouze zeptal, zda vím, jestli je jeho otec stále naživu, že on to neví, nic víc. Dá se zjistit, jestli otec dědil? Mohl notář pochybit? Děkuji (snad jsem to popsal srozumitelně)
Trošku se v tom ztrácím, ale tvůj otec by dědil jen po vlastním otci, když ho měl napsanýho v RL, po otčímovi ze zákona ne, pokud by přímo v závěti nebyl jmenovaný, že mu něco odkazuje.
Kdyby tvůj otec zemřel a děda by svůj majetek neodkázal někomu jinýmu, soud by tě kontaktoval jakožto dědice, protože po dětech přechází dědictví na vnoučata.
mě když umřel táta, s kterým jsem se nestýkala, soud mě kontaktoval, oni si soudy dokážou najít každýho.
No myslím si, že jako vnuk se to asi nedozvíš. mě umřeli nedávno oba prarodiče a dědictví se týkalo jen jejich dětí.
Takže pokud měl tvůj otec i sourozence, tak dědictví mohli přijmou oni. A ty ani nevíš, zda tvůj otec dědictví přijal, či se ho vzdal. Takže žádné pochybení nikde nevidím ![]()
Podle mě je to tak že pokud tvůj otec měl uvedeného dědu v rodném listě a zemřel dřív (otec), přechází dědická práva po tvém dědovi na tebe. Měla jsem to taky tak. Můj táta zemřel bohužel první. Dědictví po tátovi jsem se vzdala ve prospěch mamky. Potom umřela jeho maminka (moje babička) a já s bráchou dědila napůl tátův podíl (protože jsme jeho dědici).
Tady je to rozepsaný: http://www.rodinausoudu.cz/…podle-zakona
Myslím že na Slovensku to bude nějak obdobně
@araw Dědictví se týka dětí zemřelého, ale pokud ti již nežijí, tak jejich dětí. Takže teoreticky by po smrti „dědečka“ měl zakladatel dědit - ovšem, pokud dědeček už nezemřel a otec dědictví ještě před svou smrtí neřešil sám (třeba odmítnutím).
To je to, otec byl bezdomovec a žil tak nějak v extázy, tak docela pochybuji, že se o dědictví dozvěděl, i když jednu chvíli jsem ho zahlédl v lepším oblečení.. Ale notář mi oznámil, že jsou pouze dluhy, teoreticky mohl vědět, zda dědil a má někde nějaký majetek na který třeba čeká, až ho vyplatí. Spíš předpokládám, že pokud se stalo to, že „děda“ umřel, tak otce beztak zamlčeli a tam běží 3 letá promlčecí lhůta, aby se opomenutý dědic přihlásil. Zaslal jsem žádosti na matriky, tam kde otec zemřel a kde se narodil, doufám, že mi zašlou bez průtahů jeho rodý list. A nechci vypadat jako hyena, trochu se tak cítím, že se zajímám o dědictví po někom koho ani neznám „dědy“ ale otec mi v životě s ničím nepomohl a do života nedal. Ani vlastně nevím jak to mám cítit a brát.
Dobrý den, doufam, ze nekdo poradí.
Pokud zdědí dům, auto atd. po otci 4 synové (mimochodem se navzájem téměř neznaji a nestykaji), s jedním se dokonce poprvé v životě potkají až u notáře....., jak se to vše řeší? Máme ž toho strach, ze budeme mít akorát starosti a problémy. Řešil teď někdo něco podobného.
Prosim anonym
Z čeho máš strach? Každý z bratrů zdědí čtvrtinu domu. Teď záleží, jak se vypořádáte - dohodnete. Pokud stav, kdy každý vlastní jednu čtvrtinu domu nebude vyhovující, tak záleží - buď ten, kdo tam chce zůstat, tak ostatní musí vyplatit dle hodnoty (odhad), nebo, pokud se nedomluví, tak se dům prodá a peníze rozdělí na čtyři díly.
@Mar__tanka1983 mám strach, ze se právě nedomluvi, ze treba jeden to nebude chtít prodat a 3 ano a co potom? Nebo soudní výdaje, ze odmítnou spravedlivé uhradit a tak
v životě se nevideli
a ten jeden ani se zemrelym nikdy.
Ještě se můžete dědictví zříct a je po problémech.
Jinak postup jak @Mar__tanka1983
když nechcete mít starosti a problémy, tak se dědictví vzdejte ![]()
To jsou zase rady. Samozřejmě se nezrekneme. Máme děti a dědictví by jim slo na účty. Jen prostě se obáváme situace, ze neco zdědí 4 lidi, kteří se vůbec neznají a nevíme, jak to chodí. Volal sám advokát, ze se řízení presunuje, kvůli jednomu dědici, co je v zahraničí.
@Anonymní píše:
@Mar__tanka1983 mám strach, ze se právě nedomluvi, ze treba jeden to nebude chtít prodat a 3 ano a co potom? Nebo soudní výdaje, ze odmítnou spravedlivé uhradit a takv životě se nevideli
a ten jeden ani se zemrelym nikdy.
Když 3 budou chtít prodat a jeden ne, tak je musí vyplatit. Pokud na to nemá peníze nebo se mu nebude chtít vyplácet, tak se to prodá a majetek se rozdělí.
@Anonymní píše:
To jsou zase rady. Samozřejmě se nezrekneme. Máme děti a dědictví by jim slo na účty. Jen prostě se obáváme situace, ze neco zdědí 4 lidi, kteří se vůbec neznají a nevíme, jak to chodí. Volal sám advokát, ze se řízení presunuje, kvůli jednomu dědici, co je v zahraničí.
Normalne se mi rypave rady zdejsich uzivatelek dost prici, ale ted si rypnu take, protoze neni treba byt neprijemny, nic ti neudelaly.
Co cekas, ze ti tu nekdo poradi? Vzdat dedictvi se nechces, tak ho prijmes, a pak se holt uvidi. Problemy cekej, bude to zrejme beh na dlouhou trat s nejistym cilem. Potencialne se dum muze stat i dalsi financni pritezi, neproda-li se. Mluvim z osobni zkusenosti… Anebo vse pujde hladce. Chce to si v klidu se vsemi sednout a vse prodiskutovat, nespolehat sena vzkazy…
Vzdy se muzes pokusit prodat jen svuj 1/4 podil, ale lehke to nebude. Treba i dalsimu z majitelu…