Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsem ![]()
chci se jen zeptat jaky mate „rezim“ pro svoje miminka, zda denni spanek nechavate na nich (nebudit kuli jidlu) a vubec…
mame doma holcicku Anicku lehce pres 4 mesice, pred 17 dni jsem prestala ze zdravotnich duvodu kojit a od te doby si konecne uzivam materstvi a malicka zacala o moc lip spat pres den. Do te doby pres den spala velice spatne a asi to bylo i mou vinou, jsem prvorodicka a vubec jsem nemela anung o necem takovem jako ukladat po 1,5 - 2 bdelosti - vzdy me prislo ze dite odkladam ![]()
Ted jak jsem jiz psala je vse mnohem lepsi. Myslite ze takto male mimco uz muze mit ve spani jakysi takysi rezim, ktery je dobry dodrzovat. Z praxe se me buzeni ze spanku pres den neosvedcilo (je pak mrzuta), ale vcera jsme byly u doktorky a ta me rikala ze takto male mimco by nemelo byt bez jidla vic jak 3 hodky. Je pravda ze pribirame na spodni hranici ( lehce pres 100 g za tyden ) ale malicka se zda byt spokojena a prijde me ze je spis typ ditete nezravce. Obcas si pripadam jako kdyz vycpavam husicku ![]()
Ja to ted nechavam zcela na ni a to i na ukor mych planu. Proste je ted na prvnim miste ona a zdravy spanek!!!
V noci spinka s jednim buzenim kdy hned usne cca od 20 - 7 az 8, pak si chvili pohrajem, prebalim a dostane mlicko. Necham ji pak jeste hrat a po te hodce a pul az dvou nebo kdy si zacne mnout ocicka ji ukladam - nekdy spi pul hodky nekdy i tri hodky
pak dostava zas mlicko a zase vetsinou pak usne, tak na pul hodky. Obidek davam relativne pozde mezi 13 - 14 zalezi jak spi dopol, pak jdeme vestinou na prochazku kdy se prospi tak pul hodku az hodku (vencime v manduce, kocarek ted momentalne odpociva, malicka v nem rve neusne). Svacu dostava kolem 17 a pak se ji do koupani a vecerniho mlicka uz snazim udrzet bdelou.
Nekdy si pripadam ze jedine co delam je ze uspavam dite, ale nevadi me to, jsem stastna ze odpociva ![]()
Ale treba dnes mame mit sraz s mamkama z emimca (kolem 10) a ja to nejpis nebudu stihat protoze mala dopol doma spinka. Vypozorovala jsem ze nejlip se ji spi doma v klidu, kocarek neprichazi v uvahu tam rve, a navic kolem 11 dostava mlicko. Vim ze UM muzu pripravit kdykoliv ale me stale prijde teplo a klid domova pro ni nejlepsi. Jak pisu vubec me to nevadi, jsem fakt stastna ale nekdy si rikam zda nerusim sve plany zbytecne, byt treba i jen kuli me spokojennosti ![]()
Jak to mate prosim vy???
@superandrysek Náš malej spinká cca 2× denně tak hodinku +-ve stejný čas. Já ho teda kvůli jídlu nebudím, I doktorka mi řekla ať to nedělám. Papá 5× denně 230ml
@Teruna000 muzu se zeptat na ty casy kdy ukladas? a vy jste na UM od narozeni? me mala ji celkem malo 5 x denne 150 ml + k obidku zeleninku
me prave to buzeni take moc netankuje, prece jen kdyz spinka tak to asi potrebuje ![]()
@superandrysek Režim přes den jakž takž máme, ale je dost závislý na tom, v kolik se mlaďoch ráno probudí. V podstatě ale přes den musíme střídat dvouhodinové intervaly bdění a pak musí spát (i kdyby to bylo jen 20 minut), jinak se přetáhne a je to s ním na palici. Kojím přes den po 1,5-2 hodinách (pokud zrovna nemá nějaký delší spánek, ale to se už moc nestává).
Den většinou vypadá tak, že se ráno probudí, nakojím a jde ještě tak na hoďku spát, pak je hodinu až dvě na zemi, jdeme ven - to spí v kočáře, pak si zase hraje na dece, většinou i cvičímě, po „obědovém kojení“ se ho snažím, aby spal v postýlce ( se střídavými úspěchy), pak ho nechám zase hrát na zemi, pak odpolední procházka, pak je zase na zemi, dáme druhé cvičení a buď to doklepeme do sedmi do večera, kdy se začne chystat na noc, nebo občas musíme ještě vyrazit s kočárem, aby si trochu pospal.
