Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teplo začalo před pár dny. Jestli je tvůj ex sezonní dělník, třeba opravdu začíná vydělávat až v těchto dnech a peníze ti dávat bude. Ty už dopředu předjímáš, že to tak nebude. Pokud je on opravdu tak nespolehlivý, nevidím důvod, proč bych měla u soudu lhát a čekat, že splní nějaký slib, když sliby neplní a peníze nevydělává. ![]()
Takže, na tvém místě bych vyčkala, jak to se splácením přislíbeného a placením nově stanoveného bude a řešila až později pouze to, zda ti od dubna platí vyměřené částky. To, jestli mi doplatí nebo nedoplatí pět tisíc, o kterých jsem u soudu řekla, že už mi dal, to bych nechala být. Buď doplatí a nebo mi to bude velkým poučením pro příště, že se nemám chovat jako hlupačka a u soudu nelhat.
Co se týká věcí, které u něj máš… nejsem právník, tak nevím, zda máš nějakou šanci se těch věcí domoci soudně domoci. Připadá mi divné, že ani nevíš, kde bydlí, jak se tam ty věci ocitly, on je přestěhoval někam z vašeho původního společného bydliště? To ani nevíš, kde tráví čas s dětmi, když je má u sebe (bere si je vůbec k soubě?)?
Tam kde jsme společně bydleli už není, proto nevím kde bydlí. Od srpna viděl holku jen jednou a to když sem musel jet k soudu to bylo v lednu, od té doby tu zase nebyl. Už nějakou dobu jezdí do zahraničí vydělávat nebo to aspoň tvrdí. Pokaždé, když jsem si pro věci chtěla přijet, tak mi napsal, že nebude doma. Teď už raději nepíše vůbec. 15. měl poslat peníze, tvrdil v úterý, že mi je vloží na účet - samozřejmě nevložil a už nepíše. Tvrdí jak velký má zájem o malou, ale neřekla bych neplatí ani nevidí dvě děti z dřívějška…
Tak ať se ji zřekne, vymaže se z RL a nemusí mi přispívat nic. Odkývla jsem 900 měsíčně, to u soudu přišlo směšné, že to nic není, že to potřeby malé nepokryje…ale nevadilo mi to. Aspoň nějak přispěje… Zase za dobrotu na žebrotu…
Aha, takže ty už máš zkušenost s tím, jak se věnuje, respektive nevěnuje i dětem z předchozích vztahů. Upřímně: a co tedy čekáš? U soudu lžeš, že ti platí, necháš si napsat směšné alimenty, o kterých předem víš, že z nich nic nebude…
Možná by neškodilo otevřít oči a hlavně hlavu, podívat se na věc reálně a potom taky reálně jednat.
Odepiš co bylo, z toho už nic nevytřískáš, a soustřeď se na budoucnost. Počkej čtyři měsíce (pokud to je stále ta lhůta, po které můžeš alimenty vymáhat soudně), když nezaplatí dej na něj trestní oznámení pro neplacení. A dobře si rozmysli, co u soudu zase řekneš.
Zajdi si na OSPOD a poraď se, jak máš jednat ohledně jeho kontaktu s dcerou - máte soudně explicitně stanoveno kdy a jak nebo to máte stanovené „dle dohody rodičů“?
A hlavně, byť to je „nefér“, na tvém místě bych se sama v sobě snažila dobrat pocitu, že od tohoto člověka nečekám už nic, že se o dítě musím postarat kompletně jen já sama a že pokud z jejího tatínka náhodou občas něco kápne, bude to jen příjemný nečekaný bonus. Jsou lidé, kteří jsou prostě na ránu a neuděláš s tím nic…
Vymazání z RL ti jen tak neprojde, jedině, že by si chtěl dceru někdo osvojit, jinak to, že neplatí a nezajímá se není důvod. Bohužel si myslím, že zpětně už z něj nevymůžeš nic, když v zápisu je, že ti zaplatil dopředu. O vydírání bys musela mít nějaký důkaz (zprávy, maily). Co se těch věcí týče, to bych asi vzala přes policajty. A zkoušela jsi mu zavolat?
To říkal, že soudně nic neměli ženská od něj odešla a děti mu nedala. Tak je nevidí. U soudu neměl žádný vyměřený příjem, že dělá brigádně a vydělá si nějakých 6000. Prý zaplatí na děti po 900. což co jsme byli spolu neviděla jsem nikdy, že by něco posílal… Proto přikývli těch 900 s tím, že když vydělá víc pošle mi víc. Návštěvy upravené nemáme, protože si za malou nejezdil, tak je nesmysl nějak upravovat…ať se vždy dohodneme mezi sebou. To taky říkal, že dojede v březnu na její narozky a nějaké věci mi doveze. Nedojel. Tak hold budu čekat jestli bude platit nebo nebude.
I jeho mamka mi psala, že se přestěhovala, aby nevěděl kde bylí, že na její adresu ji chodili dopisy na něj od exekutorů apodobně…že o něm nechce vědět. Tak se navíc bojím, aby mi ty mé věci nerozprodal. Nevím kde zjistím kde bydlí, abych si zam mohla zajet dokuď tam vůbec ještě něco mám. Bydlím skoro 300km daleko od něj, tak jsem se tam pro věci hned nedostala, říkal, že není problém, že to u sebe nechá a až se dostanu zajedu si pro to. ˇKdyž můžu, když mám na to odložené peníze, nemůžu, protože nereaguje na telefon. Je na ránu idiot.
