Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No ja bych rekla, ze jeho otec ty penize daroval nemocnici uz za zivota, takze vubec predmetem dedictvi nebudou…vic mu rekne notar
To je jak vtip, dlohá léta se nestákali, zemřel sám v LDNce, hnusný alkoholik, ale sakra, prachy by se šikly, jak to udělat. Tak ne, je to definitivní, není to dědictví o které by se mohl handrkovat, daroval to za života, mohl si se svým majetkem naložit, jak chtěl, a to udělal.
Ten dar byl v dedickem rizeni, nebo uz pred smrti?
Deti jsou považovány za neopominutelné dědice. Ale musi byt co dedit.
Příspěvek upraven 11.12.12 v 21:36
To je hezké no
na jednu stranu je to někdo s kým se nestýkal, ale peníze po nim shrábnout to jo ![]()
Jestli je daroval za života, tak s tým stejně nic nezrobíte
Pane bože, to je tedy opravdu dobrý vtip ne? Sice nevíme proč se nestýkali, ale pokud ani když byl v LDNce se o něj bratra nezajímal, tak mu peníze prostě nepatří a táta s nimi naložil jak chtěl. Kam ten svět spěje. Vyděden nebyl, ale peníze nebyly předmětem dědictví, pokud je daroval ještě když žil. Takže má bratr halt smůlu.
Nevím, bylo mu oznámeno, že daroval ty peníze špitálu. Ptám se jen orientačně, jestli má šanci. Možná to zní hnusně, podle jedné reakce to tak vidím. Vím, že si s financema mohl naložit jak chtěl, otázka je, jestli na něco má nárok, nebo ne.
I když byl brácha malý, otec na něj kašlal, jezdil za ním maxim. jednou za dva měsíce, měl ho na odpoledne a basta. Není to až tak chyba jen mého bratra, který má navíc dost problémovou povahu právě po otci, že kontakt neprobíhal, jak měl. Měl 2 roky, když se rozvedli. Brácha v sobě dodnes skoro ve svých 40 letech nosí jako křivdu to, že mu otec kdysi slíbil, že ho vezme s sebou na výlet do Prahy a neudělal to.
Já jsem musela vyplácet podíl dědictví po úmrtí mého otce jeho jediné vnučce, kterou taťka nikdy neviděl, tam mi to opravdu jako křivda přišla. Ale to je něco jiného, nebudu to sem míchat. Zákon je zákon, musí se respektovat.
zakl.
Nikdo nevěděl, že v té LDN byl, neměli o tom ponětí. Věřím tomu, že by za ním zajel. Bratr se stará o mamku, je dost nemocná, sama v podstatě nic nezmůže, nenakoupí, uvaří jen s obtížemi, pokud má vše nachystané u ruky, apod. Ale za ním by jel, pokud by to věděl, tomu věřím. A nejen ze zištných důvodů, aby z toho něco měl, to ne.
Jak napsaly dámy výše, pokud bylo darováno za života, má smůlu. Na majetek, který po něm zůstal po smrti (je- li nějaký) má nárok jako neopominutelný dědic. Ale počítám, že to otec bratra věděl, a jestli měl pocit, že dluží za péči hlavně nemocnici, tak to zařídil včas, nebo formou závěti, ta už je u nás taky uznávaná, pokud se nemýlím.
Díky za příspěvky a názory. detaily opravdu nemám, chtěla jsme vědět jen orientačně.
hezký večer všem
@Samamama píše:
Jak napsaly dámy výše, pokud bylo darováno za života, má smůlu. Na majetek, který po něm zůstal po smrti (je- li nějaký) má nárok jako neopominutelný dědic. Ale počítám, že to otec bratra věděl, a jestli měl pocit, že dluží za péči hlavně nemocnici, tak to zařídil včas, nebo formou závěti, ta už je u nás taky uznávaná, pokud se nemýlím.
Mám za to, pokud v závěti je uveden jiný dědic než podle zákoba právoplatný, tak pak záleží na vztazích. Dědic smí sice závěť napadnout, ale je na soudci, jak to rozhodne. Tady ale mluvím o vztazích, kdy dědici jsou třeba notoričtí zloději, nebo rodiče vydírají a rodiče jim prostě peníze dát nechtějí. Pak s ek tomu přihlédne.
Nejsem právník, ale přesto si troufnu říct, že bratr na ty peníze nemá absolutně žádný nárok.
A zaplaťpánbůh za to. Bez ohledu na to, jakou křivdu v sobě bratr nosí nebo ne, se svým otcem se nestýkal. Jen pouhá myšlenka na to, že by se mohlo sáhnout po penězích, které byly darovány nemocnici, je hoooodně za hranicí morálky… navíc za okolností, o jakých píšeš, otec zemřel sám, bez jakéhokoli synova zájmu a starosti.
@BohunkaP
Nezlobte se zakladelko ale je to pěkný hnus!!!Doufám, že tvůj bratr z toho neuvidí ani korunu ![]()
Já bych to tak radikálně neodsuzovala. Třeba byste to při seznámení se s celou situací vyhodnotily jako naopak poslední zlomyslnost otce… ale kdo nechodil den v jeho botách, ať nesoudí. Nicméně ano, pokud otec daroval něco za života, nebude to předmětem dědického řízení. I kdyby to dal na psí útulek.
@Anjes píše:
Já bych to tak radikálně neodsuzovala. Třeba byste to při seznámení se s celou situací vyhodnotily jako naopak poslední zlomyslnost otce… ale kdo nechodil den v jeho botách, ať nesoudí. Nicméně ano, pokud otec daroval něco za života, nebude to předmětem dědického řízení. I kdyby to dal na psí útulek.
Jo to je pravda.Moje babička z dědečkem za života darovali bráchovi baráček a taky když babička zemřela nebyl součástí dědického řízení…
A je jedno zda byl otec zlomyslný a nebo ne.Byli to jeho peníze, takže ií kdyby je spálil tak je to jeho věc ne?
Ahoj, omlouvám se předem za anonymní příspěvek
Mému bratrovi zemřel jeho biologický otec, se kterým se nestýkal již hodně let, byl alkoholik, který žil na sociálních bytech, nakonec zamřel v LDN v malé nemocnici. Dnes měl bratr dědické řízení, kde se dozvěděl, že jeho otec daroval té nemocnici 300 tisíc Kč. Zajímalo by mě, jestli je to definitivní, nebo jestli má šanci se nějakým způsobem dovolat svého práva, pokud nějaké je? Je jediným dědicem? Vyděděn nebyl. Bude mít další sezení u notáře, zajímá mě to čistě hypoteticky.
Bratr je s mamkou v jedné domácnosti, on bez práce už skoro dva roky a ona v invalidním a starobním důchodě, takže by se jim nějaké finance navíc hodily.
Díky za vaše reakce