Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Možná zbytečně plaším, ale pro jistotu se zeptám. Malý má 13měs a když spí, je to neuvěřitelný cestovatel, vystřídá za noc snad dvakrát všechny rohy v šílených polohách. V posledních dnech ale začal vystrkovat nohy z postýlky. Máme tam mantinel, ale syn je poměrně dlouhý, takže i tak ho nožkama sroluje a vystrčí si je ven. Mám strach, jestli si nemůže ublížit. Že se přetočí a nožka mu tam zůstane, nedej bože by si ji zlomil. Už se jednou stalo, že se chtěl přetočit a začal plakat, tak jsem ho musela vysvobodit.
Máte někdo podobnou zkušenost? Může si ublížit? Nebo mám koupit další mantinel, který přidělám nad ten, který tam máme? Občas si při usínání, jak hledá vhodnou polohu, otříská hlavu - občas to jsou opravdu rány a říkám si, že by se nám hodil nějaký širší mantinel (který by byl do půlky postýlky třeba). ![]()
Taky jsme měli vysvobozovací období, tuším že taky kolem 13měs. Přešlo to. Bylo to ještě než jsme přesunuli do pokojíčku, takže jsem se vždycky v noci natáhla a nožky vyndala. Trvalo to asi měsíc, pak toho najednou nechal. Zrovna teď ležel a měl nohy uplně nahoru opřený o šprcle, ale teď už mu neprolezou.
Nemyslím, že by si mohl nožku zlomit. Jak se nejde otočit, začne plakat a probudí tě, zachráníš ho a on toho časem nechá. ![]()
@tamata Omlouvám se za OT, ale koukám, že naše děti měly stejné porodní míry. Dcera 4kg a 51cm, syn 4,33kg a 54cm ![]()
Jinak k tématu, taky syn kolem roku spaval s nohami mezi šprušlemi, párkrát se zasekl o mantinel, musela jsem ho vysvobodit. V roce a půl šel do velké postele a je klid.
Mi tak minulý týden spal půl roční, nohy s postýlky ven a polštářek na břichu
neřeším to, se mu spalo dobře, nijak ho to nerušlo, nebudilo, že se zasukoval do šprušlí a to tam má prosím i mantinel v postýlce, prostrčí tam nějak nohy i tak, oni si umí poradit
.
Nohy ven z postylky jsou u nas bezne, nejak to neresim. Vic me ze zacatku desily ty rany hlavou o postylku, ktere malou ani nevzbudily. Byla jsem furt vzhuru! Snad ji to prejde ![]()
Ja som vcera vyslobodzovala malemu nozicku, musela som mu ju natriet kremom, lebo mu neslo prestrcit kolienko. Trosku si poplakal a za minutu ju tam mal strcenu zase.
Že cestování po postýlce je úplně normální. Kolikrát jsem malého musel va noci vysvobodit. V noci spal v pytli a vždycky se tam tak divně skroutil. A těch ran do hlavičky o tyčky…
Mně to dělá skoro dvouletá, proto taky ještě nemá velkou postel, věčně by padala. Celkem často vstává s otlačenou šprušlí na obličeji
Mě by to teda nebavilo ![]()
Dala jsem mantinel okolo celé postýlky a toto se nám nestává… a to syn cestuje po postýlce celou noc…
Taky se mi to stavalo, ale usila jsem pevnejsi mantinel kolem cele postýlky a spokojenost maximalni. Mala se uz nebudi zaseknutim mezi sprusle, nemlati se a dudlik nepropadava
Mmch nejlepší navod na mantinel (taky jsem prevzala nekde na diskuzi) je koupit karimatku (třeba v Tesco kolem 80Kc), rozříznout podelne (vzniknou 2 cca 30cm siroke pruhy), ty rozříznout na 120 a 60cm, mělo by to presne vyjit. A pak na ni usit fleesovy obal a udelat z toho kruhovy mantinel kolem cele postýlky, přichytit se da obyc. snurkami, co se nasiji navrch, ja jich mam celkem asi 16. Mantinel se nehrne, drzi vysoky, a je super mekky a prijemny. Uz mi ho pouziva druhé dite ![]()