K osvojení stačí přítel nebo to musí být manžel?
Dnes mu ještě zkusím zavolat jak nic, tak to nějak budu muset dát přes policajty, jestli můžou zjistit kde tam bydlí.
S tím nedoplaceným výživným jsem se nějak už smířila, ale zeptat jsem se mohla jestli to jde nějak udělat. Je to slovo proti slovu. Vydíral, že si vezme právníky a nevím co všechno, aby mi malou sebral. Nebo, že chce střídavou péči, aby mi nemusel nic platit… Že mi jde o peníze. Já s tím člověkem nechci mít už nic společného. Ráda bych své věci a pak mě už nezajímá.
Jestliže nezaplatí po dobu nejméně 4 měsíců dopouští se trestného činu zanedbání povinné výživy…ale jak to bude s tím vymáháním, co jsi u soudu uvedla, že zaplatil a dosud nezaplatil nevím nevím…radši bych to nechala být, aby jsi ještě nebyla ty stíhaná za křivou výpověď ![]()
Na to už kašlu, byla to moje hloupost. Tak už jsem s ním mluvila, nic mi nedá… má novou rodinu. Takže za dobrotu na žebrotu… Štve mě jak se cuká s těma věcma. Není doma je u slečny u Hradce a nepojede kvůli mě 120km, aby mi mohl dát věci. V pondělí pojede zas do Rakouska na 14dní, tak pak si mám pro věci přijet, když je tolik potřebuju…
Posílat mi nic nemusí, dával mi v březnu a to jako na duben…Takže asi tak no.
@Zuzlounek píše:
Jestliže nezaplatí po dobu nejméně 4 měsíců dopouští se trestného činu zanedbání povinné výživy…ale jak to bude s tím vymáháním, co jsi u soudu uvedla, že zaplatil a dosud nezaplatil nevím nevím…radši bych to nechala být, aby jsi ještě nebyla ty stíhaná za křivou výpověď
to, že někde deklaruji, že jsem přijala peníze a přitom je nepřijala není trestný čin křivé výpovědi.
Zakladatelko: pokud jsi v zápisu u soudu potvrdila, že jsi peníze přijala, nemusí na toto být žádný jiný doklad. Velmi těžko by se ti prokazovalo, že tomu bylo jinak a proto bych se na tuto věc již vykašlala. Podle mě by to skončilo tvrzením proti tvrzení a žádným, pro tebe pozitivním rozhodnutím. Na vydání tvých věcí máš možnost dát žalobu „na vydání věci“, ovšem opět jde o to, jestli ty věci jsou tvoje na základě domluvy, či nějakého vypořádání. Pokud tě vodí za nos s vydáním těch věcí, budeš mít podle mě stejně problém je získat.
Ty věci jsem měla pořízené ještě než jsem byla sním a od všeho mám papíry. Samozřejmě od těch dražích věcí. Jako je značkové nádobí, počítač… děcké hračky, oblečení a moje oblečení a boty by těžko on nosil… Uvidím co bude za těch 14dní až zas dojede z ciziny. Jestli se bude zase cukat nebo mi dá adresu kam si mám přijet…
@Anonymní píše:
Ty věci jsem měla pořízené ještě než jsem byla sním a od všeho mám papíry. Samozřejmě od těch dražích věcí. Jako je značkové nádobí, počítač… děcké hračky, oblečení a moje oblečení a boty by těžko on nosil… Uvidím co bude za těch 14dní až zas dojede z ciziny. Jestli se bude zase cukat nebo mi dá adresu kam si mám přijet…
vyzvala bych jej písemně a dala mu tam termín, do kdy ti má věci vydat. Pokud nebude reagovat, šla bych na policajty s tím, že ti zadržuje prokazatelně tvoje věci a pokud tě odkážou na soukromoprávní řízení, dala bych trestní oznámení na podezření z trestného činu neoprávněného užívání cizí věci a oni to budou muset řešit. Obešlou jej a věř mi, že jak půjde podávat vysvětlení, docvakne mu, že nemá cenu tě dál takto natahovat s tím vrácením.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. U soudu kvůli nezletilé dceři… bývalý byl na tom špatně přes zimu s financema. Poprosil mě, jestli bych neřekla, že mi alimenty doplatil dopředu od srpna 2012 do března 2013. Jak začne teplo bude mi dávat peněz více. Jistě nedá ani korunu a teď ani nereaguje na sms nic… V rozsudku to zapsané je, že mi zaplatil alimenty dopředu. Ale ani on ani já nemáme nikde nic napsané, podepsané, že by se tak stalo. Dá se to nějak vymáhat? Popřípadně to dát znovu k soudu, že mě vydíral, abych mu to takhle udělala? Jsem z toho špatná, jak jsem zas udělala hovadinu, že to z něj teď nedostanu. Bylo by to něco přes 5000.
Navíc mám u něj ještě spoustu věcí, ale netuším kde bydlí jen město… Počítač, drahé nádobé, oblečení, děti tam mají věci, hračky…atd. A brání mi v tom, abych si pro to mohla jet. Jak ho můžu najít?
Mockrát děkuji za odpověď. Nemusí to být rada zdarma. Potřebuji nutně poradit.