@superandrysek on se ukládá sám, když je unavený
ale většinou kolem 10 (vstává po 6) a pak odpoledne kolem 15…večer usíná kolem 19
Asi 14 dní jsem odsávala, ale i tak byl částečně na UM. Už z porodnice jsme odcházeli na 100ml
Naše je teda kojená, ale od zhruba 3.m spí přes den tak 3-4× po 30min PŘESNĚ!!! vstává někdy v 7, někdy v 8. Vydrží většinou tak 2-3h vzhůru. Líp se jí usíná při kojení, ale když to zrovna nevyjde, tak jí uspávám v postýlce s hračkou, dudlou atd. a když je hodně unavená, tak tak usne. Když béká, tak ji vezmu ještě hrát a ona se za chvíli unaví. Prostě si říkám, že když bude chtít spát, tak bude spát a vychází to. Venku usne v kočárku, ale třeba až po 45min koukání a broukání a zase jen na 30min.
V noci krmení po 2h max po 3h, takže si to „užívám“
My máme teďka 9,5m Toníka a ten vždycky spal jaxe mu chtělo. ve 4m spal i 4y denně, ale on s tím nikdy problém neměl - usnul kam jsem ho položila. Cca od 8m se u něj vytvořil zničehonic režim že spí dopoledne okolo 9 a odpoledne okolo 14 hod.
@Svistice diky
take jsme to jeden cas mely tak ze spinkala jedine v kocarku, ted zas spi nejradeji v postylce. s tim ukladanim je to super, je fakt ze kdyz jsou pretazeni je to na palici
@superandrysek
Tak moj ma 3mesiace a kusok..je kojeny..vstava medzi 5-6,nakojim, prebalim, a supnem do postylky..potiahne este do 7.30..bud spi alebo brouka..porom vstane, prebalim, prezleciem supnem pod hrazdu alebo lehtka-povidam si s nim..okolo8.30-9.00 kojim, pozom dam ja sprchu a skulturnenie..maly sl mnou v kupelni v lehatku..okolo pol 11 idem von-ked usne tak ho dam na terasu a ja sa natiahnem v obyvaku alebo neco robim(obed, uklid)..okolo 12-13 nakrmim..pohraje sa(deka, zem, nosim) a potom dat spat..spi tak 1,5h..opat nakrmim a opat von..jed sa vratime(cca18h) tak pripravim pokojik, koupelnu-maly sa zase hraje, je s muzom atp a o 19.00 kupem, krmim a okolo 19.30 spi..v noci sa nebudi..tuk tuk..ja zeda ked niekam idem, tak holt je maly v kocaru a bud spi alebo nee..nechcem robit tak aby mal svoj klud furt, lebo to sa potom moze stat, ze mi nikde nebude chcet usinat.. ![]()
Mám doma 4měsíční mimčo a spí mě cca 30min. několikrát denně. Delší doubu spí jen v kočárku. Ale v noci spí velmi dobře. Usne v 21.00 a budí se mezi 5.00-6.00. Potom ještě usne na cca 2 hod. Jí 5× denně 150 nebo 180 ml. Dávám mu UM.
@Dasha01 diky, 5 x i s jidlem v noci (5-6???) a jake davas rozestupy mezi jidly? u nas se nejvic asi osvedcily 4 hodinky - to tu 150 da a v noci nekdy da i 180
Ma tri mesice, pres den spi dopo, pak dvakrat odpo s tim, ze vetsinou kolem hodiny, kdyz jsme venku, tak i dele.
Vecer koupem po sedme, usina kolem osme, no spis desate, pak se budi po ctvrte, kolem osme az devate a po krmeni si.da slofika jeste tak do deseti vetsinou.
Doma se snazim aby spala v postylce, kdyz zacne mrcet a zivat dam ji k prsu, ona usina, dam do postele a spi. Casy ma vicemene stejny, urcuje si sama. Kdz jdem.ven v nejaky cas, tak to neresim, ona spi skoro vsude kdyz jsme v pohybu, v aute, na prochazce, v restauraci, ale je lepsi s ni jit pres den, vecer byva utahana a urvana kdyz ji pretahnu.
Já mam doma 4,5 M holčičku. Na UM je od 2M a spí mi perfektně. Ráno vstáváme v půl osmé, dostane mlíčko, přebalit a pak si hraje na dece tak hoďku a půl. Pak jí dávam spinkat na další hoďku a půl. Jen jí položim do postýlky, dam pusu na dobré spaní a jdu. Do deseti minut spí. Přes den jí na jídlo budim. Podle toho, jak to vyjde, když mi vyjde krmení na pátou odpoledne, tak už spát nedávam. Pak jen vykoupat, mlíčko a rovnou spát. A když se vzbudí ve 4 odpoledne, tak jí dam normálně do sedmi, kdy koupeme, spinkat, pak mlíčko, pohrát si a do postele jde v půl devátý a spí do čtvrt na 4 do rána. To dam jen mlíčko, krknout a zas spát. Nepřebaluju, nehraju si. Aby věděla, že teď se nehraje, teď se spí. A po nočním krmení mi usne do 5ti minut ![]()
@superandrysek Jí 5× i s nocí. Podle tabulky, co je na UM by měl jíst víc, ale já to do něho prostě nenacpu. Přes den nechávám rozestupy cca 4hodiny. Zeleninu zatím nedávám, ale chtěla bych během listopadu začít.