Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše: VíceProč by ses měla angažovat ve věcech svého partnera? Opravdu nevěřím, že by notář lhal!
Nabývací titul v katastru být musí. Stáhni si LV nemovitosti a dole v části E najdeš nabývací titul a u něj číslo řízení – tzv. véčko (ve formátu V-12345/2026-101).
Podle čísla řízení najdeš nabývací titul ve sbírce listin.
Nicméně to, o čem píšeš, se uplatní pouze mezi více dědici mezi sebou.
@Anonymní píše: Více
Partner si tu smlouvu může vyžádat, vy ne. Vy určitě nebudete obtěžovat notáře zbytečně, protože po dědictví vašeho přítele vám nic není a notář s vámi vůbec nebude komunikovat.
@Hanča1234 Jakým právem se ke mě takto chováš?! Položila jsem slušný dotaz. Partner ví, že se tady ptám. Je jasný, že dál si to vyřídí on sám ![]()
@Catalina123 ježíííš, samozřejmě partner
Ženský jste úplně vyhráblé? Partner mě poprosil, abys se zde zeptala. Komunikuje s notářem, ale notář dává neúplné informace. Tak jsme jen chtěli vědět zda má PARTNER nárok na povinný díl, resp. kolaci. Vůbec se v tom neorientujeme.
Mám stejné právo, jako když se ptáš, jestli můžeš obtěžovat notáře. Tak ne, nemůžeš, pokud nebudeš mít plnou moc. Pokud tvůj partner není nesvéprávný nebo hloupý, tak si to určitě vyřídí sám. Mimochodem, chtěla bych vidět chlapa, který by řekl ženské, ať hledá informace na eMiminu. Víš budeš se divit, ale sem chodí docela inteligentní lidi, a každému dojde že kdyby to partner chtěl vědět tak zvedne telefon a zjistí si to na soudě popřípadě u notáře.
Příspěvek upraven 02.04.26 v 21:17
Notář je tedy nekompetentní a partner to určitě náležitě řeší😂
@Suzume-chan děkuji za snahu pomoci. Příští týden si partner dojde na katastr nemovitostí a vyžádá si příslušné listiny. Partnerovi jde primárně o to zda to má vůbec smysl řešit. Notář totiž prohlížel katastr zpětně a nic nedohledal. Partner si ale tehdy v roce 24 udělal kopii obrazovky když se díval na katastr. Jinak by neměl žádný důkaz, že jeho otec byl spolumajitel daného bytu.
@Hanča1234 Notář primárně řeší jen majetek ke dni smrti. To na co se zde ptám já přesahuje samotné řízení. A mimochodem, budeš se divit, ale on ten můj partner to řešil se soudem a následně s notářem
Jen jsme se chtěli zeptat na zkušenosti jiných.
Příspěvek upraven 02.04.26 v 21:28
Určitě ne! Můj muž řeší své věci sam/ je dospělý a svéprávný.
Jelikož se syn s tátou roky nestýkal, asi by mi bylo / jak synovi tak i jeho partnerce/pod úroveň pidit se po nějakém podílu z bytu. Tím spíš, že jej otec asi daroval někomu, s kým kontakt udržoval a kdo jediný mu nejspíš na konci života pomáhal. Ten člověk, který je teď majitelem, si to možná zasloužil. Možná by ani na vyplacení neměl, i kdyby se ukázalo, že má muž dle práva/a ten rok 2024 tomu napovídá/šanci ty peníze dostat. Kdybyste tátovi pomáhali ve stáří a nemoci vy, třeba by to dopadlo jinak. Nechala bych věc tak, jak je. Ono právo je jedna věc a morálka, která se zdá být někdy takové prázdné slovo, tady docela hraje roli.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Vy tady víte skoro vše, tak jdu pro radu.
V prosinci 2025 zemřel partnerovi otec se kterým se nestýkali. Otec jiné děti neměl, ženatý, byt v SJM. Ještě na začátku roku 2024 byl jeho otec spolumajitelem bytu. Nyní se zjistilo, že byt je psán na někoho jiného. Nejde dohledat kupní smlouva v katastru - přichází v úvahu darování nebo jiné vypořádání SJM. Notář který partnera ani nekontaktoval uvedl, že otec byl nemajetný a proto se řízení zastavilo. Dá se postupovat nějak dál? Na internetu jsem dohledala pouze info o kolaci, že partner by mohl mít nárok na povinný díl z dědictví pokud se darování/jiné vypořádání uskutečnilo 3 roky zpět. Máte někdo prosím zkušenost? Nechci notáře obtěžovat zbytečně. Děkuji.